bihon.ro Web analytics

Cuzap: Album istorico-geografic - o carte de vizită pentru sat și oamenii lui

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Cuzap: Album istorico-geografic - o carte de vizită pentru sat și oamenii lui

Reactualizat la:
Monografia satului Cuzap, adunată într-o lucrare pe cât de elegantă pe atât de plină de conținut, a apărut la finele anului trecut, la editura Ratio et Revelatio.
Scris de Cristina Ghilea - Monografia satului Cuzap, adunată într-o lucrare pe cât de elegantă pe atât de plină de conținut, a apărut la finele anului trecut, la editura Ratio et Revelatio.

Apariția editorială coincide cu aniversarea a 90 de ani de la sfințirea Bisericii Ortodoxe din sat, la 16 noiembrie.

Monografia satului Cuzap e lucrarea unei echipe de istorici specialiști – profesorul universitar Sorin Șipos și doctoranzii Cosmin Patca şi Ioana Blajec, fotografiile fiind realizate de Florin Șipoș.
Așa cum se arată în debut, cartea se dorește un apel către elitele rurale, către figurile centrale ale comunităților locale, de la care e de așteptat să înțeleagă și să își asume rolul de păstrători și promotori ai tradițiilor și istoriilor locale: „o bună cunoaștere a istoriilor, a tradițiilor, a oamenilor și a obiceiurilor zonei reprezintă o premisă serioasă pentru conservarea și promovarea lor și o șansă ca urmașii noștri să înțeleagă istoria locală”.
„Ceea ce am realizat de-a lungul anilor, cu implicarea colegilor mai tineri, a colaboratorilor din țară și din străinătate, a elitei locale și a locuitorilor din satul Cuzap și din satele învecinate sunt o dovadă că ne aflăm pe drumul cel bun”, consideră coordonatorii lucrării.

Monografia conține informații detaliate despre așezarea satului, despre evoluția istorică în Evul Mediu și Epoca Modernă, cu detalieri despre creșterea demografică, foștii grofi stăpâni de pământuri dar și structura confesională a populației de la o epocă la alta.

Datele sunt oferite în reprezentări grafice atractive și ușor de interpretat. Cititorul poate afla, de exemplu, numele de familie cele mai frecvente, la 1770, erau Herkucz și Șipoș sau că numele bărbătești cele mai populare erau Joannes sau Georgius.
Capitolul „Arhitectura tradițională. Studii de caz” descrie tehnologii de construire dar conține simulări fotorealistice foarte convingătoare, ale gospodăriei tradiționale din Cuzap, cu detaliere pe casa tradițională.
Monografia conține o selecție de imagini documentare dar și emoționante pentru cei care au avut vreodată contact cu lumea satului în general și cu dealurile și văile domoale ale Cuzapului, în special – fânețele, via și pădurea de la Todeasca și Lupoaia, Vălceaua Tinoasă și Râtul Șimoujii, centrul satului, Bițasca sau drumul spre Vărzari.

Lucrarea a apărut cu sprijinul financiar al Asociaţiei social-cultural-sportivă Palisada, parorhiei Ortodoxe Cuzap, Primăriei şi Consiliului Local al Comunei Popeşti precum și a lui Dorin Curtean, Traian Hercuţ și Ioan Blidaru.

 

Taguri:
2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dorin says:

  CUZAP . Anii copilariei mele cu caii si cu oile prin : Văgaș, Stalposu, Valea răchițelor, acolo a fost fabrica de vaioage , Gruiu , Corături si multe altele ! Atunci s a infiintat CAP ul si a luat unchiului neu Ionica Hercuț caii Radu si Ricu febletele mele . Imi amintesc de dobasul Mitru care ne speria cu doba lui si de batranii mascati de la corinzi . Imi amintesc de primul bec de pe stalp pe care il vanam noi copii si multe altele….. Prune cu lapte se zice ca a fost o nunta la care meniul a provocat diaree la nuntasi care nu isi mai gaseau locul pe afara, asa a ramas denumirea zonei . Cine isi mai aminteste de anii copilariei sa scrie aici frumoasele amintiri. Doru,Lenuți,Petri,Toderi, Craciuni.

 2. Sanda says:

  Si eu am copilarit pe acolo. Frumoase locuri, frumosi oameni.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  3

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.