Lemnele din doborâturi şi-ar putea face simţită prezenţa în piaţă de-abia la anul. Sunt doar câteva dintre concluziile discuţiilor din cadrul Colegiului Prefectural unde şi-au prezentat rapoartele de activitate şefa Gărzii Forestiere Maria Antal şi directorul Direcţiei Silvice Bihor Adrian Jurcău.
Discuţiile pe tema crizei lemnului de foc au fost generate chiar de prefectul Ioan Mihaiu care a atras atenţia că în acest moment “pentru a încălzi o casă rezonabilă este nevoie de două maşini de lemne care costă 5.000-6.000 lei”.
În opinia prefectului, această sumă este “o miză “ astfel încât oamenii încearcă să-şi procure lemnul din alte surse mai puţin costisitoare, dar uneori ilegale. În acest context, directorul Electrica Ionel Boja a intervenit în discuţiile din Colegiul Prefectural atrăgând atenţia că preţul prohibitiv al lemnului de foc se resimte în…reţelele de curent.
”Trebuie să facem legi astfel încât să putem avea lemne la preţuri accesibile. Ceea ce se întâmplă acum nu e corect:lemnul pleacă din pădure la x lei şi la vânzare e 3x lei. Aceasta pune presiune pe reţelele de curent: creşte consumul de curent pe care nu-l putem contoriza”, a subliniat şeful Electrica.
Direcţia Silvică Bihor exploatează 40% din masa lemnoasă, volumul tăierilor fiind de 410.000 mc anual. Conform aprecierilor directorului Jurcău, anul acesta au ajuns pe piaţă doar 12.000 mc, adică un volum foarte mic.
Din doborâturile rezultate după fenomenele extreme din septembrie, conform directorului Adrian Jurcău în pădurile de stat sunt 242.000 mc de lemn, restul fiind pagube înregistrate în pădurile private.
Mai mult de jumătate din doborâturile din pădurile de stat au fost inventariate, iar 83.000 mc de lemn au fost vânduţi la prima licitaţie. Următoarele licitaţii vor avea loc pe 7 decembrie, respective pe 18 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!