bihon.ro Web analytics

CET Oradea, cu desaga plina de... datorii!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Electrocentrale Oradea SA intră şi în acest sezon hibernal cu sute de datornici. Că vorbim despre asociaţii de proprietari, agenţi economici sau clienţi casnici. Însumate, datoriile acestora ajung la 100,2 milioane de lei noi. Adică circa 25 milioane de euro.
Scris de Călin Corpaş - Electrocentrale Oradea SA intră şi în acest sezon hibernal cu sute de datornici. Că vorbim despre asociaţii de proprietari, agenţi economici sau clienţi casnici. Însumate, datoriile acestora ajung la 100,2 milioane de lei noi. Adică circa 25 milioane de euro.

Pentru a-i capacita pe datornicii săi, CET le sistează periodic agentul termic. Vara, aceasta a însemnat tăierea apei calde. Directorul de termoficare al CET, Daniel Ţigan, spune că această strategie va fi folosită şi în continuare.

Însă, dincolo de banii pe care îi are de încasat de la consumatori, buba mare a CET-ului e în altă parte. Adică tocmai în curtea sa. Aceasta deoarece datoriile societăţii către furnizorii săi depăşesc cu mult sumele pe care le are de încasat de la consumatori. Electrocentrale are de plătit nu mai puţin de 91,5 milioane de lei noi (circa 20 milioane de euro) către patru firme. Directorul CET, Dragoş Gligor, spune că o parte din aceste datorii vor fi stinse prin livrări de la bugetul de stat.

CET Oradea are datorii către furnizorii săi ce se ridică la 91,5 milioane de lei noi.

Către SC Maestro Trading SRL Voivozi, firma omului de afaceri Ioan Blidaru, trebuie să plătească 27 milioane de lei noi pentru cărbunele livrat deja. De asemenea, şi Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Diviziei Miniere Târgu Jiu are de încasat de la CET Oradea 19 milioane de lei noi, tot pentru cărbune. Societatea SC Primarom Exim SRL Zalău a livrat păcură şi mai are încă de încasat 8,5 milioane de lei noi. Operatorul orădean de termoficare – lăsat de ANRSC fără licenţă – are o datorie consistentă şi către transportatorul care i-a adus cărbunele. Firma SC Unicom Tranzit SA Bucureşti aşteaptă de la CET Oradea nu mai puţin de 37 milioane de lei! Aceste date ne-au fost furnizate chiar de Electrocentrale.

Pansament de la Stat

Directorul general Dragoş Gligor spune însă că o parte din aceste datorii vor fi stinse. Din datoria de 27 milioane de lei pe care CET o are la Maestro Trading, 12 milioane vor fi achitate prin Ordonanţa de Guvern nr. 113, ne spune Dragoş. Această Ordonanţă a alocat banii respectivi pentru stingerea parţială a datoriei.

În luna noiembrie se va plăti şi către Compania Naţională de Lignit Oltenia (CNLO), afirmă acelaşi director. „Deocamdată relaţia cu SNLO este aşa cum este. Le-am am promis plăţi în noiembrie. Până atunci, ei ne furnizează cărbune”, declară directorul CET Oradea. Către transportatorul de cărbune este cea mai consistentă datorie. „Se pare că va mai veni un ajutor de la buget, lucru care s-a întâmplat şi anul trecut, şi acum doi ani”, transmite Dragoş. Cât despre datoria pentru păcură, aceasta va fi pasată pentru 2013. „Vom plăti din ianuarie încolo, după ce avem încasări. Pe 15 noiembrie va fi oricum o licitaţie la păcură”, spune Dragoş Gligor.

Cumulat, CET Oradea trebuie să mai achite pe cărbune încă 46 milioane de lei noi, în condiţiile în care, potrivit directorului Dragoş, într-un an societatea de termoficare „înghite” cărbune în valoare de 120-130 milioane de lei. Restanţa de 8,5 milioane pentru păcură trebuie raportată la achiziţii pentru păcură ce se ridică la 40 milioane de lei într-un an.

Restanţe mari în Rogerius

CET se luptă şi cu consumatorii săi, chiar dacă datoriile acestora către Electrocentrale sunt mult mai mici decât cele pe care CET le are către furnizori. Motivul: pierderile CET Oradea sunt tot mai mari de la an la an. Atât în centrală, cât şi în sistemul de transport şi distribuţie. Din acest motiv, chiar dacă, prin absurd, ar reuşi să aducă la zi toate datoriile consumatorilor săi, problema financiară de la CET nu ar fi nici pe departe rezolvată. Totuşi, pentru a forţa mâna clienţilor cu datorii, în ultimii ani conducerea CET a dispus tot mai frecvent sistări de apă caldă către asociaţiile ce au acumulat restanţe.

10,2 milioane de lei noi trebuie să încaseze de la clienţii săi. Restanţele sunt structurate astfel: 5,3 milioane de lei reprezintă debitul a 332 de agenţi economici, 3,5 milioane de lei sunt restanţele a 140 asociaţii de proprietari, iar 1,4 milioane de lei sunt datoraţi de 300 de abonaţi casnici.

Stimin – o „gaură” cu 9 miliarde!

Asociaţia 114 Rogerius are cea mai mare datorie către CET dintre toate asociaţiile de proprietari din Oradea. E vorba despre 571.930 lei noi. De asemenea, Asociaţia 321 de pe strada Leonardo da Vinci a acumulat deja o datorie de 430.787 lei noi. Alte două asociaţii din Rogerius au datorii de peste 200.000 de lei noi. E vorba despre Asociaţia 235 şi 116. Sumele sunt cu tot cu penalizări. Alte şase asociaţii au fiecare debite ce depăşesc 100.000 de lei.

Însă cel mai mare datornic al CET este Stimin, cu 904.581 lei noi. Potrivit directorului de termoficare, Daniel Ţigan, această societate este în insolvenţă şi, pe lege, furnizarea agentului termic nu poate fi sistată! În aceste condiţii, rămâne un mare semn de întrebare dacă această creanţă va fi recuperată vreodată.

Alt mare datornic este Crişul Favorit, cu 490.714 lei datorie la CET. Alte firme ce datorează peste 100.000 de lei noi sunt: Cibela Grup (256.736 lei), RubinKing 2000 (195.437 lei) şi Nik Product – Bingo Vulturul Negru (170.154 lei). Cu datorii ce se aproprie de 1 miliard figurează Comcereal, RCS&RDS, Agrozooincom şi Electrostar SA.

„Acţionăm pe toate căile pentru a recupera datoriile. Pe lângă sistări, îi dăm şi în judecată. Pentru că doar sistarea singură nu ne aduce banii înapoi. Toate aceste societăţi sunt acţionate în instanţă şi ce s-a putut sista, s-a sistat. Acolo nu am sistat unde nu s-a putut realiza accesul doar pentru firma respectivă sau unde nu ne permite legea. Cum este cazul insolvenţei”, ne-a declarat directorul Ţigan. Un singur lucru este cert. De la an la an, facturile pe care orădenii le plătesc pentru încălzire sunt tot mai mari…

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.