bihon.ro Web analytics

Concluzie USR: Primarii nu sunt interesați de împăduriri

De Călin Corpaș

Concluzie USR: Primarii nu sunt interesați de împăduriri

Reîmpădurirea țării, un imperativ tot mai evident, în contextul provocărilor climaterice
Reactualizat la:
La această concluzie a ajuns președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, după ce a primit un răspuns de la Ministerul Agriculturii.
Scris de Călin Corpaș - La această concluzie a ajuns președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, după ce a primit un răspuns de la Ministerul Agriculturii.

Parlamentarul întrebase câte proiecte a primit de la beneficiari publici și privați din Bihor pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, din cadrul PNDR 2014-2020.

„Zero unități administrativ teritoriale din Bihor au depus cereri de ajutor de stat pentru împădurire. Da, ați auzit bine, ZERO! În timp ce defrișările legale sau ilegale continuă în ritm accelerat, primăriile și Consiliul județean Bihor nu arată niciun interes pentru împăduriri. Cererea de proiecte pentru ultima sesiune a fost prelungită de Minister din decembrie până pe 15 iunie, dar lipsa de interes pentru accesarea acestor bani gratis nu a fost o problemă de timp. Banii nu erau deloc puțini. Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza acestei scheme era de 7.000.000 de euro. Dacă unitățile administrativ teritoriale nu au depus proiecte, beneficiarii privați au depus, totuși 11 proiecte”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

USR subliniază cum problemele de mediu reprezintă o prioritate pentru acest partid politic.

„La nivelul județului Bihor, am organizat dezbateri cu silvicultorii despre Parcul Natural Apuseni și acțiuni de împădurire. Mai mult, USR a oprit printr-o contestație la CCR distrugerea ariilor naturale printr-un OUG dat de guvernul PSD, care îndepărta ONG-urile din administrarea lor”, transmite USR Bihor.

USR își arogă merite și pentru adoptarea legii privind înființarea DNA-ului pădurilor, după ce întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Dan Barna a schimbat votul PNL, după cum relatează Europa Liberă (romania.europalibera.org).

Pe undă cu Iohannis

De altfel, chiar miercuri, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații referitoare la inundațiile din ultima perioadă, catalogate ca o consecință a schimbărilor climatice, sublniind nevoia de împăduriri. Iohannis: „Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră. De exemplu, luna iunie a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare, pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor. O parte semnificativă a fondurilor europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiectele legate de combaterea schimbărilor climatice. Este așa-numitul pachet «Green Deal», propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare, astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile, sau chiar mult mai grave”, a declarat șeful statului.

Iohannis, despre inundații: „Trebuie proiecte de combatere a schimbărilor climatice”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.