bihon.ro Web analytics

Deputatul Cseke către ministrul Tătaru: nu vă atingeți de descentralizarea spitalelor

De Cristina Ghilea

Deputatul Cseke către ministrul Tătaru: nu vă atingeți de descentralizarea spitalelor

Reactualizat la:
Cseke Attila susține că descentralizarea spitalelor a funcționat la nivel național, cu excepții punctuale, producând progres și că ar fi o greșeală recentralizarea deciziei în mâna ministrului.
Scris de Cristina Ghilea - Cseke Attila susține că descentralizarea spitalelor a funcționat la nivel național, cu excepții punctuale, producând progres și că ar fi o greșeală recentralizarea deciziei în mâna ministrului.

Deputatul Cseke Attila, fost ministru al sănătății în mandatul căruia s-a făcut, în 2010, descentralizarea sistemului spitalicesc contestă măsura recentralizării sistemului spitalicesc sub comanda directă a ministrului Sănătății. Cseke a ieșit cu această luare de poziție după ce, ulterior tragediei de la Piatra Neamț, ministrul Nelu Tătaru a reiterat ideea de a centraliza spitalelor sub comanda ministerului său.

Cu cifre

Cseke și-a susținut punctul de vedere cu cifre. În vara lui 2010, spune el, 370 de spitale au fost descentralizate și date în administrarea autorităților locale, dintre cele 435 de spitale din țară.
Anterior, toate au aparținut Ministerului Sănătății, având, în medie, patru funcții de conducere fiecare – un manager si 3 directori.

„Peste 1740 de functii de conducere depindeau de pixul ministrului. E o putere extraordinară a ministrului Sănătății pe care noi am desființat-o în 2010. Numirea de manageri e o mare, mare ispită pentru ministru”, susține deputatul.
El susțină că, în cazul unei recentralizări a tuturor spitalelor descentralizate, sub Ministerul Sănătății, orice angajare, de la manager până la infirmieră, trebuie să treacă prin pixul ministrului. Asta, consideră deputatul, va genera lungi timpi morți în funcționarea spitalelor.

„Nu există ministru, persoană care să ocupe funcția de ministru al Sănătății, care să coordoneze eficient managementul a peste 400 de spitale Asta ar însemna să te implici zilnic, fizic, în fiecare spital. Cine spune că se poate, acela nu știe despre ce vorbește”, consideră Cseke.

În plus, recentralizarea ar înseamnă drumuri în plus și o distanță și mai mare între decizie și beneficiar, în Sănătate: „înainte de 2010, orice cetățean nemulțumit de activitatea spitalicească era trimis la București să facă petiție”.
În plus, susține el, ministrul Sănătății nu poate fi penalizat direct, prin vot, în cazul unui eșec al unui spital din țară. Spre comparație, cetățenii unui oraș pot sancționa autoritățile locale la vot, dacă sunt nemulțumiți de prestația din spitalele locale. Asta, consideră Cseke, este un imbold în plus pentru creșterea calității serviciilor și dotărilor din spitalele din tară.

De la zero

Cseke susține păstrarea situației actuale insistând că 2010 a reprezentat un moment de turnură pentru majoritatea unităților spitalicești din țară. „Am plătit datoriile spitalelor, le-am predat curat, fără datorii, în vara anului 2010”, arată el.
„Cel mai important efect a fost, însă, implicarea autorităților locale, care, după 2010, a crescut substanțial, mai ales sub aspect financiar”, zice el, exemplificând: în 2008, autoritățile locale au investit în infrastructura spitalelor 53,6 milioane lei, în 2009 – 99 milioane lei iar în 2010, peste 290 milioane lei.

