bihon.ro Web analytics

Entuziasm şi mobilizare impresionantă de 1 Decembrie

Reactualizat la:

Entuziasm şi mobilizare impresionantă de 1 Decembrie

Reactualizat la:
Parada militară a fost principala atracţie a zilei de joi, dar şi manifestările solemne s-au bucurat de public generos.
Scris de Demian - Parada militară a fost principala atracţie a zilei de joi, dar şi manifestările solemne s-au bucurat de public generos.

Pe platoul din jurul statuii Ostaşului Român, din mijlocul Parcului 1 Decembrie a început, şi anul acesta, sărbătoarea orădeană a aniversării Marii Uniri de la 1918.

A fost respectată, şi acum, tradiţia recent instituită la Oradea – manifestările oficiale organizate de Prefectură au adunat câteva sute de orădeni, majoritatea însoţiţi de familii şi copiii. Cordoanele de protecţie în jurul perimetrului rezervat oficialilor şi gărzii militare s-au întins pe câţiva zeci de metri în jurul statuii. Neavând de ales, organizatorii au permis publicului să asiste la manifestări şi în spatele unităţilor militare din parc.
Între oficiali, au putut fi remarcaţi episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic, Virgil Bercea. Când ninsoarea a devenit abundentă, cei doi au împărţit frăţeşte o umbrelă, schimbând impresii despre eveniment.

Politicienii şi partidele s-au prezentat în număr impresionant, aşa cum se obişnuieşte în anii electorali. Alături de prefectul Claudiu Pop, subprefectul Iulius Delorean, de primarul Ilie Bolojan, însoţit de cei doi vici – Mircea Mălan şi Florin Birta, publicul i-a putut vedea pe parlamentarii candidaţi Florin Bodog, Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş sau Ioan Cupşa.

Consiliul Judeţean a fost reprezentat la nivel de vicepreşedinţi – Ioan Mang şi Traian Bodea au depus coroana în numele instituţiei, Pasztor Sandor a absentat. Sarcina de a reprezenta UDMR la aniversarea Unirii a picat pe Huszar Istvan şi Ritli Csongor.

Mobilizarea a fost impresionantă din partea unităţilor de învățământ orădene – Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Ortodox Oradea, Şcoala 16, Şcoala Nicolae Bălcescu şi altele au participat la eveniment şi apoi la depunerile de coroane cu numeroşi reprezentanţi.

„Este momentul înălţător care ne aduce aminte de înaintaşii noştri are au luptat pentru ca cele trei ţări românești să poarte un singur nume, România(…) În acel moment de 1 decembrie 1918 lua naştere o ţară întregită cu teritorii care, vremelnic, fuseseră rupte de vitregia timpului”, a spus, la microfon, prefectul Claudiu Pop. A citit, apoi, din discursul rostit de Vasile Goldiş la Albă Iulia, în 1918. „Naţiunile trebuiesc liberate. Între aceste naţiuni se află şi naţiunea română din Ungaria, Banat şi Transilvania. Dreptul acestei naţiuni române de a fi liberă îl recunoaşte lumea întreagă, în recunosc acum şi duşmanii noştri de veacuri”, a citat prefectul, apreciind că ideile sunt perfect valabile şi acum, 98 de ani mai târziu.

Prefectul a premiat, apoi, în aplauzele audienţei, câteva personalităţi care s-au remarcat în munca lor: medicul Bocșe Dorina Lucia de la Serviciul de Ambulanţă Bihor, profesoara de filosofie Elvira Groza, nominalizata Inspectoratului Şcolar, actorul Richard Balint de la Teatrul Regina Maria, Prof.Univ.Dr. Gheorghe Bumbu, nominalizat de Colegiul Medicilor, comisarul șef de poliție Marius Cura, opţiunea Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” şi Cosmin Teuşdea, din partea Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo. După lungul şir al depunerilor de coroane, mulţimea şi oficialii s-au mutat în Centrul Civic, pentru parada motorizată. Lumea s-a înşirat de-a lungul şoselei, cu unica grijă de a asigura copiilor vizibilitate maximă.

3parada

Defilarea celor de la ordine publică și compartimentul conductori de câini de patrulare-intervenţie a fost primită cu aplauze. Publicul şi-a manifestat entuziasmul şi la trecerea celor de la Salvamont sau de la Jandarmerie.

Impresionante prin dimensiuni, cele două containere de tehnică din Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii erau, în ochii celor mici, tot un fel „maşini de poliţie, dar foarte mari”. Au primit aplauze şi maşinile cu jandarmii înarmaţi şi echipaţi, expuşi mulţimii de după portiere – personaje uşor de identificat cu supereroii din desene animate, aceştia au stârnit entuziasmul şi fantezia micilor peltici delicioşi, purtători de steaguri tricolore. Cu interes au fost primite şi autospecialele ISU sau maşinile speciale ale celorlalte arme.

Mulţimea s-a refugiat, apoi, spre platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor pentru meniul tradiţional. La cortul unde s-a oferit gratuit fasole cu ciolan, oamenii s-au aşezat la coadă şi cu câte două ore înainte. Ceilalţi, au degustat meniul tradiţional de 1 Decembrie pe bani, în limita porţiilor pregătite cu utilajele de popotă.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.