bihon.ro Web analytics

Clădirile din Campusul UO, în circuitul Art Nouveau

De Crina Dobocan

Clădirile din Campusul UO, în circuitul Art Nouveau

Fosta Bibliotecă a Universităţii, în circuitul Art Nouveau
Una dintre clădirile de patrimoniu ale UO a fost reabilitată și dată în folosință, iar alte patru corpuri dominante din campus urmează să fie renovate.
Scris de Crina Dobocan - Una dintre clădirile de patrimoniu ale UO a fost reabilitată și dată în folosință, iar alte patru corpuri dominante din campus urmează să fie renovate.

Fosta Bibliotecă a Universității din Oradea, actualmente Corpul J din Campus, a fost reabilitată și dată în folosință. Clădirea proaspăt renovată a fost concepută în secolul XX, de arhitectul evreu-maghiar Vágó József promotorul stilului secesionist.

Lucrarea a fost realizată din dorința de a restitui circuitului public una dintre capodoperele arhitecturii secesion din Oradea, dar și din această regiune a Europei.

„Este un campus modular gândit de Vágó József și finalizat în anul 1912, cu o valoare istorică extraordinar de importantă. Tot ce a fost original, fiecare părticică a fost prezervată, pusă în valoare. Fiecare stucatură, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, toate obiectele cu valoare istorică au fost reintegrate în context sau puse de-o parte. Ne-am gândit să respectăm valoarea istorică. Pentru realizarea dușumelei, pentru plăcile acestea pavimentare, ne-am inspirat chiar din modelul pe care l-a folosit Vágó în corpul alăturat, în aşa-zisa casă a comandantului din fosta Școală de Jandarmi. Nu am inventat nimic, am respectat spiritul epocii 1900, secessionul vienez care este unul geometric, auster, foarte elegant și pe care l-am amplificat aici în mod creativ, adus la zi. Am optat pentru această culoare, olive, spirituală, răcoroasă, elegantă și plăcută, care să limpezească gândurile. O provocare a fost alegerea corpurilor de iluminat, pe care le-am ales din cataloage, în spiritul artei secession 1900. Biroul domnului rector era unul de lucru, plin de documente. Am ales varianta minimală, elegantă. Ne-am gândit tot timpul ce i-ar fi plăcut lui Vágó să facă, să vadă. Mesele, scaunele, tapiţeria, totul a fost gândit în spiritul secessionului vienez, iar cu o tuşă creativă am dorit să fim ai secolului XXI, dar respectând începutul secolului XX”, a spus Ramona Novicov, unul dintre dascălii care s-au implicat direct în realizarea lucrării.

Valori

Inițiativa de a restitui comunității această clădire de patrimoniu a aparținut rectorului Constantin Bungău.

„Împreună cu domnul rector, cu prorectorul Marcela Prada și cu Adrian Nicula (administratorul Universității – n.r.), am gândit fiecare centimetru pătrat din această clădire pioner, fanion, din programul care va urma. Pentru că întreg campusul va intra sub acest regim de recreare şi restituire a valorii lui”, a mai spus Novicov.

Alte patru clădiri de patrimoniu din cadrul Universității din Oradea vor fi reabilitate în următorii doi-trei ani – pavilioanele A, B și C, respectiv corpurile EF, care găzduiesc Aula Magna a Universității, Facultățile de Teologie, Ştiinţe Economice, Inginerie Electrică (parţial), Rectoratul.

„Pavilionele EF vor intra mai repede în șantier decât corpurile A, B și C. Pentru EF am organizat deja licitația. La prima nu a venit nimeni. Acum refacem nişte indicatori, sperăm să se înscrie cineva”, a completat rectorul.

Peste vreo trei ani, şi rectoratul vechi, tot o clădire Art Nouveau, vestită pentru arhitectura sa, va intra în renovare.

„Se spune că este o clădire-şcoală care va transmite acest mesaj (de a respecta și evidenția valorile trecutului) şi pentru corpurile A, B și C, cele trei corpuri dominante din campusul universitar. Aici avem o investiţie, suntem în faza de precontract, prin POR 2 (pentru că 1 este deja semnat), care reabilitează numai clădirile de patrimoniu. Valoarea contractului este de 25 milioane de lei (6 milioane de euro), bani europeni”, a anunțat rectorul Constantin Bungău.

În clădire va funcționa Biroul de comunicare al Universității, Relațiile Internaționale, Departamentul de Învățământ la distanță și frecvență redusă, iar în sălile mici (cu o capacitate de 10-12 locuri), se vor putea susține teze de doctorat, teze de abilitare, iar în formațiuni mai restrânse, titluri de Doctor Honoris Causa. De asemenea. se vor putea semna contracte bilaterale, de antreprenoriat ori parteneriat public-privat. Tot aici, se vor reuni în ședințe și membrii Consiliului de Administrație al Universității din Oradea.

Sala de Consiliu de la etaj are o capacitate de de 35 de locuri, căreia i se mai pot adăuga, pe lateral, 5-6 scaune pentru vizitatori.

Unicat european

La etaj, o cameră este dedicată filialei locale a Art Nouveau la care Universitatea din Oradea s-a afiliat anul trecut.

„Suntem singura Universitate din România afiliată reţelei Art Nouveau Network cu sediul la Bruxelles, din care face parte şi Oradea. Noi, ca organism individual, suntem singurii din ţară afiliați rețelei. Vrem ca acest centru să fie nu numai un birou static, ci şi cel care, până la urmă, să coordoneze cultural toate activităţile din campus”, a mai spus Bungău.

Conducerea Universității dorește să introducă în circuitul Art Nouveau nu doar corpurile de clădire, ci și armonia campusului. Și iluminatul exterior va fi realizat după aşteptările tinerilor de astăzi. Astfel, ei vor să respecte un alt concept al lui Vágó și al epocii sale: un oraș-grădină într-un oraș.

„Am dat o importanţă foarte mare reabilitării terasei, pentru că ea făcea parte din acest concept de aerisire, de întoarcere către natură, către tot ce înseamnă vegetaţie. Din fericire, acest campus a fost un câmp de instrucţie, era pustiu, acolo se făceau antrenamentele şcolii de cadeţi. Acum a devenit un parc, parcă s-a întors visul lui Vágó. Corpul A se va întoarce la conceptul de origine aşa cum l-a văzut Vágó. Va fi un unicat european, Ne vom înscrie în primul rând în avangarda reţelei Art Nouveau. Oradea va fi, prin reabilitarea acestui campus, un exemplu de cum poţi să pui în valoare un trecut artistic în folosul public şi al tinerilor de astăzi şi să-l faci şi funcţional”, a mai punctat Novicov.

În plus, Universitatea va realiza aici și un muzeu cu toate acele obiecte recuperate, dându-le astfel o valoare educativă, pentru ca studenții să înțeleagă de ce este important să respectăm și să redăruim trecutul într-o manieră elegantă și creativă. Investiția în reabilitatea corpului de clădire s-a ridicat la suma de 1.630.000 de lei, cu TVA inclus.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.