bihon.ro Web analytics

„Casa venețiană” iese de sub schele

Reactualizat la:

„Casa venețiană” iese de sub schele

Reactualizat la:
Arhitectul lucrării, Cristian Pușcaș, spune că alegerea culorii predominante nu i-a pus probleme deosebite, chiar dacă nuanța de la Oradea e mai intensă, culoarea e cea preferată în decorarea palatelor venețiene.
Scris de farcas - Arhitectul lucrării, Cristian Pușcaș, spune că alegerea culorii predominante nu i-a pus probleme deosebite, chiar dacă nuanța de la Oradea e mai intensă, culoarea e cea preferată în decorarea palatelor venețiene.

Bogat ornamentate, fațadele Palatului Rimanóczy Kálmán Senior, din Parcul Traian nr. 1, au început să iasă de sub schele. Primul tronson e cel dinspre Parcul Traian și până la finalul acestei luni ar trebui să dispară de pe amplasament și ultima schelă. Asta conform termenului de execuție asumat de constructor – două firme din trustul Selina – cu Primăria.

Palatul este una dintre puținele excepții de la regula cvasi-generală a îngălbenirii orașului în urma lucrărilor de reabilitare a bisericilor sau clădirilor-monument, realizate de Primărie. Arhitectul Cristian Pușcaș spune că alegerea culorii cărămiziu- intens nu a pus foarte multe dileme, chiar în absența unui studiu de parament concludent sau a unor informații consistente despre culorile inițiale.

„Este culoarea predominantă pe fațadele palatelor venețiene, din care e inspirat și acest palat. Consider că faptul că e ușor mai intensă nu e un neajuns ci, din contră, cred că grație tehnicii existente azi am putut îndeplini dorința inițială a arhitectului autor”, spune Pușcaș.

Despre ornamentele metalice care decorează fațada dinspre strada Republicii, acesta consideră că au fost demontate și duse în atelierul meșterului Kiss Csaba, pentru restaurare sau completare, unde este cazul. Urmează să fie asamblate și montate la locul lor, până la predarea lucrării.

Intervenția la imobil a scos la iveală probleme suplimentare, legate de infiltrația de apă pluvială în subsoluri, din cauza modului defectuos de funcționare a sistemului de canalizare pluvială. Deși realizat relativ recent, concomitent cu refacerea Corso-ului, sistemul de drenare nu își face treaba, iar infiltrația apei în pereți e aproape o garanție pentru noi deteriorări.

Selectată anul trecut

Clădirea a fost aleasă în 2018 pentru a fi reabilitată în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea, din cauza stării avansate de degradare a tuturor elementelor clădirii, de la tencuială, la tâmplărie și acoperiș.

„Lucrările de restaurare și reabilitare a fațadelor și învelitorii își propun să redea clădirii nu doar un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorică originală, dar și să contribuie la îmbunătățirea și optimizarea modului de comportare în timp a imobilului. Amplasamentul a fost predat executantului în data de 10 octombrie 2018, iar în aceste zile se demontează schelele de pe fațada clădirii dinspre penitenciar, urmând ca executantul să continue lucrările de reabilitare dinspre strada pietonală”, transmite Primăria.

Valoarea investiției este de peste 3 milioane de lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL – SC Trameco SA, termenul de predare fiind finalul lunii iulie.

Restaurare

Între lucrările contractate figurează:
– îndepărtarea cablurilor de la nivelul fațadelor
– restaurarea integrală și unitară a tâmplăriilor spațiilor locative
– restaurarea sau implementarea unitară a sistemelor de rolete de la ferestre
– zugrăveli cromatice
– refacerea elementelor decorative din stuc după martorii existenți încă in situ
– confecționarea sau restaurarea elementelor decorative de la baza învelitorii
– restaurarea integrală a feroneriilor, inclusiv vopsirea acestora

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă
  SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA îşi anunţă consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede că, în cursul nopţilor din zilele de marți spre miercuri 07.12.2021 / 08.12.2021 şi miercuri spre joi 08.12.2021 / 09.12.2021, furnizarea apei potabile se va întrerupe total după următorul program:

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.