bihon.ro Web analytics

Concert cu public în Sala „Enescu-Bartók”. Invitat, pianistul Mihai Ungureanu

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Concert cu public în Sala „Enescu-Bartók”. Invitat, pianistul Mihai Ungureanu

Pianistul Mihai Ungureanu FOTO: Zile şi Nopţi
Reactualizat la:
Concertul simfonic de joi îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Jankó Zsolt.
Scris de Camelia Buşu - Concertul simfonic de joi îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Jankó Zsolt.

Publicul meloman revine în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea. Acum sala poate fin acoperită 50% din capacitate. În obişnuitul concert de joi, de la ora 19:00, sunt prevăzute în program trei compoziţii, la pupitrul dirijoral fiind maestrul Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Seara va începe cu Uvertura – Hunyadi László compusă de Ferenc Erkel.

Hunyadi László este o operă în trei acte compusă de compozitorul maghiar Ferenc Erkel. Libretul scris de Béni Egressy are la bază o piesă de teatru de Lőrinc Tóth. Opera a fost interpretată pentru prima dată la Pesti Nemzeti Magyar Szinház din Budapesta, în 27 ianuarie 1844. Opera se bazează pe evenimente care au avut loc în Ungaria în 1456-1457.

A doua compoziţie din program este cea a lui Franz Liszt, respectiv Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major. Liszt a compus concertul pe o perioadă de 26 de ani. Temele principale datează din 1830, pe când compozitorul avea 19 ani, în timp ce versiunea finală datează din 1849. Concertul este format din patru mișcări și durează aproximativ 20 de minute. A avut premiera la Weimar pe 17 februarie 1855, cu Liszt la pian și Hector Berlioz dirijor. Liszt a mai făcut câteva modificări înainte de publicare în 1856. Béla Bartók a descris lucrarea ca „prima realizare perfectă a formei sonatei ciclice, cu teme comune tratate pe principiul variației”.

Solistul concertului va fi Mihai Ungureanu, solist concertist al Filarmonicii Oltenia din Craiova. Pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața de concert a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. Repertoriul său vast cuprinde lucrări esenţiale de la muzica barocului până la muzica contemporană universală şi românească.

Programul se va încheia cu Suitele Peer Gynt, op. 46 și op. 55 de Edvard Grieg. Peer Gynt este o compoziție muzicală scenică pentru orchestră și cor compusă de către Edvard Grieg în 1874, având ca insprație opera Peer Gynt, scrisă de către scriitorul norvegian Henrik Ibsen.

Premiera poemului dramatic Peer Gynt, cu muzica de scenă de Edward Grieg (două suite, fiecare în câte patru părţi), a avut loc la 24 Februarie 1876, la Teatrul Cristiania din Copenhaga, cu Henrik Klausen în rolul titular, având un succes răsunător.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.