bihon.ro Web analytics

Centura Biharia, în avizare la Agenția de Protecție a Mediului

Reactualizat la:

Centura Biharia, în avizare la Agenția de Protecție a Mediului

Reactualizat la:
Anul acesta ar urma să fie terminată partea de birocrație a proiectului, execuția trebuind să înceapă anul viitor.
Scris de farcas - Anul acesta ar urma să fie terminată partea de birocrație a proiectului, execuția trebuind să înceapă anul viitor.

Zona Metropolitană Oradea a depus la Agenția de Protecție a Mediului, spre avizare, proiectul șoselei de centură a comunei Biharia. Este o investiție negociată de primărița comunei, Nagy Gizella, cu edilul șef orădean, Ilie Bolojan, anul trecut: comuna a expropriat teren pentru ca Oradea să își facă acces direct la autostradă și, în schimb, a primit promisiunea implicării municipiului în realizarea drumului de centură al comunei.

Nagy Gizella

Între primii pași în realizarea documentației este acordul de mediu, motiv pentru care proiectul este în dezbatere publică la APM. Pachetul „Centura Bihariei” este în faza de realizare a documentației tehnice, etapă care conține și consultarea de mediu.

„Avem deja coridorul pe care va trece șoseaua, este traseul convenit inițial. Anul acesta e vorba doar de partea de documentație a proiectului centurii ocolitoare, și nu de lucrarea efectivă”, ne-a declarat primarul Nagy.

Conform acesteia, „înțelegerea este că Zona Metropolitană se va ocupa de partea de avize și autorizații, pentru că noi suntem 15 de toți în Primăria Biharia”.

Se caută 5 milioane de euro

La finalul anului trecut, primarul Bolojan anunța, de altfel, că în 2019 ZMO va începe demersurile pentru partea de autorizare a lucrării și va căuta surse de finanțare externe.

„Dacă până în 2020 nu găsim surse externe, finanțarea lucrării se va face pe bugetele locale. Chiar dacă investiția este pe terenul comunei Biharia, Oradea va contribui financiar, pentru că avem un interes direct în a facilita mobilitatea spre și dinspre municipiu”, a declarat el.

Ideea a fost prezentată, prima dată, anul trecut, în vară, când primărița comunei spunea că a obținut de la primarul Oradiei această promisiune, în contul unui serviciu făcut orașului: a trecut prin Consiliul comunal exproprierea de terenuri pentru legătura municipiului cu Autostrada Transilvania.

Drumul, în lungime de 5,56 km, este estimat la o valoare de aproximativ 5 milioane de euro, plus TVA, la care se vor adăuga sumele necesare exproprierii terenurilor, în jur de 10% din investiție.

Centura Biharia ar fi o alternativă la DN 19 Oradea-Satu Mare, cu rostul de a degreva satul de traficul congestionat. DN 19 reprezintă și calea de acces către viitorul nod rutier Biharia al autostrăzii Transilvania, ceea ce va genera congestii majore de trafic pe ruta actuală care traversează localitatea Biharia. La aceasta se adaugă și traficul rezultat de pe relația DN 19E spre DN 19, din direcția localităților Sălard, Chiribiș și Marghita.

Drumul propus va ocoli Biharia pe la est, pe un traseu parțial paralel cu traseul Drumului Național DN 19, pe direcția nord-sud. Proiectul prevede o lățime a drumului de cel puțin 10,00 m, iar lățimea benzilor de circulație va fi de 7,00 m (2 x 3,50 m).

Drumul e gândit pentru trafic greu, cu limita de viteză reglementată la 70 km/oră. Traseul drumului va fi însoțit de o pistă de biciclete cu două sensuri de mers, cu lățimea de 3,00 m, scoasă în afara platformei drumului, de care este despărțită de șanțul lateral al drumului.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.