bihon.ro Web analytics

Credit de 30 de milioane de lei, pentru finalizarea investițiilor în Sânmartin, Băile Felix și Băile 1 Mai

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Credit de 30 de milioane de lei, pentru finalizarea investițiilor în Sânmartin, Băile Felix și Băile 1 Mai

Reactualizat la:
Conducerea și angajații Primăriei Sânmartin și-au redus salariile, dar au de gând să continue investițiile, în ciuda scăderii dramatice a veniturilor. Industria hotelieră a fost lovită din plin de criza sanitară, afectând bugetul comunei.
Scris de Călin Corpaș - Conducerea și angajații Primăriei Sânmartin și-au redus salariile, dar au de gând să continue investițiile, în ciuda scăderii dramatice a veniturilor. Industria hotelieră a fost lovită din plin de criza sanitară, afectând bugetul comunei.

La finalul lunii, Consiliul Local al comunei Sânmartin ar urma să voteze contractarea unui credit în valoare de 30 de milioane de lei, cu două trageri preconizate, în 2020 și 2021. Ulterior acestui vot, se vor purta discuții cu mai multe bănci, pentru contractarea efectivă a creditului. Motivul acestui gest e ușor de ghicit. Una dintre cele mai bogate comune din țară, comuna Sânmartin este afectată în chip sever de oprirea industriei hoteliere și de agrement, efect al pandemiei de coronavirus.
“7,4 milioane de lei erau veniturile prevăzute în proiectul de buget, pentru primele trei luni ale anului, și am încasat doar 30% din ce era prevăzut”, ne declară primarul Cristian Laza. Însă, decât să facă rectificări negative, acesta preferă să ducă mai departe investițiile din comună și din băi, chiar dacă apelând la credit. Din viitorul împrumut bancar se vor achita și o bună parte din cofinanțările locale la proiectele europene accesate.

“Aveam două variante. Să abandonăm șantierele, ceea ce ne-ar costa destul de mult, pentru că oricum ar trebui aduse într-o stare de conservare, iar anul viitor ar trebui actualizați indicatorii, ceea ce ne-ar suplimenta costurile. Sau să accesăm acest credit, să finalizăm toate lucrările. Acestea se ridică la un nivel care nu a mai fost întâlnit, în ultimii 50 de ani”, arată primarul.

Un alt aspect ce nu trebuie omis – faptul că, o dată trecut valul epidemiologic, Băile Felix și Băile 1 Mai vor reveni la viață, și vor trebui să arate mult mai bine decât arată azi.

Pe ce se vor duce banii

Iată pe ce dorește primarul Laza să cheltuie viitorul credit:
– 10 milioane de lei pentru modernizarea străzilor în cartierul nou din Sânmartin (arealul cuprins între “Beverly Hills” și Cihei), reprezentând cofinanțarea comunei Sânmartin într-un plan de investiții în valoare de 16,75 milioane (executant Drum Asfalt), ce beneficiază de finanțare guvernamentală, prin PNDL;
– 8 milioane pentru asigurarea cofinanțării la proiectul “Reabilitare și modernizarea stațiunii turistice balneo-climatice Băile 1 Mai”, proiect ce se ridică la 39,45 milioane de lei, cu finanțare UE;
– modernizarea drumului din Cihei DC 62, de la limita cu Oradea până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare: carosabil, trotuare, accese proprietăți, cu pistă dublă de biciclete și canalizare pluvială. Din cele 7,17 milioane, cât e valoarea contractului cu SC Drumuri Bihor, suportată din bugetul local, Primăria s-ar împrumuta pentru 5 milioane;
– 5 milioane pentru extinderea rețelor de alimentare cu apă și canalizare în Cihei, dintr-o investiție ce totalizează 8,49 milioane de lei, suportată din bugetul local;
– 2 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea școlii vechi din Sânmartin cu încă patru săli de clasă, pentru mutarea integrală a ciclului primar în această clădire.
Ce se întâmplă cu proiectul de reabilitare a rețelelor stradale din Băile Felix, ce beneficiază de finanțare UE? “Acolo avem 10% cofinanțare, plus finanțăm din bugetul local coborârea în canalul tehnic a rețelei de electricitate, perimetrală întregii stațiuni. Intenționăm să asigurăm această cofinanțare din resurse proprii”, transmite primarul Laza. Investiția se află în execuție, într-o stațiune pustie.

Primarul Sânmartinului, Cristian Laza

Și-au redus salariile, în Primărie

În paralel, primarul informează că, la nivelul Primăriei, s-au făcut economii. Pe lângă trimiterea în șomaj tehnic a 75% din personalul SC SPAS SA, s-au făcut reduceri salariale, în Primărie. “Primarul și viceprimarul au renunțat la 50% din venitul net, iar ceilalți la 25%”, precizează primarul Cristian Laza.
34 de persoane angajate la societatea Primăriei – SC SPAS SA – au fost trecute în șomaj tehnic. SC SPAS SA este, în fapt, acronimul de la Servicii Publice Agrement și Salubritate SA, fiind înființată de Primăria și Consiliul Local Sânmartin, societatea fiind înființată pentru a executa în regie proprie anumite lucrări din comună.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Serios?!Vai ,o sa le facem statuie!Dar nu se lauda PSD -ul câți bani a dat comunei Sânmartin?!! says:

  Mă gândesc că au avut de unde tăia din salariile nesimțite pe care și le au majorat,din banii contribuabililor.Dar de ce se împrumută ???Se lăudau PSD iști in frunte cu JANOȘ ȘMANGLEALĂ, câți bani au direcționat din fondurile locale județene, guvernamentale , prezentau mari realizări ale domnului primar prin absorbția fondurilor europene și ei la Sânmartin au asfaltat 3 străzi , au spart artera principala in mijlocul sezonului ,fapt care a dus la pierderi pentru agenții economici locali și acum bunii samariteni se împrumută și îndatorează comuna care are un buget considerabil .Asta da exemplu de administrare fiscală în folosul comunității, tipic PSD, îți dă cu o mana și îți ia cu trei .

 2. BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea merge din victorie în victorie
  Declicul produs în deplasarea de la Șomcuta Mare a dat roade. De atunci, echipa antrenată de Florin Farcaș a contabilizat doar victorii, una dintre ele fiind la „masa verde”.

  BIHON Sport local

  Luceafărul a condus de două ori, dar s-a întors fără niciun punct
  La echipa bihoreană și-a făcut debutul un internațional de juniori în vârstă de 15 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  33 de agenții loto din Bihor sunt închise
  Conform anunțului făcut de Loteria Română, agențiile loto din localitățile aflate în scenariul roșu sunt închise temporar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O mamă din Oradea a așteptat 27 de ore Ambulanța solicitată pentru fiica ei. Operatoarea 112 i-a închis telefonul în nas
  Caz revoltător la Oradea. O mamă a fost nevoită să aștepte 27 de ore pentru ca un echipaj al Ambulanței Bihor să se deplaseze pentru a-i testa fiica de coronavirus, femeia fiind în imposibilitatea de a se deplasa deoarece se afla în izolare. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbat prins în flagrant în timp ce fura o bicicletă din curtea unei case din Oradea
  Polițiștii orădeni au prins în flagrant delict un bărbat de 43 de ani din Mureș, în timp ce fura o biclicletă din curtea unei case din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Art-Eco”, un mesaj colectiv prin limbaj vizual, în apărarea planetei
  La Galerii de Arta -Reperaj. Cetate s-a deschis expoziţia „Art Eco” a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.