bihon.ro Web analytics

Cod PORTOCALIU hidrologic pe râurile din Bihor. Depășiri ale cotelor de atenţie, pericol de inundaţii!

De Marius Sasu și Simona Drimbău
Reactualizat la:

Cod PORTOCALIU hidrologic pe râurile din Bihor. Depășiri ale cotelor de atenţie, pericol de inundaţii!

FOTO: Bogdan Dumitraș / DN76, ABA Crișuri / ISU Crișana
Reactualizat la:
Fenomene hidrologice periculoase în cea de-a doua zi de Crăciun. Pompierii bihoreni au salvat un bărbat din Ștei. Intervenţie de urgenţă pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, unde s-a surpat o parte din mal.
Scris de Marius Sasu și Simona Drimbău - Fenomene hidrologice periculoase în cea de-a doua zi de Crăciun. Pompierii bihoreni au salvat un bărbat din Ștei. Intervenţie de urgenţă pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, unde s-a surpat o parte din mal.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică din ultimele 48 de ore, pe mai multe cursuri de apă din bazinul hidrografic Crișuri s-au înregistrat creşteri de debite şi niveluri care au generat depășirea cotelor aferente avertizării cod galben și cod portocaliu. Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, județul Bihor.

Atenție șoferi! Cod galben de polei în județul Bihor. Circulație restricționată pe DN76, în Drăgănești

Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN76 aflat în construcție. Astfel, în noaptea de sâmbătă pe duminică, 25 pe 26 decembrie, s-au înregistrau depășiri ale cotelor de atenţie pe opt cursuri de apă după cum urmează: Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Valea Satului, Iosei, Sebiș (județul Arad); Crișul Negru, Galbena, Crișul Pietros și Valea Roșie (județul Bihor). Pe parcursul nopții, pe Valea Moneasa s-a depășit cota de inundații aferentă codului portocaliu.

Încă din data de 24 decembrie, echipele ABA se află în alertă și monitorizează permanent situația hidrologică și lucrările hidrotehnice pentru protejarea populației riverane. În prezent, inclusiv acumularea Mihăileni, aflată în construcție, acumulează apă atenuând astfel în mod semnificativ debitele de pe râul Crișul Alb. În cazul în care vor fi necesare intervenții operative, au fost mobilizate în teren formațiile de lucru Brad, Ineu și Gurahonț.

Punct critic

Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crișul Pietros, în localitatea Drăgănești, județul Bihor. Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN76 aflat în construcție.

„De la primele ore ale dimineții, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor au oferit suport tehnic primăriei pentru a se interveni cu piatră brută în zonele cu eroziuni de mal. Intervenția se realizează în colaborare cu Instituția Prefectului Bihor și cu Consiliul Județean Bihor” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri.

De asemenea, hidrologii ABA efectuează în regim de urgență măsurători pentru a a oferi date concrete despre evoluția hidrologică, iar prin dispeceratul Administraţiei se asigură comunicarea și informarea tuturor instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, inclusiv a omologilor ABA din cadrul Direcției de Apă Gyula.

Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, avertizarea cod galben a fost prelungită până marți, 28 decembrie, ora 24:00 iar avertizarea cod portocaliu până luni, ora 24:00. Echipele și utilajele noastre vor rămâne în teren atâta timp cât situația hidrologică o va impune.

Reprezentanţii ABA recomandă populației să nu circule prin zonele aflate sub incidența avertizării hidrologice și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor.

Bărbat salvat de pompieri

Pompierii bihoreni au intervenit duminică dimineață pentru salvarea unui bărbat de la Stația de Epurare a Apei din localitatea Ioaniș. Acesta a fost surprins de creșterea nivelului apei, din cauza precipitațiilor abundente, peste terenul arabil pe care trebuia să-l străbată pentru a ajunge la drumul principal, în unele locuri adâncimea apei fiind de aproximativ un metru.

„Pompierii beiușeni s-au deplasat de urgență la fața locului, cu o autospecială de intervenție și o barcă, însă nu s-a impus utilizarea acesteia din urmă. Forțele de intervenție au echipat corespunzător bărbatul, în vârstă de 65 de ani, l-au asigurat și l-au adus teafăr, la loc sigur”, a transmis maiorul ISU Crișana, Camelia Roșca.

Crișul Negru, în localitatea Sudrigiu – VIDEO: Bogdan Dumitraș

Recomandările ISU Crișana

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” reamintește populației necesitatea respectării măsurilor menite a le proteja viața și bunurile:

– Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

– Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

– Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;

– Urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților.

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

– aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur – mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

– asiguraţi ferest rele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

– evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

– mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  România

  Accident pe un traseu de biciclete din Arad - un biciclist este în stare de inconștiență după ce a căzut într-o zonă greu accesibilă

  BIHON Sport local

  Studenții fotbaliști orădeni joacă pentru medaliile de bronz la Campionatul Universitar

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  Bihon CSM Oradea

  A doua înfrângere la baraj pentru CSM Oradea
  CSM Oradea a fost învinsă de SCM Politehnica Timișoara cu scorul de 38-23 (18-12) în cel de-al doilea său meci de la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională de handbal masculin, care se desfășoară la Ghimbav (jud. Brașov).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sfintii Imparati Constantin si Elena, sărbătoriți pe 21 mai - tradiții și superstiții pentru această zi
  În fiecare an, în data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În România, peste 1,8 milioane de oameni își sărbătoresc astăzi onomastica. 

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.