bihon.ro Web analytics

Cu gândul la (Trans)gaz, pentru noul CET

Reactualizat la:
Aproximativ 950 de metri despart sursa nouă de gazul mai ieftin furnizat prin Transgaz.
Scris de erdei - Aproximativ 950 de metri despart sursa nouă de gazul mai ieftin furnizat prin Transgaz.

Deşi edilii nu au anunţat oficial dacă au primit sau nu acordul Transgaz de a se „înţepa” la conducta sa, Primăria a început demersurile pentru legarea noii Centrale la această sursă. Administraţia Imobiliară Oradea lucrează, pentru următoarea şedinţă a Consiliului local, la un proiect de hotărâre prin care se pregăteşte terenul pentru construirea conductei. Aproximativ 950 de metri, dintre care 300 situaţi în curtea CET-ului, despart sursa nouă de gazul mai ieftin furnizat prin Transgaz, ocolind reţelele şi adaosul Distrigaz Vest SA.

Aleşii vor avea de votat pentru aprobarea documentaţiei cadastrale de dezmembrare şi trecere din intravilanul în extravilanul Municipiului Oradea a unei parcele de câteva sute de metri. Traseul urmărit de studiul topografic porneşte din Parcul Industrial III pe ruta Simcor – drumul uzinal – centala nouă şi este, practic, paralel cu o conductă de gaz a Distrigaz Vest. Trecerea din intravilan în extravilan a acestei parcele intens „accesorizate” cu reţele edilitare este necesară pentru că Transgaz are „mandat” doar în perimetrele din afara localităţilor. Terenul astfel delimitat permite construirea unei conducte noi şi a unei noi staţii de reducere a debitului.

„E vorba de interesul oraşului”, ne-a răspuns viceprimarul Ovidiu Mureşan la întrebarea dacă proiectul la care lucrează AIO va primi majoritatea necesară în Consiliul local, ştiută fiind dihonia dintre liberali şi ceilalţi aleşi.

„Trebuie să găsim o soluţie ca orădenii să plătească energia termică furnizată prin noua centrală, la preţuri acceptabile”, mai spune el, ambalând social tentativa de a „îndoi” legea care ar impune oraşului legarea la reţelele Distrigaz, dezvoltate în intravilan.

Scurt istoric

Alimentarea centalei noi de la Transgaz, la un preţ cu 27% mai mic, a fost vechiculată de edilii orădeni din momentul lansării proiectului european pentru realizarea noii surse. Aproximativ cinci milioane de euro pe an ar fi economia care s-ar face prin acest bypass.

În ianuarie 2014, administratiorul special al CET-ului, Stănel Necula, estima la aproximativ 400.000 de euro costul noii conducte. „Există demersuri de prin 2010 pentru racordarea la magistrală. ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în Energie n.r.) a răspuns (Primăriei n.r.) că se poate racorda la Transgaz numai dacă Distrigazul local nu poate asigura consumul. La vremea respectivă, avizul a fost negativ, pentru că Distrigaz a spus că poate asigura consumul”, a declarat, la începutul anului, Necula, precizând că situaţii similare, când CET-ul a evitat Distrigaz-ul locale, există la Bacău. La Arad, spre exemplu, CET II a primit OK-ul pentru un preţ intermediar, între cel practicat de distribuitor şi cel al transportatorului de gaz. Dacă acordul Transgaz este important, un non-combat din partea Distrigaz Vest, este vital.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.