Pentru a afla care sunt suprafețele care s-ar preta pentru acest proiect, Consiliul Județean Bihor a solicitat primăriilor din județ să transmită date privind terenurile care putea fi incluse. Până în prezent au fost identificate suprafețe ce totalizează peste 1.700 de hectare.
“Consiliul Județean urmează să încheie parteneriate cu mai multe primării din județul Bihor, pentru ca în felul acesta să accesăm o finanțare din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, care are o finanțare totală de 500 de milioane de euro destinată primei împăduriri, pentru creșterea suprafețelor de pădure din țara noastră. Am solicitat primăriilor să ne comunice suprafețele disponibile. Până acum am centralizat peste 1700 de hectare. Am luat legătura cu proiectanții de astfel de păduri, cu firmele care pot executa lucrările de pregătire, plantare, întreținere, împrejmuire.” a declarat Mircea Mălan.
Având în vedere că fondurile din PNRR pentru prima împădurire se vor mai putea accesa până anul viitor, președintele CJ Bihor speră să se poată realiza maxim două sezoane de împădurire, suprafața maximă care s-ar putea realiza în județ ar fi de 600 de hectare. Capacitatea firmelor din județ pentru proiectare și plantare ar fi de 300 hectare/sezon.
“Ne propunem cel puțin 300 de hectare să plantăm în sezonul care urmează. Dacă reușim să prindem și celălalt sezon, înseamnă că suprafața aceasta se va dubla. Am făcut un inventar sumar, am avut o întâlnire cu toți primarii din județ aici în această sală, am chemat pe cineva de la Ministerul Mediului Garda Forestieră, am prezentat acest concept și am oferit sprijinul Consiliului Județean pentru fiecare primărie atât în ceea ce privește suportul de personal și de realizarea procedurilor, cât și în ce privește finanțarea acestor lucrări acolo unde va fi cazul. Pentru că prima dată trebuie să le realizezi, iar apoi se pot deconta din PNRR.” a mai anunțat președintele CJ Bihor.
Consiliul Județean Bihor a analizat împreună cu Garda Forestieră dacă și care dintre cele 1.700 de hectare pot fi plantate și cu ce costuri.
„Consiliul Județean Bihor va depune, în baza acordurilor de parteneriat încheiate individual cu fiecare primărie care dorește și care are teren eligibil, cererea de finanțare, va derula toate procedurile de licitație, va urmări execuția lucrărilor și va recepționa proiectarea, împrejmuirea, pregătirea terenului, plantarea efectivă și lucrările de întreținere care se derulează apoi pe mai mulți ani. Primăria care ne-a pus la dispoziție terenul va primi 456 de euro pe hectar timp de 20 de ani de la momentul recepției, plus 190 de euro pentru a suplini sumele pe care le primesc la APIA, dacă este cazul. Deci, în total, 650 de euro pe hectar pe an, vreme de 20 de ani, ceea ce e o sumă frumușică dacă ai câteva zeci de hectare în acest proiect.” a mai adăugat Mircea Mălan.
Practic, Consiliul Județean ar urma să susțină inițial, împreună cu primăriile, costurile de proiectare și realizarea efectivă a împăduririlor, iar ulterior să obțină rambursarea respectivelor cheltuieli.
„Prima dată trebuie să faci proiectarea și să faci lucrările pentru ca apoi să ți se ramburseze banii, acești bani nu sunt accesați și noi pierdem oportunitatea de a împăduri țara. Și atunci Consiliul Județean a simțit nevoia să vină, să se implice în acest proiect, astfel încât să creștem șansele ca în județul Bihor să putem folosi banii europeni într-o măsură cât mai mare pentru a crește suprafețele împădurite.
Despre asta e vorba. Și noi de fiecare dată când putem fi de folos, chiar dacă la o primă citire s-ar crede că nu ține de atribuțiunile legal stabilite ale consiliului județean, în condițiile în care noi avem o arie de incidență la nivelul întregului județ, suntem interesați de bunăstarea din județul nostru și de modul în care fiecare bihorean poate să trăiască mai bine. Ori, împădurirea aduce foarte multe beneficii pentru noi toți. De aceea ne implicăm în aceste proiecte”, a declarat președintele CJ Bihor.
Până în acest moment, aproximativ 20 de comune din județ și-au exprimat dorința de a intra în programul prima împădurire, finanțat prin PNRR.
Trimite articolul
XE o iniţiativă bună aceasta cu împăduririle, dar la fel de important este să fie folosită hârtia când este posibil în mod responsabil, în sensul că un document care a fost tipărit pe o parte, dacă nu conţine date importante poate fi “trecut” prin imprimantă şi a doua oară dacă hârtia s-a păstrat în condiţii bune. Apoi la tipãrirea unui tabel de exemplu poate fi selectatã doar o porţiune din tabel pentru a fi tipărită, netipârind liniile; coloanele irelevante, astfel avem nevoie de mai puţină hârtie.