bihon.ro Web analytics

Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan

Reactualizat la:
Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs.
Scris de Cristina Ghilea - Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs.

Prima ședință de lucru a Consilului Județean Bihor a însemnat și prima confruntare dintre exponenții fostei puteri din fruntea județului și cei care au câștigat alegerile locale. Votul pe organigrama nouă, prin care echipa lui Ilie Bolojan are în plan să dea afară cam jumătate din angajații CJ Bihor, a fost cadrul încleștării de declarații.

Din sală, aleșii UDMR au contestat măsura, argumentând social, că n-ar fi uman să lași oamenii pe drumuri în plină criză sanitară. La rândul lor, consilierii PSD au acuzat noua conducere că disponibilizarea masivă ar fi doar o manevră de imagine și că în scurt timp, organigrama se va „îngălbeni”, cu scuza că trebuie implementate proiectele.

Cum era de așteptat, Ioan Mang a fost cel mai vocal împotriva lui Bolojan. „Trebuie înlocuiți liberalii lui Popa Cornel cu ai lui Ilie Bolojan, că pesediștii dacă sunt vreo trei-patru la număr”, a spus liderul PSD. El a insistat că disponibilizații vor intenta procese CJ „și vor câștiga, așa cum s-a întâmplat și la Primărie, unde au contestat cei care au avut curaj. Aceste propuneri au un singur scop, să crească imaginea cuiva care vine și dă cu barda (…). Reduceți-i cât doriți, că sunt votanții dumneavoastră, ei v-au votat”.

La rândul său, Ilie Bolojan i-a aruncat lui Mang că a găsit Consiliul Județean în degringoladă, cu o schemă de personal supradimensionată în raport cu munca depusă.
Discuția din plen s-a stins la vot: organigrama nouă a trecut lejer cu votul consilierilor liberali. Din decembrie, de la peste 174 de posturi ocupate, vor rămâne 88.

Reducerea masivă de personal anunțată de Ilie Bolojan la scurt timp după instalarea la conducerea Consiliului Județean Bihor a ajuns, ieri, la vot. Momentul a marcat unul dintre cele mai acide schimburi de replici între prezidiu și sală. Consilierii PSD în frunte cu Ioan Mang au contestat legalitatea, utilitatea, eficiența și rentabilitatea desființării posturilor, în vreme ce Ilie Bolojan și-a expus, din nou, tirada referitoare la supraîncărcarea schemei de personal raportată la volumul de muncă redus.

Vine îngălbenirea organigramei?

În debutul discuțiilor, aleșii UDMR l-au interpelat pe Bolojan cu chestiuni de ordin mai degrabă social: „Cum considerați declarația d-lui prim ministru Orban care spune că a apărat locurile de muncă și nu le-a desființat? Și acum suntem într-o criză epidemică, economică”.

PSD-istul Felix Cosma l-a chestionat pe Bolojan despre modul în care a făcut tăierea de posturi: „a fost făcută o evaluare, un audit? Oare nu va avea loc o îngălbenire a oranigramei, începând de anul viitor, cu motivul proiectelor noi? Propunerea mea este să ne gândim, să analizăm dacă e necesar să plece chiar atâtea persoane din CJ”.

Conform așteptărilor, Ioan Mang a fost cel mai vocal contestatar al ideii. Din start, el a spus că nu sunt clare „principiile pe care s-au făcut această restrângere. Totul este la modul foarte general, să se lucreze mai bine, să se eficientizeze și altele. Pot să vă spun că la Direcția Tehnică, la Achiziții, nu făceam față la volumul de muncă”. „Trebuie înlocuiți liberalii lui Popa Cornel cu ai lui Ilie bolojan, că pesediștii dacă sunt 3, 4 la număr”, a mai aruncat el.
Mang acuză noua conducere și de ilegalități în modificarea organigramei: „eu am văzut că dispar posturi ale unor persoane care sunt în concedii de creșterea copilului. Legea spune că postul acestora se suspendă de drept, nu poate fi modificat în organigramă în perioada concediului de maternitate”.

