bihon.ro Web analytics

Cladiri-monument, la cateva zeci de lei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
<p>Cultele religioase sunt socotite subiecte de utilitate publică, iar contabilitatea şi-o ţin în partidă simplă.</p>
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - <p>Cultele religioase sunt socotite subiecte de utilitate publică, iar contabilitatea şi-o ţin în partidă simplă.</p>

Cum nu datorează impozit decât pe o mică parte a proprietăţilor, Codul Fiscal nici nu le obligă să-şi reevalueze periodic clădirile şi terenurile. Fiscul local emite declaraţia de impunere fiscală pe baza declaraţiilor fiscale pe care le transmit Bisericile. Dacă proprietăţile au fost reevaluate în cursul ultimilor trei ani, impozitul aplicat e de 1% din valoarea reevaluată a proprietăţilor. Dacă vorbim de proprietăţi nereevaluate, e o fiscalizare de 12% din valoarea nereevaluată.

În acest context, în majoritatea cazurilor cultele nu-şi reevaluează clădirile şi terenurile, preferând să plătească acel 12%, raportat oricum la o valoare ce datează, de multe ori, din vremuri imemoriale. Locaşuri religioase cu valoare istorică şi de patrimoniu cultural, precum Biserica cu Lună, Catedrala Sf. Nicolae, Bazilica Romano-Catolică sau alte asemenea locaşuri impresionante, precum Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii sau cel Ortodox din strada Roman Ciorogariu, nu sunt supuse fiscalizării, astfel încât nu există o evaluare reală a acestora, la valoarea de piaţă. Aceasta pentru că nu se pune problema valorificării lor într-un circuit economic. De aceea, în acte figurează cu o valoare irelevantă, de… câteva zeci de lei!

Codul Fiscal nu obligă nici alte persoane juridice, precum asociaţii sau fundaţii, să-şi reevalueze periodic proprietăţile. Aceste pârghii fiscale sunt valabile doar în cazul instituţiilor publice şi a societăţilor comerciale.

C.C.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tronsonul de autostradă Biharia - Chiribiș, motiv de dispută între constructor și CNAIR
  Situația lucrărilor pe porțiunea de autostradă din Bihor este incertă, după ce au apărut neînțelereri între constructor și autorități. 1

  România

  Orădeanca Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei
  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”. 9

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.