bihon.ro Web analytics

CJ Bihor a votat indicatorii pentru centura Beiușului, în valoare de aproape 70 milioane euro

De Georgiana Anghel
Reactualizat la:

CJ Bihor a votat indicatorii pentru centura Beiușului, în valoare de aproape 70 milioane euro

FOTO: CJB
Reactualizat la:
Consiliul Județean Bihor a votat joi indicatorii tehnici pentru centura Beiușului. În lungime de 7,33 de kilometri, aceasta va avea două benzi de circulație, câte una pe sens.
Scris de Georgiana Anghel - Consiliul Județean Bihor a votat joi indicatorii tehnici pentru centura Beiușului. În lungime de 7,33 de kilometri, aceasta va avea două benzi de circulație, câte una pe sens.

Proiectul presupune construirea a patru poduri și a trei pasaje, cu o lungime totală de 1,85 de kilometri. Investiția, din fonduri europene, va costa circa 70 de milioane de euro și se preconizează că va fi gata în 2023.

Cu 28 de voturi pentru și șase împotrivă, aleșii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico – economici pentru realizarea Centurii Beiuș. În aceeași ședință a fost votat și proiectul de hotărâre privind aprobarea coridorului de expropriere extins, pentru lucrarea de utilitate publică.

UDMR a votat împotrivă

Cei care au votat împotrivă sunt consilierii UDMR. Liderul grupului, Borsi Imre Lorant, a declarat că în urma consultărilor cu locuitorii de pe traseul șoselei, aleșii UDMR nu pot vota acest proiect.

„Exproprierile afectează prea multe gospodării. Mulți locuitori din zona aia trăiesc din grădinărit, iar varianta actuală a traseului duce la desființatarea serelor”, a spus Borsi. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a răspuns spunând că impactul este minim pentru proprietarii de terenuri agricole, iar câștigurile vor fi pe termen lung și mult mai mari față de deranjul făcut în urma exproprierilor. “Adevărat că sunt afectate terenuri agricole pe care sunt amenajate solarii. Nu exisă însă posibilitatea să facem un traseu în care să nu fie afectată nicio proprietate”, a adăugat Bolojan în timpul ședinței CJ.

Statul român a expropriat 95% din terenurile de pe traseul șoselei, Consiliul Județean Bihor urmând să exproprieze terenuri în valoare de 100.000 de lei. Aceste exproprieri suplimentare se datorează modificărilor aduse proiectului inițial. „La solicitarea proprietarilor de terenuri agricole din zonă, în momentul în care se virează dreapta din DN 76, înainte de Beiuș, este prevăzută o subtraversare, astfel încât drumul agricol să fie practicabil. De asemenea, am prevăzut o coborâre către comuna Finiș, care nu a fost prevăzută în proiectul inițial. Practic deplasarea spre Finiș se făcea tot prin Beiuș, aglomerând municipiul. Acum, se va vira dreapta înainte de Beiuș pentru a ajunge la Finiș. O coborâre suplimentară a fost prevăzută și în zona viilor, între Tărcaia și Beiuș, pentru a se putea traversa centura de către locuitorii din Beiuș, care se duc în zona respectivă. Iar în comuna Tărcaia, datorită realizării în anii trecuți a stației de epurare care se suprapune ca amplasament peste centură, traseul a fost deviat în aval de stație”, a explicat președintele CJ Bihor.

Aproape 70 de milioane de euro

Șoseaua de centură a Beiușului are o lungime de 7,33 de kilometri și va avea două benzi de circulație, câte una pe sens. Proiectul presupune construirea a patru poduri și a trei pasaje, cu o lungime totală de 1,85 de kilometri.

Valoarea totală a proiectului este de 69 de milioane de euro, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, din fonduri de la bugetul de stat și de la bugetul Consiliului Județean Bihor.

Traseul final al șoselei care va ocoli Beiușul | FOTO: CJB

Traseul final al șoselei care va ocoli Beiușul | FOTO: CJB

„Ne propunem ca după aprobarea proiectului în comisia tehnico-economică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe care sper să o obținem în prima jumătate a lunii iulie, să demarăm procedura de licitație pentru desemnarea unui constructor. Documentația pe care o avem este la stadiul de Proiect Tehnic (PT), deci nu va mai fi nevoie de o durată de proiectare. Estimăm că, dacă nu vor fi contestații, cel mai târziu în primăvara anului viitor vom putea începe efectiv lucrările, prognozând că la finalul anului 2023 centura va fi gata”, a precizat Ilie Bolojan.

Potrivit sursei citate, valoarea mare a proiectului este dată de cei 2 km de artă, în special viaductele peste Crișul Negru. Finanțarea ar urma să fie asigurată cu fonduri europene.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.