„Caravana Eficienței Energetice” a ajuns luni, 30 septembrie, la Oradea, în Piața Unirii. Scopul inițiativei este de a promova eficiența energetică a clădirilor, un subiect de importanță majoră, atât în Europa, cât și în România.
Casa nZEB – clădire cu energie aproape zero
Atracția zilei a fost „Casa nZEB” – nearly Zero Energy Building (clădire cu energie aproape zero) – realizată cu ajutorul celor mai noi tehnologii și materiale – care a strâns zeci de curioși dornici să afle mai multe informații de la specialiștii prezenți la fața locului.
Caravana ROENEF se adresează tuturor celor interesați de subiectul eficienței energetice în cadrul clădirilor: proiectanți sau auditori energetici, dar și reprezentanți ai autorităților locale, dezvoltatori imobiliari, constructori sau utilizatorii finali ai spațiilor rezidențiale sau comerciale.
Evenimentul s-a desfășurat între orele 14:30 și 18:30 și a reunit o serie de experți în domeniu, printre care Mihai Moia, directorul executiv ROENEF, și Sergiu Petrea, arhitectul care a elaborat proiectul casei demonstrative nZEB.
„Vizita Caravanei ROENEF la Oradea este o oportunitate excelentă de a demonstra că eficiența energetică nu înseamnă doar tehnologie de vârf, ci și un angajament comun pentru un viitor mai sustenabil”, a declarat Mihai Moia.
„Este un proiect care durează“
Potrivit acestuia, populația încă este sceptică atunci când vine vorba despre casele cu un consum energetic redus, convinși fiind că prețul acestora este de neatins.
„Puțină lume cunoaște cu adevărat ce înseamnă să construiești conform standardelor europene. Pentru oamenii de rând încă pare o chestiune tehnologică foarte avansată, de neatins și foarte scumpă, ceea ce nu este adevărat. Oamenii se apropie cu timiditate și întreabă cât costă. Din acest motiv, noi ne-am gândit să construim o casă demonstrativă nZEB, pe care să o putem transporta și să mergem într-o caravană prin șase orașe mari, să arătăm ce fel de măsuri am pus în practică, astfel încât să atingem acest standard. Nu este un eveniment dedicat doar oamenilor de rând (proprietarilor de case), ci și specialiștilor (proiectanți, arhitecți, auditori energetici), astfel încât să creștem gradul de cunoaștere în acest domeniu. Dar este un proces care durează. Suntem abia la început și încercăm să îi convingem că acesta este standardul“, a adăugat Moia.
Conform arhitectului care s-a ocupat de acest proiect, Sergiu Petrea, casa prezentată în centrul orașului este un exemplu de cum ar trebui să fie construită după normele europene.
„Aceasta conține toate principiile importante de conformare la nivelul de anvelopă, partea vitrală și opac” a declarat Sergiu Petrea, de la firma Tecto Arhitectura, care s-a implicat în proiectarea casei.
De asemenea, la eveniment a fost prezent și viceprimarul Oradiei, Teofil Filimon, care a subliniat importanța acestui tip de inițiativă pentru comunitatea locală.
„Este un proiect care vine să sprijine demersurile noastre locale și naționale de a construi un viitor mai sustenabil și eficient din punct de vedere energetic. Orașul nostru este recunoscut la nivel național pentru pașii importanți pe care i-a făcut în materie de eficiență energetică și protecția mediului. Cu ocazia acestui eveniment, avem oportunitatea de a face un pas mai departe, casa din Piața Unirii fiind un exemplu concret pentru modul în care tehnologiile moderne pot transforma locuințele noastre în spații cu un impact minim asupra mediului“, a declarat viceprimarul.
Proiecte verzi de miliarde de euro
Totodată, Cristian Bele, Office Manager la ING Bank România, a explicat implicarea băncii în susținerea energiei verzi: „Este un drum pe care am pornit de mai bine de un deceniu, cu un impact semnificativ în susținerea tranziției către energia verde. Am integrat sustenabilitatea în toate activitățile noastre și am mobilizat peste 1,7 miliarde de euro în tranzacții verzi din 2018 până în prezent. Pentru achiziția de case sau locuințe eficiente energetic, am introdus reduceri de dobândă eco și am lansat carduri virtuale pentru a reduce utilizarea plasticului. Pentru cei care preferă totuși carduri fizice, oferim soluții din plastic reciclat”.
La Oradea, evenimentele dedicate caravanei au loc de-a lungul a două zile: luni și marți. Evenimentul din 1 octombrie se desfășoară între orele 09.30 – 13.30, în clădirea Primăriei Oradea, unde au loc discuții între specialiști și publicul larg.
Pe lângă reprezentanți ai autorităților, la Caravana ROENEF Oradea au fost prezenți un reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Mihai Moia – director executiv ROENEF, Sergiu Petrea – arhitect și elaborator al proiectului case demonstrative nZEB, dar și reprezentanți ai Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) și ING Bank România.
Caravana ROENEF este un proiect susținut de parteneri importanți, precum ING Bank România – sponsorul principal, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României şi companiile: Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, KnaufInsulation, Peri România, Rockwool, Saint-Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, Ursa România, Velux și Fibran – care au pus la dispoziție soluțiile și echipamentele de înaltă eficiență energetică implementate în casa demonstrativă nZEB.
De asemenea, Caravana a primit și sprijinul altor parteneri instituționali precum: Glulam, Equitone, Energypro Dezvoltare, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România și Asociația Municipiilor din România.
Advertorial CH 24157
Citiți principiile noastre de moderare aici!