bihon.ro Web analytics

Clanul Marelui Alb: Jurnaliștii RECORDER s-au infiltrat în interiorul sistemului Bisericii Ortodoxe

Reactualizat la:

Clanul Marelui Alb: Jurnaliștii RECORDER s-au infiltrat în interiorul sistemului Bisericii Ortodoxe

Reactualizat la:

UPDATE2! Urmările investigației Recorder.

Potrivit surselor jurnaliștilor Recorder, DNA s-a autosesizat și au deschis dosarul penal „Marele Alb”, în urma apariției celor două investigații, articolul „Catedrala Prăduirii Neamului”, care a strâns peste 400.000 de vizualizări și investigația video „Clanul Marelui Alb”, care a adunat peste 900.000 de vizualizări pe Youtube și a ajuns pe locul 1 în trending.

„De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București. Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect”, transmite Recorder.

UPDATE1! Reacția Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comițând un rapt de imagine. Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, folosește tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă și diversificată a Bisericii Ortodoxe Române și a cultelor religioase în general…Ne putem întreba, în mod deplin justificat, care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportării Recorder la Biserică indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române”, este poziția Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vicarul Aurel Mihai și Lazăr Neacșu au demisionat

„Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească. Pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menționat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureștilor de către reprezentanții Administrației Patriarhale”, mai scrie în comunicat.

Firmă descalificată din licitațiile organizate de BOR

În plus, firmă Solid Systems, implicată în contractele cu biserica a fost descalificată și nu mai poate participa la licitațiile organizate de BOR.

„Arhiepiscopia Bucureștilor, prin măsurile implementate de ani de zile, a prevenit și a luat măsuri de sancționare față de clericii care au lucrat incorect. Avem convingerea că, privind lucrările realizate la multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, am făcut eforturi să identificăm cele mai transparente, corecte şi eficiente proceduri, care să asigure durabilitatea, termenele de execuție și prețul cel mai mic. Procedurile aprobate de Arhiepiscopie sunt corecte și eficiente, specifice persoanelor juridice de drept privat, întrucât nu există un act normativ sau contract prin care Statul Român să se angajeze că suportă integral sau într-un procent definit cheltuielile acestor obiective. Numai în funcție de disponibilități, unele instituții publice cu atribuții în domeniul sprijinirii cultelor pot oferi sprijin financiar”, este concluzia Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor.


„La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, transmit jurnaliștii RECORDER.

21 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Veniti de luati Lumina says:

  Sper ca jurnalistul sa nu aiba de suferit in urma reportajului. Alde vicarul Aurel si consilierul BOR Neacsu au relatii la nivel inalt. Sa urmariti si reportajul in care un preot cu firma cu zero angajati, castiga cele mai banoase licitatii. Uitati-va doar la mutra lui si la ce casa are intr-un sat in care nici drumuri asfaltate nu exista.

  • Alin says:

   Nu cred eu că avea Daniel habar de ce este prezentat în acest material, pe lângă asta nici nu erau preoți ci doar unul și nici pe el nu poate să-l pună sub acuzare cu ceva.
   Este normal pt orice conducător să vrea binele celorlalți și se și vede când spun că nu vor să-i pună pe oameni la plăți.
   Tu crezi că ministrul sănătății de exemplu, știe ce fac directorii de spitale, sau dacă iau mită ei sau doctorii ?
   Nu știe sau poate știe o mică parte și are bănuieli fără dovezi.
   Dar în ciuda aparențelor el trebuie să mențină plutirea.
   Repet, nu cred că era înștiințat Daniel de ce este în acest material.
   Este ușor să acuzăm când vedem lucrurile doar dintr-o parte și nu în totalitate.

   • Pentru Alin says:

    Omule esti exemplul elocvent al habotniciei duse la extrem. Tu nu crezi si nici nu cercetezi nimic din ceea ce e negru pe alb cand vine vorba de ortodoxie. Poate crezi ca nici pedofilia din Buserica Catolica nu exista. Si atunci ne miram ca suntem societatea care suntem. Pe bune ne meritam soarta cu varf si indesat.