Fostul vice al CJ mai insistă că instituția se va trezi cu procese intentate de cei disponibilizați ilegal, iar „salariile și procesele nu le plătesc cei care le votează azi, ci noi toți din buget, așa cum s-a întamplat și la Primăria Oradea, unde au contestat cei care au avut curaj. Aceste propuneri au un singur scop: să crească imaginea cuiva care vine și dă cu barda. Reduceți-i cât doriți, că sunt votanții dvs. ei v-au votat dar oamenii vor merge în instanță și vor câștiga”, a mai spus Mang.
Secretarul Cj Bihor, Carmen Soltănel a precizat, la rândul său, că modificarea organigramei este perfect legală, după care a fost rândul lui Bolojan să se lanseze în argumente și replici acide: „ați candidat la locale, bihorenii v-au dat o notă pentru ce ați făcut în ultimii 4 ani”, le-a aruncat el celor din UDMR și PSD.

În răspuns către UDMR, a declarat că „trebuie apărate locurile de muncă ale celor care muncesc” și că „încasarea de bani de către cei care care nu muncesc” înseamnă o distrugere a joburilor din sectorul privat, care sunt private de investiții sau cofinanțări de investiții.

Supersalariile la Bihor-Hajdu Bihar

Evitând să se refere strict la aparatul propriu al CJ, Bolojan a aruncat exemplul Fundației Euroregiunea Bihor – Haidu Bihar: „Cu ce se ocupă acești oameni? ce fac ei? Cine sunt?” Răspunsul: Bogdan Hosu, cu un salariu lunar de peste 9000 lei sau Peto Dalma, cu salariul peste 7.000 lei.

„Aproape toate structurile CJ sunt supradimensionate”, a mai spus Bolojan, arătând că o comparație cu cei din Primăria Oradea le este defavorabilă angajaților Consiliului Județean: Serviciul Achiziții are 7 persoane și a derulat 6 proceduri într-un an și jumătate, față de tot atâția anfajați din Primărie, care au derulat 45 de proceduri de achiziție.

Cei de la Urbanism din CJ au emis un certfificat de urbanism la 2 zile, față de trei pe zi, câte se emit în Primărie sau o autorizație de construire la 7 zile, față de una pe zi, cât emite PMO.
Despre proiectele europene ale CJ Bihor, Bolojan a spus că „o devălmășie mai mare nu se poate” și a revenit la structurile paralele, a căror activitate se suprapune: Agenția de management a destinației Bihor cu 16 angajați și centrul de informare din Piața Ferdinand – „amândouă făceau același lucru, adică nu mare lucru”.

„Dacă sunt proiecte mari în spatele lor, o să îmi scot pălăria. Dacă nu, nu e moral și normal față de locuitorii acestui județ să ia salarii”, e concluzia noului președinte al CJ Bihor, care a mai spus că „îmi asum răspunderea că evaluarea a fost făcută în mod corect. Cei care sunt mai mulți pe un post, vor da concurs. Dacă colegii noștri directori vor proteja pe unii, vor fi obligați să lucreze în locul celor care nu sunt capabili”.

În final, i-a aruncat o săgeată și lui Ioan Mang: „n-as fi zis nimic dacă nu aș fi văzut cum arăta CJ. Când plecăm din birouri să nu smulgem și cuiele din pereți, să lăsam o clădire ca după razboi”.
PSD-istul a insistat să aibă ultimul cuvânt, aruncându-i lui Bolojan că, spre deosebire de Primăria Oradea, „la Consiliul Județean nu am avut niciun proiect cu corectie 100%, ca la PMO, unde nimeni nu a fost sancționat. V-am lăsat 42 de proiecte în lucru”. „Nu ne-ați răspuns ce faceți cu persoanele care sunt în concediu de maternitate și care au fost sunate că nu au la ce reveni la muncă”.

Cu chestiunea în suspans, consilierii județeani au trecut la vot, subțierea organigramei a trecut de plen cu votul liberalilor și va produce efecte începând din decembrie.

Bolojan dă afară cam jumătate din angajații CJ Bihor

38 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. unoradean says:

  Felicitari domnule Bolojan,la cit mai multe restructurari pentru un sistem al statului eficient si corect pentru oameni.

 2. anonim says:

  Care vot tarane ? Tineti votarile anume in plina pandemie ca batranii sa nu mearga la vot !