A oferit, apoi, exemplul Bihorului, cu Oradea și Marghita. În intervalul 2010 – 2020, la Oradea s-au investit în spitale, de la bugetul local și din fonduri europene, peste 61,4 milioane lei, plus încă 87,8 milioane lei de la bugetul național.
În aceeași perioadă, la Marghita s-au investit 2,5 milioane lei de la bugetul local și 20,5 milioane, de la bugetul național. „Situația e similară la nivel național. Unde s-au implicat autoritățile locale, acolo rezultatele se văd imediat. La Piatra Neamț, au fost 8 manageri de spital într-un an, dintre care trei numiți de Ministerul Sănătății, dintre care, unul proprietar de pompe funebre. Acesta este exemplul chiar de anul acesta, când Ministrerul s-a implicat. Nu este un exemplu de urmat”, zice Cseke.
El susține, în esență, că tragedia de la Piatra Neamț a survenit pe fondul unui eșec al autorităților locale și naționale de a găsi un manager potrivit și nu din culpa descentralizării, care a funcționat în restul țării. Asta inclusiv cu aportul Ministerului Sănătății care, anul acesta, în starea de urgență, pe fondul disputelor politice din zonă, a schimbat trei directori la spitalul unde s-a produs tragedia: „Dacă într-o anumitp zonă descentralizarea nu și-a atins scopul, nu înseamnă că sistemul e prost. Înseamnă că aceia care coordonează nu au fost persoanele potrivite.

Continuitate

Cseke insistă că politicul are două atribute în gestionarea spitalelor: să găsească managerii potriviți, cărora să le asigure continuitate și predictibilitate și să dirijeze resurse financiare pentru investiții în infrastructura de sănătate.
Exemplele lui Cseke: managerul Spitalului Județean Oradea e în funcție de peste 9 ani; managerul spitalului din Marghita e din 2010; la Salonta, managerul e de la mijlocul lui 2004.
Alternativa: în lipsa descentralizării, în ultimii 10 ani, cu fiecare guvern nou probabil ar fi avut loc o nouă rotire de cadre la conducerea spitalelor – „eram într-o situație asemănătoare cu Piatra Neamț”, e concluzia sa.

Sume record de la UE!

Cseke mai spune că, în exercițiul financiar european viitor, România va avea la dispoziție o sumă record din pentru Sănătate – se discută despre 5 miliarde de euro. „Provocarea este ca banii să fie cheltuiți astfel încât sistemul să fie pus la punct. Descentralizarea a adus o dezvoltare însemnată față de 2010. Ar fi greșit ca acest sistem să fie reconsiderat, desființat, doar pentru că, punctual, nu s-au găsit oamenii potriviți pentru conducerea unor unități spitalicești”, mai spune el.
„Nu e bine ca după o tragedie să ne scoatem basma curată cu această măsură”, e concluzia sa.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. localnic says:

  psd si pnl aceeasi mizerie 🙁

  • Zzarotex says:

   Asa zic toti postacii. E bine cunoscuta tactica asta, cand un partid se simte cu musca pe caciula (PSD), il avantajeaza lozincile de felul asta. Evident daca oamenii sunt cretini si pun botul. Pana sa ajunga PNL la nivelul cancerului care a fost impregnat in tara asta de Partidul Comunist aka PSD, mai e cale lunga.

 2. Siri says:

  Bine argumentat punctul de vedere.

 3. Lucilian Olteanu says:

  Acest individ ” de Marghita ” nu are nicio competenta pe acest subiect. Altii trebuie sa hotrareasca. In Bihor ” la locale ” aceasta formatiune UDMR a obtinut putin peste 11 % ,deci deocamdata ” mucles ” Inginer slab prfesional sa refugiat in politica unde timpul trece leafa vine, noi ” muncim cu drag “. . . . . . . !

 4. Alexandru says:

  Aici are dreptate.

  • Mukk lesz says:

   Domnule lucian.miroase putin a nationalism cele scrise…cuvantul “mucles” folosit cu drag de natiunea voastra pana-n Bucale,provine din expresia “mukk-lesz”,ce provine din maghiara.

 5. Petru says:

  Pe hârtie s-au investit, dar ia să se verifice și dacă există în realitate investițiile!!!!! Și ce preturi de achiziții au fost!!!!

 6. Vasy says:

  Dementul asta in guvernul Boc a inchis o gramada de spitale, de alergau oamenii ca nebunii de la un spital la altul ca nu stiau care mai functioneaza, acum vrea descentralizare_

 7. Reggeli Ujsag says:

  Mai Cseke cit ai luat de la Tombor Balint pentru PET/CT cu ajutorul ziaristei de la Reggeli Ujsag?

  Esti coruupt fratye.

 8. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.