bihon.ro Web analytics

Creşterea salariului minim va duce la concedieri

Reactualizat la:

Creşterea salariului minim va duce la concedieri

Reactualizat la:
Peste 53% dintre IMM-uri spun vor face concedieri din cauza creşterii salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei.
Scris de demeter1 - Peste 53% dintre IMM-uri spun vor face concedieri din cauza creşterii salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei.

Creşterea salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, respectiv la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare sau cu o vechime mai mare de 15 ani se va lăsa cu concedieri. Cel puţin aşa rezultă din sondajul realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Sondajul cu denumirea „Testul IMM privind creşterea salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei şi la 2.350 de lei” a fost realizat în perioada 13 – 23.11.2018, pe un eşantion de 963 de respondenţi.

Întrebări şi răspunsuri

La întrebarea: „Punerea în aplicare, începând cu 1 decembrie 2018, a creșterii salariului minim pe economie la 2.080 lei şi la 2.350 lei pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani va crea dificultăţi întreprinderii dvs.?”, 74,60% din respondenți susțin că va aduce dificultăţi întreprinderilor.

În ceea ce priveşte dificultăţile întâmpinate ca urmare a creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 decembrie 2018: 53,30% dintre respondenţi au declarat că vor face concedieri, 44,80% că îşi vor reduce activitatea, 35,6% că vor scumpi produsele şi 19,90% că îşi vor reduce profitul.

La întrebarea: „Creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 decembrie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi din întreprinderea dvs.?”, 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri. La întrebarea: „Dacă da, câți?”, din cei 52,20% respondenți care au evidențiat riscul necesității unor concedieri, 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați. 14,10% dintre respondenţi au declarat că vor concedia salariaţi cu o vechime în muncă mai mare de 15 ani, 13,50% vor concedia salariaţi cu studii superioare şi 12,90% – salariaţi necalificaţi.

Răspunzând la întrebarea: „Creșterea salariului minim pe economie va avea ca efect creșterea și altor salarii decât cele minime la nivelul întreprinderii dvs.?”, 62,70% din respondenți au răspuns pozitiv.

La întrebarea: „Ce creștere a salariului minim aţi putea asigura pentru salariaţii dvs. în 2019?”, 47,20% din respondenți au menționat că pot asigura o creștere cu 50 de lei, doar 5,30% putând da o creștere de peste 200 de lei.

Măsuri necesare

Reprezentanţii IMM-urilor propun şi o serie de măsuri necesare stabilirii salariului minim pe economie. Astfel, 67,50% din respondenți au subliniat necesitatea unei fundamentări riguroase a salariului minim pe criterii obiective, 61,70% solicitând realizarea unui studiu de impact și 51,40% evidențiind importanța consultării confederațiilor patronale.

La întrebarea: „Ce măsuri consideraţi că sunt necesare a fi luate pentru a se putea asigura creşterea salariului minim?”, răspunsurile au fost următoarele: necesitatea scăderii fiscalității – 67,70%, impozit zero pentru veniturile din salariul minim – 64,90%, stimularea investițiilor – 49,90%, simplificarea birocrației – 47,80%.

Ulterior realizării sondajului, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că salariul minim va creşte de la 1 ianuarie 2019.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se face curățenie generală în județ, cu ocazia „Campionatului Bihorean al Curățeniei”
  Locuitorii comunelor și orașelor din județ, elevi, angajați ai primăriilor, salvamontiști s-au implicat cu toții în acțiunile organizate în cadrul campaniei „Iunie – Luna curățeniei în județul Bihor”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu profesorului Dorel Tifor
  din partea PROMOȚIEI 1973 a Liceului Gojdu.

  BIHON Sport local

  Promovare ratată pentru un gol

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Performanță! Baschetbalistele de la Crișul BCU Oradea au cucerit titlul național!
  Sala Sporturilor din Târgu Mureș a găzduit turneul final al Campionatului Național de baschet rezervat fetelor U14.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Roşia Montană, la fel de vie în imagini ca acum 15 ani
  La Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată expoziţia de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O aripă a Palatului Baroc a fost inaugurată
  Aripa stângă de la etajul I al Palatului Baroc din Oradea a fost inaugurată sâmbătă, în prezența primarului Florin Birta, a secretarului de stat al Guvernului Ungariei – Potapi Arpad, a secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării și a mai multor episcopi. 5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.