bihon.ro Web analytics

Deschis în Piramidă pentru taxe și impozite

De Cristina Ghilea

Deschis în Piramidă pentru taxe și impozite

Accesul în Primărie e condiționat de certificatul verde Foto: Alexandru Nițescu
Sute de orădeni s-au prezentat la ghișeele din Primărie, pentru a scăpa din prima zi de povara dărilor anuale.
Scris de Cristina Ghilea - Sute de orădeni s-au prezentat la ghișeele din Primărie, pentru a scăpa din prima zi de povara dărilor anuale.

Anul fiscal 2022 a debutat ieri, piramida fiind deschisă pentru încasarea la ghișeu a taxelor și impozitelor. Direcția Economică a finalizat calculul dărilor și a transmis informațiile. Ca atare, Primăria a inițiat acțiunea de deschidere a anului fiscal 2022, cu încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule aferente anului în curs.

Facilitățile pentru plata integrală a dărilor până la finalul lunii martie sunt de 4% în cazul plăților la ghișeu, respectiv de 8% în cazul achitării online prin intermediul site-urilor oradea.ro sau ghișeul.ro și prin aplicația „Plata Impozite MobilePay”.
Plățile în bani se pot face în Piramidă, după programul luni – joi, orele 08:00-18:00, vineri, orele 08:00-15:30, la Poștă sau la CEC.

Impunerea terenurilor și clădirilor, comunicată ulterior

Primăria anunță că a operat o modificare importantă în activitatea de declarare a clădirilor și terenurilor, începând din acest an. Cu redeschiderea anului fiscal în 13 ianuarie, se schimbă modul de declarare la organul fiscal local a clădirilor și terenurilor achiziționate sau înstrăinate de către persoanele fizice și juridice.

Se poate astfel depune la ghișeele Primăriei setul de documente justificative, după care se completează un formular de mandatare a organului fiscal pentru întocmirea declarației fiscale de impunere în numele contribuabilului. De asemenea, se poate depune la ghișeu declarația fiscală însoțită de documentele justificative, dar e posibilă și depunerea online a declarațiilor fiscale și a documentelor, prin Ghișeul Online – Primăria Oradea.

„În toate cazurile menționate mai sus, organul fiscal va transmite ulterior contribuabilului dovada luării în evidența fiscală pe e-mail și/sau prin corespondență scrisă (poștă). Drept urmare, operațiunile de declarare fiscală a clădirilor și terenurilor nu se vor mai realiza prin prelucrarea și înregistrarea pe loc (la ghişeu). Singura excepţie, în sensul operării pe loc (la ghișeu) se va face în cazul declarațiilor fiscale ale imobilelor în urma unor moșteniri, operațiunile de impunere urmând a se realiza pe loc în limita a 5 moștenitori și cu plata unei taxe de operare pe loc de 50 lei/declarație fiscală”, transmite municipalitatea.

Vor fi operate în continuare pe la ghișeu declarațiile fiscale pentru impunerea sau scăderea din evidențele fiscale a mijloacelor de transport, cu plata unei taxe de operare pe loc de 20 lei/declarație fiscală. De asemenea, declarațiile și documentele aferente tranzacțiilor mijloacelor de transport pot fi depuse online sau fizic la ghișee, cu transmiterea ulterioară pe e-mail sau corespondență a dovezii de luare în evidența fiscală.

La ghișeele Direcției Economice, documentele justificative – contract, CF, autorizaţii, avize, acte de identitate etc. pot fi prezentate în original, iar angajații Primăriei le vor scana, returnând actele originale proprietarilor.

„Precizăm că, indiferent de modalitatea aleasă pentru depunerea declarațiilor fiscale a bunurilor, contribuabilii vor face o singură vizită la ghișeele primăriei, organul fiscal asigurând transmiterea către contribuabil a dovezii luării în evidența fiscală pe e-mail sau prin corespondență scrisă (poștă). Principalul motiv al modificării procedurii de lucru la ghișeele de impunere persoane fizice și juridice este timpul mare de așteptare înregistrat la operarea pe loc la ghișee, pe fondul creșterii numărului de tranzacții și a timpilor de prelucrare a documentelor”, mai transmite Primăria.

Conform unei centralizări a activității, din 2015 și până anul trecut, activitatea de impunere a terenurilor, mașinilor și clădirilor a crescut cu 187%, în condițiile păstrării aproximative a schemei de personal.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Praf de stele says:

  În rate,trimestrial,așa cum meritați😏.

 2. drop says:

  Platiti cat mai repede. Orasul trebuie sa se dezvolte

 3. Jek says:

  Se dezvolta ei la buzunar.

 4. Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.