bihon.ro Web analytics

Centrul mecatronic își validează utilitatea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
OTL a început proiectul de modernizare a modelului de tramvai Tatra, la centrul mecatronic propriu.
Scris de Demian - OTL a început proiectul de modernizare a modelului de tramvai Tatra, la centrul mecatronic propriu.

Două proiecte majore a anunțat OTL SA, la începutul acestui an. Primul ține de extinderea liniilor de tramvai pe ruta Calea Aradului – Depou, cu realizarea legăturii Ioșia – Rogerius, în zona intersecției Calea Aradului – Decebal – Primăriei.

Al doilea este realizarea unui prototip de tramvai Tatra T4, modernizat și îmbunătățit sub apectul consumului. Asta ca alternativă la achiziția de garnituri noi. ”Din păcate, pe fondurile europene, pe Programul Operațional Regional, nu există capacitate financiară pentru schimbarea flotei de tramvaie. Dacă un tramvai ar costa 1 milion de euro, la 50 de tramvaie câte sunt în Oradea, ar trebui doar pentru asta 50 de milioane de euro. Iar tot bugetul național pe această linie este de 1,1 miliarde”, spune managerul Csuzi Istvan.

Acesta apreciază că pentru noi, ”trenul” achizițiilor a plecat din gară, la încheierea exercițiului financiar trecut: ”în exercițiul financiar anterior, în Polonia s-au cumpărat 544 de tramvaie, față de 20 cumpărate în România, plus 13 fabricate intern”. În acest context, societățile de transport în comun care se respectă și-au început propriile proiecte de modernizare a parcurilor rulante. ”Printr-un consorțiu cu Astra Vagoane și VFU Pașcani, Timișoara a început modernizarea a șase tramvaie. Prețul lor este peste targetul nostru, care este undeva între 150.000 – 200.000 de euro pentru un tramvai”, zice Csuzi. În banii aceștia ar trebui să intre schimbarea tracțiunii prezente pe tracțiune eficientă energetic și un confort mărit, un design nou al tramvaiului ”ca să simtă și călătorul că are un tramvai aproape nou”.

”Azi, facem un prototip. Când acesta e gata, vom cunoaște detalile lucrării și vom ști, la virgulă, cât costă. În momentul acela putem face o licitație. Noi avem acum, 43 de tramvaie Tatra T4, am vrea să le facem pe toate dar nu știm până unde ne putem lungi cu bugetul”, mai declară directorul. Acesta a avansat și un termen până la care ar putea fi gata prototipul orădean al Tatra: ”cred că în iunie ne vom putea plimba cu acel tramvai, de Ziua Transportatorului”. În funcție de bugete și alocări, OTL va decide ulterior câte tramvaie poate moderniza anual. ”Toate trebuie făcute, dar nu peste 10, 20 de ani. Atunci mai bine suspendăm tramvaiele în Oradea. Cu aceste tramvaie, lucrăm pentru supraviețuire. Trebuie să le prelungim ciclul de viață cu 10, 15 ani. Asta este o urgență, atât pentru companie cât și pentru administrația locală”, susține Csuzi. La realizarea prototipului orădean, OTL SA lucrează cu Astra Arad, VFU Pașcani dar și cu alți colaboratori furnizori de soluții, între care Universitatea Oradea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  BIHON Sport local

  Irina Bara va juca finala turneului din Florida! Șteianca a eliminat în semifinale o româncă!

  Mapamond

  Imobil din Gaza în care erau companii media, distrus într-un atac israelian. Hamas ameninţă
  Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil cu înălţimea de 12 etaje din oraşul Gaza în care erau sediile unor companii media, inclusiv al agenţiei Associated Press şi al postului de televiziune Al Jazeera, afirmă surse locale.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scrisoare deschisă a artiştilor trupelor Teatrului „Szigligeti Színház” către consilierii judeţeni
  „Nu vă alungați artiștii din oraș!”. Este îndemnul artiştilor trupelor Teatrului „Szigligeti Színház” către consilierii judeţeni printr-o scrisoare deschisă. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Vadu Crișului: Tânăr de 39 de ani, transportat cu elicopterul SMURD la spital după ce s-a răsturnat cu ATV-ul
  Accidentul rutier s-a produs sâmbătă după-masă, în localitatea bihoreană Vadu Crișului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acum 11 ani a aflat că mai are de trăit doi ani. Consilierul care luptă din scaunul cu rotile pentru cei cu dizabilități
  Ovidiu Milian este consilier local la Dobrești și președintele Asociației „Nu ești niciodată singur”. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.