Proiectul este implementat de Banca pentru Alimente Oradea, prin Raiffeisen Comunități, Acceleratorul de ONG-uri, gestionat de Asociația pentru Relații Comunitare.
Elevii au participat la ateliere educative, au învățat cum să reducă risipa alimentară și au fost implicați în concursuri de colectare a resturilor alimentare precum cojile de legume și fructe pentru a le transforma în compost prin intermediul stației de compostare de la liceu.
În cadrul evenimentului de plantare, într-un gest concret pentru un viitor mai verde, elevii au folosit o parte din pământul obținut din compost pentru a contribui la revitalizarea livezii comunitare a liceului.
Fiecare pom a fost etichetat cu numele elevului care l-a sădit, creând o legătură personală între copii și natura pe care o îngrijesc. Peste câțiva ani, actualii elevi de clasa a IX-a vor putea gusta roadele propriei munci – un simbol al sustenabilității și al implicării active în comunitate.
„Prin proiectul «Gata cu risipa!» am demonstrat că fiecare mică acțiune contează. De la reducerea risipei alimentare până la regenerarea solului prin compost, elevii au avut ocazia să vadă cum gesturile lor pot avea un impact real asupra comunității”, a declarat Gabriela Vereș, președintele Băncii pentru Alimente Oradea.
Asociația Terra Gloria s-a alăturat proiectului „Gata cu risipa!”, contribuind nu doar cu puieți de pomi fructiferi pentru revitalizarea livezii comunitare a liceului, ci și cu instruirea elevilor pentru a se planta în mod corect pomii.
„Suntem încântați să putem contribui pentru prima dată în Marghita la un proiect atât de benefic. Am donat aproximativ 50 de pomi fructiferi, incluzând soiuri precum cireș, măr, par, piersic, prun, vișin, nectarin, mosmon și rodie. Suntem recunoscători partenerilor noștri Crisplant, Makita, Natur Grup Romania și Daymsa pentru sprijinul constant”, a afirmat Valentin Toader, vicepreședinte al asociației Terra Gloria.
De asemenea, Asociația AND din Aiud s-a implicat donând 200 de meri, iar reprezentanți ai instituțiilor locale s-au alăturat inițiativei plantând alături de elevi: Zsolt Demian, primarul Municipiului Marghita, Cosmin Durnea, viceprimar, reprezentanți de la Poliția Locală și de la Consiliul local, Gabriella Nagy, directorul Liceulului Teoretic „Horvath Janos” Marghita, Bogdan Pop, directorul Colegiului Național „Octavian Goga” și Sergiu Duca, directorul Casei de Cultură Marghita.
„Această livadă va deveni un spațiu viu, educațional și recreativ pentru elevi și comunitate. Prin implicarea activă în acest proiect, tinerii învață să fie responsabili și să aibă grijă de resursele naturale”, a declarat prof. Remus Mircea Sabău, directorul Liceului Tehnologic „Horea” Marghita.
Sprijină Banca pentru Alimente Oradea să ducă educația de mediu în toate școlile din România
Până în prezent, Banca pentru Alimente Oradea a ajuns la peste 14.000 de elevi din Bihor, cu proiecte interactive care îi învață pe copii cum să aibă grijă de natură, să reducă risipa alimentară și să fie parte activă într-un viitor sustenabil.
Un like, un comentariu sau o distribuire la postarea aceasta de pe pagina lor de Facebook va sprijini BpA Oradea să creeze, împreună cu partenerii săi, WorldSkills România, Asociația Clujul Sustenabil și Asociația VeDem Just, o platformă online prin care fiecare școală din România să poată accesa cursuri interactive despre protejarea mediului. Cu un simplu like poți să fii parte din povestea educației pentru un viitor mai verde.
Citiți principiile noastre de moderare aici!