    • Alin Lucian says:

     D-lor corecți întru totul, voi sau familiarii voștri care sunteți plătitori de toate taxele și nu ați lucrat la negru o singură zi și nici nu v-a lucrat nimeni o zi la negru, acasă, la curte sau alt undeva, de ce nu vă uitați la voi să vedeți cât de corecți sunteți și veți vedea că suntem cu toții marii sau micii albi.
     Cum să dai în cineva când TOȚI suntem pătați mai mult sau mai puțin (dacă suntem onești cu noi înșine) iar pe noi ne interesează doar capra vecinului, ne arde casa și nouă și vecinului și noi mergem să stingem casa vecinului ?
     Ne luăm de un om la care nu s-a dovedit nimic asupra lui CLAR, decât supoziții de la niște lăudăroși exagerați.
     Cum ați ajuns la concluzia CLARĂ că Daniel știa în amănunt ce declarau acei afaceriști și el era deacord întru totul ?

   • Micul Alb says:

    Ești cumva și tu popa șpăgar?

   • Dani says:

    Ai auzit de distonanța cognitivă ? Suferi grav de ea

   • Dani says:

    Dar tu nu auzi că reprezentantul popimii zice cu gurita lui ca Daniel binecuvanteaza toate lucrarile?

   • Soferul says:

    Da tu crezi ca Daniel e un sfânt uitat pe pământ?
    E un muritor de rand ajuns în funcția vremelnica pus tot de muritori este flamand și hulpav,uitate la el cât aur și argint are pe el cea ce contravine perceptelor și dogmelor religioase ortodoxe
    El este capul răutăților în biserica un ateu convins ca mulți ca el altfel s-ar teme de divinitate dar nu se tem după cum se vede în reportaj
    La unu din asta sa mergem sa ne confesat nici o data,cine le da ăstora un leu a băut apa ciori

    • Despre ce aur vb omule dacă nu știi ?
     Acela nu cred că este aur cum nici în Biserică nu este aur.
     Aurit dle nu înseamnă aur.
     Atâtea confuzii fac oamenii că te miri că mai există ortodocși în țara asta.
     Informați-vă fraților înainte să vă aruncați cu tot felul de afirmații jignitoare.

   • alioto says:

    Saracu` Daniel, de aia circula el cu caruta si este imbracat in carpe, de sarantoc umil nestiutor ce e!

 2. alioto says:

  Hehehe, InaltPreaFututulDaniel , saracutul, lasa ca dau cre(s)tinii ortodocsi banuti la el, sa nu duca lipsa :-)))

 3. Anonimul says:

  Sincer ?! Nu mi se pare ceva iesit din “tabel”. Asa cum in politica exista tot feluri de clanuri politice, de cele mai multe ori transpartinice gen “grupul” de la Cluj, Salaj, Bacau si exemplele pot continua, exista in mai toate domeniile de activitate “grupuri”, “clanuri” cum se vor acestea numite, toate in detrimentului cetateanului obisnuit nealiniat acestor grupuri.

 4. adi says:

  Asta ar fi bun de premier. Ar face

 5. daniel says:

  Ei au un deal bine pus la punct pentru astfel de probleme. e simplu hai sa vedem care sunt daunele? a aflat ala 2% ca doar atat a putut… bun! tu demisia ca iti dam noi bani la negru pentru cat ai facut pana acum. tu la fel. iti gasim noi ceva de facut la negru. Oamenii astia or sa continue sa faca ce faceau dar printr o alta abordare. mita o sa mearga inainte, iar in 2 luni toti o sa uitati de asta. … din pacate.

 6. MEL says:

  I’m so happy about this.
  This should turn into a national holliday. I’m serious about this.

 7. IonutS says:

  Cam tardiv, dar sa vedem capul cui va pica…

 8. Anonimul says:

  DNA mai bine s-ar autosesiza in spete mult mai grave, iar marile furaciuni de la alegeri, cum ar fi speta de la sectorul 1 Bucuresti isi asteapta rezolvarea si sunt alte zeci de spete care-si asteapta rezolvarea din partea DNA sau a altor autoritati.

 9. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.