bihon.ro Web analytics

Cer bani de la Ministerul Culturii pentru CN Mihai Eminescu şi pentru Primărie

Cer bani de la Ministerul Culturii pentru CN Mihai Eminescu şi pentru Primărie

<p>Sursa: Ernest Pafka</p>
Reactualizat la:
În 1 noiembrie expiră termenul de depunere a cererilor de finanţare în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii, derulat de ministerul de resort.
Scris de farcas - În 1 noiembrie expiră termenul de depunere a cererilor de finanţare în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii, derulat de ministerul de resort.

Reabilitarea clădirii Primăriei şi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” face obiectul unor cereri de finanţare depuse de Executivul local la Ministerul Culturii, în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii.

Direcţia Patrimoniu Imobiliar, din Primărie, gestionează cele două proiecte. Anamaria Sava, director adjunct, spune că ambele sunt eligibile pentru finanţare, din moment ce ambele sunt monumente istorice clasate şi fac parte din ansamblul Centrul istoric al Oradiei.

„Am depus fişele de proiect, în baza cărora se inventariază imobilele şi se judecă eligibilitatea”, spune adjuncta.

În licitaţie

Cu sau fără aprobarea finanţării, Primăria a început deja achiziţia pentru reabilitarea clădirii Primăriei, lucrare estimată la peste 17,3 milioane de lei fără TVA, cu durata de execuție de 18 luni de la predarea amplasamentului.

Pentru reabilitarea, restaurarea, consolidarea și introducerea în circuitul turistic a clădirii Primăriei urmează amenajarea unor spații cu destinație turistică în aripa dinspre Piața Unirii. Va fi readusă la forma inițială Sala Mare a Primăriei şi se va consolida acoperișul sălii. Urmează să fie readus la forma inițială şi acoperișul clădirii la aripa dinspre Piața Unirii.

De asemenea, se vor face reparații la întreg acoperișul clădirii, plus reabilitarea fațadelor principale ale clădirii (dinspre Piața Unirii, str. Primăriei, str. T. Vladimirescu), inclusiv a Turnului Primăriei.

300 de ani

Clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu” e una din cele mai mari unități de învățământ din Oradea, deservind populația din toate cartierele orașului și din Zona Metropolitană Oradea. Şcolarizează, în prezent, 1.432 de elevi în 342 săli de clasă, programa școlară cuprinde 7 domenii de specialitate, fiind structurată pe învățământ primar, gimnazial și liceal.

Clădirea a aparţinut fostei Mănăstiri și Gimnaziului Premonstratens și Academiei de Drept, ea fiind construită în anii 1760-1810 și extinsă în 1874. „Construcția, împreună cu terenul aferent, delimitat topografic, constituie o mărturie cultural-istorică și face parte din monumentul istoric Ansamblul urban «Centrul Istoric Oradea», regăsindu-se în Lista monumentelor istorice din județul Bihor.

Clădirea propusă spre reabilitare se află în Centrul istoric al municipiului Oradea, pe strada Roman Ciorogariu nr. 18. Suprafața totală a terenului este de 10.707 mp, suprafața la sol a clădirii C1 de 3.761 mp, suprafața desfășurată de 15.044 mp, iar a clădirii C2 este de 293 mp. Terenul și construcția sunt în proprietatea publică a Municipiului Oradea. În ciuda faptului că edificiul are aproape 300 de ani, starea acestuia este acceptabilă, existând însă unele degradări care în cazul în care nu se vor remedia în viitorul apropiat, vor evolua rapid și vor cauza probleme majore”, transmite Municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Monumentul istoric se va utiliza numai în scopuri compatibile cu destinația sa inițială, cea de unitate de învățământ. Întreținerea curentă și corespunzătoare a imobilului se va efectua prin folosirea unor materiale adecvate, compatibile cu cele din structura monumentului istoric, mai informează Primăria.

Valoarea totală a investiției este de 34.434.188,75 lei fără TVA, durata estimată de execuție fiind de 24 de luni. Prin Programul de investiţii în cultură se acordă finanţări de 98% din valoarea totală a proiectului.

Bugetul programului

Bugetul aprobat pentru implementarea programului pentru perioada 2019-2026 este de 4,5 miliarde de lei, în baza căruia se pot încheia contracte de finanțare multianuale. Obiectivele de investiții se realizează pe terenuri și construcții aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor județene sau locale.

Autoritățile administrației publice locale sunt eligibile ca beneficiari ai programului, iar termenul-limită de transmitere a documentațiilor este 1 noiembrie 2018, se arată în OUG prin care s-a instituit această linie de finanţare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Călin Ungur, interimar la conducerea Termoficare SA
  Cu expirarea prelungirii mandatului directorului demisionar Stănel Necula, Consiliul de Administraţie al Termoficare SA a votat, miercuri, 19 februarie, instalarea lui Călin Ungur ca director interimar al operatorului de termoficare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Imperialul”, interpretat de Székely Attila
  Pianistul Székely Attila îl înlocuieşte în ultimul moment pe Răzvan Dragnea în concertul Filarmonicii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Revizorul” şobolanilor de ieri şi de azi
  Marţi s-a jucat în premieră spectacolul „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol.

  Mapamond

  Polițiști filmați în timp ce împărțeau mita primită de la șoferi
  Nouă polițiști din Republica Moldova sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă de la 5 la 10 ani de închisoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recompensă 5.000 de euro pentru autoturismul furat din curtea unei case din cartierul Grigorescu
  Furtul autoturismului Audi Q3 a avut loc luni, 10 februarie. Hoții au furat mașina din curtea unei case din cartierul Grigorescu. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorenii, învățați iar: „Nu tremur la cutremur!”
  Pompierii continuă să informeze populația despre metode de protecție pe vreme de cutremur.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.