 3. Lucilian Olteanu says:

  Bolojan este o persoana eficienta, deja a dovedito ! Asa ca pseudocomunistii PSD-PCR sa mai tacaq din gura ( desi nu pot ) aisa ca latra si ei, ce altceva stiu. Cit au fost in fotoliu nu asu facut nimic ! Acum trec desigur la tactica sabotajului . . . . .

 4. 6 m de la bloc says:

  Hotãrâri cl-cj peste y000000 Eur numai cu referendum local.

 5. RAW says:

  Sã se publice organigramele cons.judeţean şi primãrie cu salariu şi fişa postului şi cu ce s-a votat, comparativ.

 6. max selena tax says:

  Transparenţa decizionalã, site-ul primãriei pânã gãseşti un hcl, de multe ori nici nu gãseşti, la judeţ sunt mai puţine, toate existenţiale pentru cã de aceea s-au nãscut, sã se plateascã.

 7. Adi says:

  Cum pot unii sa mai voteze cu PSD Bihor cand de ani de zile s-au opus la toate proiectele, drumuri , poduri, aeroport. Absolut la tot s-au opus, au sabotat ca si drumul expres. Si acum voteaza impotriva drumului arad oradea. Bai votantii PSD voua nu va trebuie drumuri? Dupa o faza ca asta cum mai puteti sa-i votati?

  • antiprosti says:

   Exact invers a fost in ultimii 4 ani, citeste niste articole retro chiar de pe bihon, in CJ pt pnl a contat doar lupta pt ciolan, interesele cetatenilor au fost egale cu zero . Pe cine crezi ca prostesti ?

  • mui epenele says:

   Bai, laba, bai votant pnlistidiot, bai, eu am fost expropiat . Mi a luat casa, batrana mea a facut preinfarct,marsh ma je5ule. Nu mai zic de calitatea proasta a lucrarilor pe care le face. Toate trebuie refacute.avem cele mai scumpe preturi la intretinere din tara, datemmtziimtii cu peneleul tau!

   • du-te says:

    mue mincinosule

   • adi says:

    Aici iti dau dreptate, cu asa ceva nu-s de acord, si felul cum se fac exproprierile. Se pare ca noi in ploitica avem extreme, unii care nu fac nimic, si unii care fac orice indiferent cum si prin ce metode. Nu l-am votat numai din cauza exproprierilor.

 8. Primar says:

  Bolojane face doar ce trebuie nimic mai mult era previzibil trebuia sa fie facuta in mandatul celuilalt au salariile de 9000 brut asta înseamnă undeva la 5000 net nu le era moale ce sa zic plus sporuri.

 9. yyy says:

  Condediaza 86 de angajatii, in scurt timp va reangaja un nr. triplu de oamenii,idem facut la Primaria Oradea.

  • xxx says:

   Numai ca nu a facut asta. Poti sa te uiti pe site sa vezi cati au fost la primarie in fiecare an si apoi cati sunt acum. Ori esti postac si minti ori nu esti informat.

   • Dorel. says:

    Da-l in masa de postac PSD-ist, probabil e unul din cei pusi pe liber si care avea jobul sa posteze mesaje de sustinere PSD si contra restul, Sa il vedem acum ca.

   • yyy says:

    Marele Bolojan a preluat primaria cu 70 angajati,acuma sint peste 500,din acest nr.efectiv lucreaza 20% restul sint p.c.r.Nevastasa va fi garantat angajata la CJ.

  • Decretel says:

   Eu nu pot lucra cu oameni care toata ziua nu fac altceva decat sa ma impiedice sa imi realizez planurile .la fel e si in cazul lui Bolojan.
   In definitiv el a promis ceva bihorenilor , motiv ptr.care l-au si votat.
   Asa ca daca se apuca de treaba, nu poate lucra fiind inconjurat de sabotori si cozi de topor.
   Clar, acei oameni care nu au produs nimic timp de 4 sau mai multi ani pina acum, cu siguranta nu vor pune osul la munca si nu se vor implica.
   Vor pune doar piedici la orice proiect ce se va dori a se realuza sau vor incerca sa il intarzie , sabotandu-l.
   Nu poti trai fericit si indelunfat stand in casa sau la masa cu dusmanul.
   E ca in casnicie.
   Cand doi oameni nu mai gasesc puncte comune ptr.a convietui ,acestia se despart.
   Nu merge cu …. Adio , dar raman cu tine !
   Si eu as face la fel in locul lui Bolohan.
   4 ani ai frecat menta pe bani adevarati, iar acum cand ti se evalueaza importanta postului ocupat si nerezultatele, vii cu balada caprioarei.
   Ca vei fi dat afara in oandemie sau in prag de sarbatori.
   Dar atatia angajati de la privat care-si pierd posturile de la o saptamana la alta ?
   Sunt lucuri de mubca cacalau .
   Este adevarat ca acesti angajati de la CJ nu-s obisnuiti sa lucreze in domeniul privat.
   Si chiar e o problema acum , caci in perioada asta oartidele nu infiinteazaalte institutii si alte locuri de munca platite de la buget ptr.ca ei sa aiba instant o alta varianta confirm placerii .
   Dar pot lucra de a doua zi dupa Ziua Nationala de 1 Decembrie daca doresc . Isi fax bani pina la Craciun si Anul Nou daca doresc .
   Desi , lor nu le fac cu ochiul acele locuri de munca, ca nu se ridica ka nivelul asteptarilor lor, conform pregatirii dovedita prin tot felul de diplome obtinte in numeroase variante.
   Asa ca …. Tot inainte!
   Bravo Bolojan !

 10. mihai says:

  Serviciul Achiziții are 7 persoane și a derulat 6 proceduri într-un an și jumătate.

  Ba voi ati citit asta? 7 oameni au lucrat 1 an jumate si nu au reusit sa stranga una de caciula? Astia trebuie inchisi, nu doar dati afara. Eu stiu personal 3 exemple de fete ce lucrau la CJ si imparteau 50% din salariu direct in cont la Mang. Mai si iese mumia sa vorbeasca.

 11. Ramona Nan says:

  Bolo da afara etnici maghiari fara studii băgați de fostul kiss !!!! faza acum un deceniu , era concurs pentru un post in cj pe site !!! :)) una de la biroul de resurse umane adica o individa de etnie maghiara care de abia vorbea limba romană in sictirism imi explica: știți maghiara? zic nu ,ca nu se cere in anunt pe site ul cj !!! pai doamna se cere limba maghiara iarasi in sictirism !!!! m-am simțit umilita si discriminata ca si majoritara intr-o tara europeană!!!
  Afara ca majoritatea fac concurs la solitaire si cafele !!! numai primesc bani din bugetul local aiurea!!

 12. Dorel. says:

  Felicitari domnule Bolojan, face-ti curatenie ca e plin Consiliul Judetean de putori si pilosi. In ceea ce priveste ci disponibilizati sa fie fericiti ca nu li s-au cerut bani inapoi pentru perioada in care au “taiat frunze la caini “si au fost platiti bine din banii nostrii. In ceea ce priveste gargara lui Mang, Pasztor & Co. cred ca ar fi trebui sa fie actionati in instanta pentru gestiune dezastruoasa a Consiliului Judetean Bihor si sã plateasca pentru asta.

 13. Iohannis says:

  Tăieri de salarii, concedieri asta știe pnl să facă. Și Orban a redus aparatul guvernamental la 16 ministere și are cheltuieli mai mari cu personalul.

 14. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record coronavirus: aproape 200 de decese în 24 de ore. 4.272 cazuri noi în România, 108 în Bihor
  Marți, 01 decembrie, la orele prânzului, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România au fost confirmate încă 4.272 cazuri de coronavirus. 2

  BIHON Opinii

  România la 1 Decembrie. Ce avem nevoie, înainte de tradiționalul „La mulți ani!”
  Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat.

  Mapamond

  VIDEO | Prăbuşirea și explozia spectaculoasă a unui meteorit a fost suprinsă de camerele de supraveghere
  Un meteorit a fost filmat în timpul prăbuşirii în Japonia. Meteoritul a fost vizibil mai ales în partea de vest a ţării. Meteoritul s-a dezintegrat înainte să ajungă pe Pământ.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record negativ în Bihor: 16 pacienți cu coronavirus au decedat. 108 cazuri noi și 239 vindecări
  Prefectura Bihor anunță că de luni până marți au fost confirmate 108 cazuri de coronavirus în județ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei scenarii pentru salariul minim pe economie în 2021
  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus trei scenarii pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Controale de amploare ale inspectorilor sanitari veterinari
  Vânzarea ori achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în Baza Naţională de Date.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.