bihon.ro Web analytics

Compania orădeană Redolaj va da asfaltul pentru Autostrada Transilvania

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Condusă de Ioan Blidaru, Redolaj va furniza circa o treime din asfaltul necesar tronsonului Borş – Suplac. Se aşteaptă începerea lucrărilor.
Scris de Demian - Condusă de Ioan Blidaru, Redolaj va furniza circa o treime din asfaltul necesar tronsonului Borş – Suplac. Se aşteaptă începerea lucrărilor.

Compania locală de construcţii SC Redolaj SRL Oradea va furniza o parte din asfaltul necesar realizării tronsonului de autostradă Borş – Suplacu de Barcău. Este vorba despre aceeaşi firmă care furnizează cărbune pentru CET Oradea.

„Suntem în discuţii foarte avansate şi cel mai probabil săptămâna viitoare vom semna un contract cu spaniolii”, ne-a declarat directorul Redolaj, Ioan Blidaru. Acesta va furniza circa o treime din asfaltul necesar pe tronsonul Borş – Suplacu de Barcău al autostrăzii A3. Adică circa 300.000 de tone de asfalt, dintr-un necesar estimat la 900.000 – 1.000.000 de tone. „Am achiziţionat o staţie modernă din Germania pentru mixtura asfaltică, amplasată deja la Episcopia Bihor, care are capacitatea de a produce 2.000 de tone de mixtură asfaltică pe oră”, detaliază Blidaru. Directorul Redolaj transmite că firma sa va lucra la autostradă şi pe partea de excavări, date fiind utilajele specifice, pe care firma sa le deţine, folosite şi în cariera de cărbune de la Voivozi, comuna Popeşti.

ioan blidaru

Ioan Blidaru

Redolaj va lucra la autostrada în subantrepriză dinspre Borş spre Suplacu de Barcău, în timp ce firmă din Sălaj va lucra în subantrepriză la autostradată din direcţia Sălaj. Este vorba despre compania Trans Bitum Ip – SC Drumuri şi Poduri SA Sălaj.

Spaniolii nu se grăbesc

Asocierea Corsan SA – Corviam Construccion SA (Isolux Corsan), cu sediul în Madrid, împreună cu SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Solution SRL & Via Design SRL a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Preţul pentru care va face autostrada Borş – Suplac: 701.000.000 lei fără TVA. Adică circa 160 milioane de euro, fără TVA. Această asociere are drept sarcină proiectarea şi execuţia pentru finalizarea autostrăzii, pe o lungime de 60 de kilometri. Deşi contractul a fost semnat în luna mai a anului trecut şi Guvernul îi alocase resurse bugetare, lucrările nu au început, deoarece spaniolii s-au încurcat în refacerea proiectului tehnic. Conform celor transmise de CNADNR, proiectul tehnic trebuia refăcut în trei luni de la semnarea contractului, executantul nereuşind să se ţină de acest termen. Dimpototrivă, lucrările, ce ar urma să dureze 21 de luni, nici nu au demarat, încă!

Se aşteaptă, totuşi, începerea lucrărilor la autostradă pe tronsonul bihorean în această primăvară. Teoretic. Iniţial, cei 60 de kilometri dintre Suplacu de Barcău şi Borş ar fi trebuit finalizaţi în 2017. Însă contractul prevede 21 de luni execuţie, ceea ce înseamnă că lucrările ar putea fi finalizate abia în 2018.

Autostrada frântă şi problema Suplac

Cum tronsonul ce străbate judeţul Sălaj, între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău (sectorul 3B, lung de 80 km) nu are încă un constructor desemnat, bihorenii vor avea de aşteptat după autostrada A3 Oradea – Cluj-Napoca şi după ce tronsoanele din judeţele Bihor şi Cluj vor fi finalizate. Vom avea, aşadar, o autostradă frântă. În acest context, o dată finalizat tronsonul Borş – Suplac, bihorenii vor putea circula pe autostradă doar până la punctul terminus Suplac. Deputatul Adrian Merka se luptă în această perioadă pentru a obţine o coborâre de pe autostradă tocmai în Suplacu de Barcău, cea mai industrializată comună din Bihor – gazdă a exploatării OMV Petrom – în condiţiile în care în prezent coborâri de pe autostradă sunt prevăzute doar la Derna, Chiribiş şi Nuşfalău, ţinând Suplacu de Barcău la o distanţă de 20 km de autostradă. Chit că numele comunei bihorene Suplacu de Barcău este deja identificat cu tronsonul bihorean al autostrăzii. Dacă Chiribişul asigură legătura cu Marghita, iar Nuşfalău este oraş, rămâne totuşi întrebarea de ce a fost aleasă comuna Derna, în timp ce comjuna Suplacu de Barcău a fost sărită din schemă.

Convocat de grupul UDMR la discuţii în Parlament, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a estimat că până în 2020 Autostrada Transilvania va fi, totuşi, gata.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că în vederea facturării consumurilor de apă rece pentru luna APRILIE 2021, citirea contoarelor de branşament se va face între orele 800 şi 1600 după următorul program:

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.