bihon.ro Web analytics

Cer renunţarea la supraimpozitarea venitului

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Cer renunţarea la supraimpozitarea venitului

Reactualizat la:
Producătorii de energie regenerabilă solicită autorităţilor să renunţe la supraimpozitarea venitului şi la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a ţării.
Scris de Simona Drimbău - Producătorii de energie regenerabilă solicită autorităţilor să renunţe la supraimpozitarea venitului şi la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a ţării.

Măsurile prezentate de Guvernul României vor duce la insolvenţe în rândul producătorilor de energie şi la retragerea din funcţiune a unor capacităţi de producţie, cu impact negativ asupra consumatorului final, susţin organizaţiile din sector.

„Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES) şi Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) solicită imperios autorităţilor să renunţe atât la măsura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de către producătorii de energie electrică, cât şi la măsura de suspendare pentru o perioadă de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol producţia de energie verde. De asemenea, solicităm Guvernului României să elaboreze şi să aprobe de urgenţă formula de calcul a taxei de 80% care să se aplice la venitul rezultat după deducerea cheltuielilor cu achiziţia de energie prin regularizarea întregii perioade (noiembrie 2021 – martie 2022), ţinând cont şi de costurile reale din piaţa de energie”, spun organizaţiile.

Nemulţumiţi

Reprezentanţii RWEA, PATRES, RPIA, împreună cu WindEurope şi SolarPower Europe, au notificat autorităţile de la Bucureşti şi de la Bruxelles în privinţa impactului celor două măsuri asupra siguranţei energetice a României şi asupra preţului electricităţii, în contextul în care costul energiei din surse regenerabile este cel mai scăzut în comparaţie cu celelalte surse de energie.

„În condiţiile situaţiei actuale de la graniţa României, considerăm că astfel de măsuri vor afecta grav securitatea energetică a țării, subminând investiţiile în surse de producţie care nu depind de combustibili fosili, investiţii care sunt imperios necesare. Este inacceptabil ca producătorii din sectorul regenerabilelor, care au investit în economia românească peste 10 miliarde de euro, printr-un cadru legislativ instabil şi impredictibil, să fie în permanenţă sancţionaţi pentru explozia preţurilor energiei electrice. Creşterea producţiei de energie regenerabilă în mixul energetic conduce la scăderea facturilor la consumatorul final. Pierderile acumulate în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, ca urmare a aplicării legii nr. 259/2021, OUG 3/2022 privind supra-impozitarea producătorilor, coroborat cu lipsa formulei de calcul pentru acesta, nu se corectează în propunerea prezentată de autorităţi. Din contră, aceste pierderi vor creşte semnificativ, atât prin anularea schemei de sprijin cu certificate verzi, cât şi prin creşterea impactului supra-impozitării, datorită diminuării pragului la 300 lei”, a declarat Adrian Borotea, vicepreşedinte RWEA.

Ca urmare a deselor schimbări legislative privind reducerea schemei de susţinere prin certificate verzi, producătorii din industria regenerabilă au înregistrat pierderi financiare semnificative în perioada 2014-2018, pierderi cuprinse între 1,2 şi 2 miliarde de euro pe an, conform site-ului www.mfinanţe.ro pentru cod CAEN 3511 – Producţie energie electrică. Potrivit unui studiu realizat de o companie internaţională de audit financiar, pierderile înregistrate de producătorii din industria eoliană sunt de peste 5,58 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă, 2014-2018.

Noua propunere avută în vedere de autorităţile române va majora impactul financiar negativ, prin reducerea preţului de referinţă pe piaţa angro de la 450 de lei/MWh la 300 lei/MWh şi aplicarea aceluiaşi procent de 80%, asupra respectivelor venituri, impact care în prezent este deja extrem de mare pentru aceşti producători.

Industria energiei regenerabile atrage atenţia că acest impozit, aplicat pe o perioadă de cel puţin un an şi jumătate, contravine obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii Europene şi României. Taxarea excepţională, pe lângă faptul că se aplică discriminatoriu, va avea şi efectul de descurajare a investiţii în capacităţi noi de producţie, într-o perioadă în care România are o nevoie acută de aceste investiţii de producere a energiei electrice.

Mai mult, spun ei, asistăm la situaţia absurdă în care o industrie care beneficiază de un ajutor de stat, aprobat de Comisia Europeană, tocmai pentru a compensa diferenţa între costul investiţiilor şi veniturile din piaţa de energie electrică, este taxată în mod arbitrar, fără a se ţine seama de costurile operaţionale semnificative şi nici de pierderile din trecut, induse de schimbările legislative repetate.

Producătorii de energie din surse regenerabile au asigurat aproape 30% din consumul final de energie electrică din România în ultimele luni şi au avut o contribuţie majoră la scăderea preţului energiei pe aceste pieţe în ultimele luni. Aceasta în contextul în care, din anul 2016 până în prezent, sistemul energetic naţional a beneficiat de zero investiţii în unităţi de generare de energie electrică, tot din cauza unor măsuri similare adoptate de către instituţiile statului român.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sunteți hoti says:

  Idioților ba da este o măsură buna să se renunțe la certificatele verzi care sunt un abuz grosolan al guvernului și celor din energie, de ce sa va plătim noi consumatorii bani prin certificatele verzi că voi tâlharilor sa vă îmbogățiți pe spinarea noastră, să va fie rușine aceste certificate verzi sunt obhotie asupra consumatorilor pentru că smecherasi să facă investiții pe banii noștrii, ce idioți și tâlhari sunteți.

 2. schimbaţi merceaudiesuri cu noi rolls-royce-uri says:

  Treaba mere,, pas cu pas” spre înapoi, doar mari taxe sunt, pentru nevoi.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.