bihon.ro Web analytics

Centrul Şteiului îşi schimbă faţa. Se reface strada Cuza Vodă

De Veronica Bursasiu

Centrul Şteiului îşi schimbă faţa. Se reface strada Cuza Vodă

Reactualizat la:
Crearea de trasee pietonale şi zone de tip share-space în zona centrală a orașului, realizarea unei piațete pietonale pentru petrecerea timpului liber și relaxare în zona din apropierea Casei de Cultură, inclusiv amenajarea unei fântâni, reducerea nivelului de poluare fonică, olfactivă și reducerea nivelului gazelor cu efect de seră, crearea de perdele verzi - realizare zonă de promenadă – Culoar Verde pe malul Crișului, amenajarea unui parc de petrecere a timpului liber în zona cartier Petrileni sunt lucrări prevăzute în proiectul de mobiliate urbană a oraşului Ştei.
Scris de Veronica Bursasiu - Crearea de trasee pietonale şi zone de tip share-space în zona centrală a orașului, realizarea unei piațete pietonale pentru petrecerea timpului liber și relaxare în zona din apropierea Casei de Cultură, inclusiv amenajarea unei fântâni, reducerea nivelului de poluare fonică, olfactivă și reducerea nivelului gazelor cu efect de seră, crearea de perdele verzi - realizare zonă de promenadă – Culoar Verde pe malul Crișului, amenajarea unui parc de petrecere a timpului liber în zona cartier Petrileni sunt lucrări prevăzute în proiectul de mobiliate urbană a oraşului Ştei.

Iar proiectul prinde contur după ce în octombrie 2020, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a transmis Primăriei Ștei că a selectat pentru finanțare, prin Programul Operativ Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul „Coridor de mobilitate urbană în orașul Ștei”. Valoarea totală a finanțării este de 486.928,57 lei, iar cofinanțarea orașului Ștei este de 9.738,57 lei, banii urmând a fi folosiţi pentru întocmirea documentației tehnice a proiectului. Zilele trecute au început lucrările de reabilitare a străzii Cuza Vodă, pe tronsonul cuprins între străzile Independenței și Nicolae Iorga.

„Această porțiune va fi reabilitată cu piatră cubică și vine în completarea proiectului de mobilitate urbană din zona istorică a orașului. Astfel, partea centrală a străzii Cuza Vodă se va transforma într-o porțiune unde circulația autovehiculelor va avea o restricție de viteză, specifică străzilor cu accentul pus pe circulația pietonilor. Facem un apel către cetățeni să dea dovadă de înțelegere pentru o bună desfășurare a lucrărilor”, a spus primarul Şteiului, Iulian Balaj.

Înainte de a elabora studiul de mobilitate urbană a orașului, s-a constatat că în funcție de clasificarea oferită în ghidul Jaspers – nivelul orașelor pentru analize funcționale regionale, Șteiul se încadrează în nivelul 3. Aceasta presupune că din punct de vedere al trasportului public, există foarte puţine rute, iar din perspectiva tramei stradale, „rețeaua de drumuri simplă cuprinde un număr mic de drumuri principale care trec prin zonă, dar și cu posibilități limitate de a alege căi alternative”. Scopul planului de mobilitate urbană a oraşului Ştei constă, printre altele, în „creșterea eficienței și rentabilității sistemului de transport din oraş astfel încât să asigure cetățenilor acces rapid, confortabil și în siguranță, la toate punctele de interes ale acestora, în condiții de reducere a consumului de energie, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice și a aerului”.

Prin implementarea PMUD sunt vizate următoarele ținte: creșterea cotei modale a transportului nemotorizat – creșterea numărului de bicicliști, raportat la statistica anului 2017, cu 6,98% până în 2020, cu 22,01% până în 2025 și cu 31,02% până în 2032; de asemenea, se urmărește crearea de noi piste de biciclete pe străzile Andrei Mureșanu, Teiului, George Enescu, Bisericii, Cuza Vodă, DN 76, Miron Pompiliu, Aleea Stadionului, 13 Septembrie, Petrileni, drumul de acces spre Parc- Lac; se va înființa o staţie de închiriat biciclete în zona centrală (lângă Primărie), cartier Petrileni, Parc – Lac; se va realiza creșterea numărului de mijloace de transport în comun prin achiziția de autobuze electrice; închiderea circulației auto pe strada Lucian Blaga (de la Colegiul Național „Avram Iancu” și până la strada 13 Septembrie), modernizarea și lărgirea străzii Aleea Stadionului.

Încep lucrările la ştrand. Valoarea contractului e mai mare decât bugetul pe un an al Şteiului

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Citizen says:

  “se va realiza creșterea numărului de mijloace de transport în comun prin achiziția de autobuze electrice”
  Deci luam autobus sa se plimbe primarul si functionatii publici.Ma, da mare e Steiul ca ii trebe si autobussa faca curse in oras….Astia au mintea hodinita !!!

 2. Ştiri sportive

  UPDATE! Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului
  Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului. 4

  Mapamond

  Bill Gates avertizează că lumea se va confrunta cu alte două dezastre: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
  5

  România

  Cîțu, mesaj la Sibiu către reprezentanți cultelor religioase: „Vaccinarea este singura soluţie de a ieşi din pandemie"
  Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că are o întâlnire acolo cu reprezentanţii cultelor religioase cărora le cere susţinere pentru accelerarea campaniei de vaccinare. În ce priveşte ritmul campaniei, premierul spune că nu este îngrijorat. 3

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Antrenament cu un campion

  Jurnal Bihorean

  Alex Sorian a plecat de la CSC Sânmartin. Se va lupta pentru promovare!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Așa nu! Un șofer a greșit direcția în girația din Centrul Civic
  Un șofer a reușit „performanța” să circule pe sens interzis în sensul giratoriu din Centrul Civic. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.