bihon.ro Web analytics

Discuții în ședința CJ Bihor pe marginea unui credit de 20 de milioane de euro

De Georgiana Anghel

Discuții în ședința CJ Bihor pe marginea unui credit de 20 de milioane de euro

Aleșii județeni au aprobat în ședința ordinară de luni, contractarea unui credit în valoare de 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro, pentru investiții.
Scris de Georgiana Anghel - Aleșii județeni au aprobat în ședința ordinară de luni, contractarea unui credit în valoare de 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro, pentru investiții.

Consiliul Județean Bihor va lua un credit în valoare de 20 de milioane de lei, destinat investițiilor. În ședința de luni, înainte de aprobarea creditului cu un număr de 21 de voturi “pentru” și 12 “abțineri” (PSD + UDMR), liderului grupului PSD, Felix Cozma, a vrut să știe “la ce este utilă îndatorarea locuitorilor județului”. Vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, a răspuns spunând că aleșii județeni au văzut anexele cu investițiile ce urmează a fi finanțate și importanța lor, în proiectul de hotărâre pus la dispoziția consilierilor. “Să înțelegem că Consiliul Județean a aproba proiecte în ședințele pe care le-am avut, fără să avem bani pentru proiecte”, a concluzionat social – democratul Felix Cozma. “Dacă ați văzut anexa la proiectul de hotărâre, ați văzut că sunt unele obiective care au fost începute în mandatul trecut. Practic noi nu facem altceva decât să încercăm să continuăm acele linii de finanțare”, a fost răspunsul vicelui Călin Gal.

“Consiliul Județean Bihor are un portofoliu de proiecte consistent, pe care vrem să îl realizăm cu ajutorul fondurilor europene. Încă ghidurile de finanțare nu sunt definitivate, încă procedurile nu sunt finalizate astfel încât să putem depune cereri de finanțare. Noi însă nu vrem să stăm și să pierdem timpul în această perioadă, vrem să derulăm aceste proiecte când mai rapid posibil, motiv pentru care facem proceduri de licitație și vom începe execuția lucrărilor, urmând ca pe parcurs să depunem cereri de rambursare. Acești bani vor fi folosiți pentru a asigura susținerea proiectelor de dezvoltare ale județului, fie din fonduri europene, în principal, fie din bugetul CJ”, a intervenit vicepreședintele Mircea Mălan.

Obiectivele finanțate din credit

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, au fost trimise invitații către șase bănci comerciale din România, în vederea accesării creditului.

Obiectele care vor fi finanțate cu acest credit sunt: Campusul școlar pentru învățământ special din Municipiul Oradea, centura Oșorhei din Zona Metropolitană Oradea și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel, centurile din ZMO – Nojorid și Sântandrei, creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea, reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, modernizarea DJ 797A Bicaciu – Ianoșda, reabilitarea DJ 792A Beliu – Tinca – Leș și înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

“Fondurile rambursabile vor asigura continuarea lucrărilor la proiecte deja începute, cum este Campusul pentru învățământul special, și demararea unor proiecte aflate în procedură de licitație, cum sunt centurile metropolitane și reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca”, a transmis CJ Bihor. Totodată, potrivit sursei citate, semnarea contractelor de finanțare ar putea fi posibilă spre finalul anului 2022 sau în 2023. Astfel, creditul de 20 de milioane de euro va susține demararea lucrărilor, până la obținerea finanțării europene.

Ședința ordinară de luni a fost condusă de vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, în absența președintelui Ilie Bolojan, care se află la București.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Un fost susținător says:

  Minunat, acum ca platim cu 40% mai mult la termoficare o sa trebuiasca sa platim mai mult impozit si pentru creditul acesta… Nu vreau sa fiu rau, dar salariile in ultimii 6 sau 7 ani au crescut de la 1300 de lei pentru un operator pana la 1800 acuma, trist totuși 🙄

 2. BIHON Sport local

  CAO a marcat 10 goluri în primul meci de pregătire

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț COVID: Aproape 800 cazuri noi în Bihor. Oradea a depășit incidența de 12‰
  În ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de către DSP Bihor au fost diagnosticați pozitiv 788 de bihoreni, iar alții 457 s-au vindecat de virus. 2

  România

  Accident violent pe Centura Caransebeș, între un TIR și un microbuz. O femeie a murit
  O femeie a murit și alte șase persoane au fost rănite, sâmbătă dimineața, în urma unui accident produs pe Centura Caransebeș, din județul Caraș-Severin, între un microbuz și un TIR. Toate victimele se aflau în microbuzul înmatriculat în Bulgaria.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  Mapamond

  A murit Louie Anderson, îndrăgitul actor din ”Viaţa cu Louie”
  Louie Anderson a murit la un spital din Las Vegas din cauza complicaţiilor cauzate de cancer, a spus Glenn Schwartz, publicistul său. Actorul avea 68 de ani. Anderson s-a interpretat pe el însuşi în serialul de animaţie ”Viaţa cu Louie” despre copilăria sa.

  Mapamond

  VIDEO | Un câine salvează un pui de căprioară de la moarte
  Un pui sălbatic este salvat dintr-un pârâu mocirlos de către un câine, aflat la plimbare cu stăpânul său. Internauţii l-au comparat cu celebrul Fenton.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Creaţiile lui Ovi Pascu, armonii de lemn, metal şi lumină
  La Galeriile de Artă – Reperaj s-a deschis expoziţia personală de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului plastic Ovi Pascu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.