bihon.ro Web analytics

Cum pot obține studenții și elevii biletele CFR gratuite online

De Dan Birta

Cum pot obține studenții și elevii biletele CFR gratuite online

Bilete CFR online pentru elevi și studenți FOTO: RISCO
Reactualizat la:
Studenții și elevii care doresc eliberarea online a biletelor de tren trebuie să-și creeze un profil de utilizator.
Scris de Dan Birta - Studenții și elevii care doresc eliberarea online a biletelor de tren trebuie să-și creeze un profil de utilizator.

Guvernul a aprobat în data de 8 octombrie 2020, în urma demersurilor Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și la inițiativa CFR Călători, modificarea H.G. nr. 42/2017 prin care studenții și elevii își pot procura online și prin automatele de vânzare legitimațiile de călătorie cu trenul. Reglementările vor intra în vigoare din momentul apariției hotărârii în Monitorul Oficial.

Astfel, studenții și elevii care doresc eliberarea online a biletelor de tren trebuie să-și creeze un profil de utilizator. Înscrierea datelor care atestă calitatea de student/elev și dreptul la gratuitate se poate face după cum urmează: pentru studenți fie pe site-ul: www.cfrcalatori.ro dintr-un cont de utilizator online, fie la casele de bilete CFR Călători dotate cu sistem electronic de emitere; pentru elevi doar de la casele de bilete CFR Călători dotate cu sistem electronic de emitere.

Confirmarea, verificarea, validarea datelor care atestă calitatea de elev sau student și dreptul la gratuitate la transport se va efectua o singură dată pentru fiecare an școlar sau universitar și numai în cazul în care elevul ori studentul este posesorul actelor doveditoare a calității respective conform prevederilor legale în vigoare (HG 42/2017).

Pași de urmat

Studentul va accesa platforma online de pe site-ul: www.cfrcalatori.ro pentru completarea și înregistrarea datelor aferente profilului de utilizator dintr-un cont online.

În cazul în care va merge la casa de bilete este necesară prezentarea legitimației de student pentru reducere sau gratuitate la transport în original, vizată conform reglementărilor în vigoare.

În cadrul contului de utilizator se vor completa următoarele date: nume și prenume; CNP; seria și numărul legitimației de student pentru reducere, unitatea de învățământ superior; secția/specializarea; anul universitar de valabilitate sau perioada de valabilitate a legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport;

La crearea profilului online, se va genera automat un mesaj către unitatea de învățământ superior aparținătoare prin care CFR Călători va solicita confirmarea calității de student pe parcursul anului universitar respectiv, iar activarea se va face în momentul primirii confirmării de la instituția de învățământ.

La casele de bilete, după verificarea și înregistrarea datelor în sistem de către operatorul de ghișeu, i se va emite un carton cu ID-ul alocat, pentru care la primirea acestuia studentul este obligat să verifice corectitudinea datelor de identificare înscrise.

După primirea cartonului, profilul de student este activ și pregătit pentru procurarea de legitimații de călătorie online/de la automatele de vânzare ale CFR Călători.

Pentru ca validarea online a profilului să devină operațională, este necesar ca organizațiile studentești să transmită sau să faciliteze transmiterea listei facultăților și a adreselor electronice de contact ale acestora, așa cum s-au angajat în protocolul semnat cu CFR Călători. În lipsa datelor transmise de organizațiile studențești, și facultățile pot contacta compania, urmând ca informațiile furnizate să fie validate.

Până atunci, pentru a obține Id-ul de student necesar procurării online, studenții pot merge direct la casele de bilete sau agențiile de voiaj, unde este necesară prezentarea în original a legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport.

Elevul sau părintele elevului va prezenta actele care dovedesc calitatea de elev conform prevederilor legale în vigoare (respectiv carnetul de elev vizat pe anul școlar completat cu nr. de CNP sau adeverința în cazul elevilor de la clasele pregătitoare în care este menționat și nr. de CNP).

După verificarea și înregistrarea datelor în sistem de către operatorul de la case de bilete, acesta va emite un carton cu ID-ul alocat. La primirea cartonului, elevul sau părintele este obligat să verifice corectitudinea datelor de identificare înscrise.

După primirea cartonului, profilul de elev este activ și pregătit pentru achiziționarea de legitimații de călătorie online/de la automatele de vânzare/de la casele de bilete CFR Călători.

De asemenea, pentru a evita inconvenientele legate de vizarea legitimațiilor, de instituțiile de învățământ, în perioade diferite, la începerea anului școlar/ universitar se va putea călători, astfel:

Studenții, până la data de 31 octombrie inclusiv, în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizate pentru anul universitar anterior cu excepția celor din anii terminali.

Elevii, în primele 30 de zile de la începerea anului școlar, în baza carnetului de elev vizat pe anul școlar anterior cu excepția celor din anii terminali.

În plus, pe durata stării de alertă sau a stării de urgență, având în vedere măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2 în contextul pandemiei generate de acesta, în scopul colaborării între instituțiile implicate și beneficiari, calitatea de student poate fi dovedită și prin prezentarea unei adeverințe emisă pentru anul universitar în curs, dacă calitatea de student a fost confirmată şi transmisă electronic de către instituția de învățământ superior, operatorului de transport feroviar. Acest document emis cu caracter temporar înlocuiește legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport în contextul imposibilității obținerii fizice a vizei pe legitimație și trebuie să conțină datele menționate pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan
  Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cseke Attila – un senator acuză
  Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Interioo a deschis primul showroom din România, la Oradea, în ERA Home Center!
  Desfășurat pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, noul showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare oferă orădenilor o experiență unică în ceea ce privește amenajările interioare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Programul Cimitirului Municipal de Ziua Morților
  Administrația Domeniului Public SA Oradea anunță că sâmbătă, 31 octombrie, și duminică, 1 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Morților, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8-21.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID Bihor: Opt decese, 260 cazuri noi, multe firme controlate
  Conform noului bilanț, județul Bihor a depășit joi, pragul de 6.000 de cazuri, de la începutul epidemiei și până în prezent, după ce, în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv la coronavirus, 260 de persoane.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni, razie în trenuri și stațiile de călători
  Polițiștii bihoreni de la Transporturi au controlat trenurile de călători și în gări.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.