bihon.ro Web analytics

Chioşcuri „suspendate”, locaţii licitate

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria va scoate la licitaţie publică cu strigare cele 12 locaţii de chioşcuri pe care le-a eliberat cu forţa.
Scris de erdei - Primăria va scoate la licitaţie publică cu strigare cele 12 locaţii de chioşcuri pe care le-a eliberat cu forţa.

Cu 12 chioşcuri de presă ridicate de pe domeniului public, din cauza datoriilor la plata chiriei terenului şi impozitului, Primăria va organiza licitaţie publică deschisă, cu strigare, pentru ocuparea amplasamentelor rămase goale. Acesta este un soi de final al acţiunii în forţă demarate de Primărie în prima decadă a lunii trecute, acţiune care, printre altele, s-a simţit în oarecare măsură şi în vânzările de presă din Oradea.

Datorii

Prin 10 septembrie, Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) se apuca de o acţiune fără precedent în Oradea: cu ajutorul utilajelor OTL, au ridicat chioşcurile de presă aparţinând societăţilor Network Press şi Press Point Distribution, şi le-au depozitat pe un teren din Rogerius, în apropiere de Orăşelul Copiilor. Cauza invocată a fost datoriile acumulate de firme în contul celor 12 chioşcuri. „Chiria le era restantă pe mai mult de două semestre, motiv suficient pentru rezilierea unilaterală a contractului, conform prevederilor acestuia”, spune Cristian Popescu, director adjunct al AIO. Suma datorată era atunci de 23.600 de lei. Aceasta nu este, aparent, mare, şi cu atât este mai greu de priceput efortul şi înverşunarea Primăriei de-a goli domeniul public de cele 12 chioşcuri.

Reprezentanţii proprietarilor acestor chioşcuri au tratat problema datoriilor de o manieră greu digerabilă pentru Municipalitate. „În mai i-am notificat despre datorie, în iunie le-am executat garanţia din contract iar în iulie eram pregătiţi să le ridicăm chioşcurile. Cu o zi înainte de a le ridica efectiv a venit un reprezentant de la Bucureşti care s-a angajat să plătească datoria pentru chirie, de 130 de milioane de lei vechi. Ulterior ne-au spus că au emis de la Bucureşti un ordin de plată pentru această sumă, dar acesta n-a ajuns niciodată la noi”, spune adjunctul AIO. Acesta zice că, la promisiunea plăţii, ridicarea chioşcurilor s-a contramandat.

Ulterior, comunicarea cu distribuitorii de presă s-a suspendat, spune Popescu. „În august am mai avut noi discuţii dar după o vreme nu mi-au mai ridicat telefonul. Când le-am trimis, din nou, notificare că le vom ridica au încercat aceeaşi poveste cu ordinul de plată dar nu a mai mers. Pe 10 septembrie a fost programată ridicarea chioşcurilor”, mai spune Cristian Popescu. N-a mai contat, se pare, că firma a început să plătească chiria pe teren, pe la finele lui august. Pe 8 septembrie a intrat la AIO un ordin de plată pentru suma de 9.108 lei şi în numerar s-a achitat 1.700 de lei. Firmele mai au de achitat acum un impozit de 822 de lei şi factura serviciilor de ridicare şi depozitare, de 7.500 lei, emisă de OTL SA.

Licitaţie

Între timp, AIO şi-a trecut prin Consiliul Local un proiect de hotărâre referitor la amplasarea a 12 chioşcuri de presă în tot atâtea locaţii din Oradea. „Urmează să se stabilească locaţiile acestora prin dispoziţie de primar. Nu vor fi neapărat identice cu cele dinainte”, spune directorul adjunct al AIO.

Popescu precizează că proprietarii chioşurilor ridicate nu mai pot participa la licitaţie, din cauza prevederii legale care îngrădeşte accesul celor cu datorii la bugetele locale şi de stat. Asta chiar dacă au investit în chioşcuri verzi, „italiene”, după pretenţiile administraţiei Bolojan. Asta teoretic. Practic, însă, firma Press Point Distribution s-a reorganizat, între timp, în Press Point Retail, firmă nouă şi fără datorii.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  UPDATE! Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului
  Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului. 4

  Mapamond

  Bill Gates avertizează că lumea se va confrunta cu alte două dezastre: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
  5

  România

  Cîțu, mesaj la Sibiu către reprezentanți cultelor religioase: „Vaccinarea este singura soluţie de a ieşi din pandemie"
  Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că are o întâlnire acolo cu reprezentanţii cultelor religioase cărora le cere susţinere pentru accelerarea campaniei de vaccinare. În ce priveşte ritmul campaniei, premierul spune că nu este îngrijorat. 3

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Antrenament cu un campion

  Jurnal Bihorean

  Alex Sorian a plecat de la CSC Sânmartin. Se va lupta pentru promovare!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Așa nu! Un șofer a greșit direcția în girația din Centrul Civic
  Un șofer a reușit „performanța” să circule pe sens interzis în sensul giratoriu din Centrul Civic. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.