Ca să fie cât mai credibil, inculpatul ar fi susținut că are o cunoștință în cadrul SRI, care ar putea să îi ajute să primească înapoi banii împrumutați. În plus, bihoreanul ar fi țesut o poveste lacrimogenă, din care nu lipseau soția care a murit, fiul pentru care se sacrifica și lupta sa cu o boală gravă, dar pentru care nu a prezentat niciodată vreun act. Jurnal bihorean a ales să prezinte acest caz, cu protejarea identității celor implicați, pentru a trage un semnal de alarmă asupra ușurinței cu care unele victime cad în plasa escrocilor care profită de slăbiciunile lor și le lasă fără bani.
O poveste emoționantă și o ofertă de ajutor
Într-o sesizare adresată Serviciului de Investigații Criminale Bihor, femeia a reclamat că, timp de aproape un an, între 2021 și 2022, a fost înșelată de bărbatul pe care îl cunoscuse prin intermediul unei aplicații matrimoniale. Individul ar fi profitat de starea sa de vulnerabilitate, pe fondul unor probleme emoționale mai vechi, așa că i-a fost ușor să-i câștige încrederea și să apropie de ea. Încă de la primele discuții, bărbatul i-a povestit că a rămas văduv, după ce soția îi murise cu doi ani în urmă din cauza cancerului și că și-ar fi îngrijit singur copilul. La rândul său, femeia i-a dezvăluit că, în urmă cu câțiva ani, a fost păcălită de un alt bărbat, căruia i-a trimis sume de ordinul zecilor de mii de dolari. Însă nu le-a primit înapoi, astfel că a sesizat autoritățile, care au deschis un dosar penal. „În aceste condiţii, inculpatul i-a spus că are un prieten foarte bun la SRI, în București, şi că îi poate cere acestuia ajutorul pentru recuperarea prejudiciului din acel dosar”, au menționat anchetatorii în declarația luată femeii.
Doar că ajutorul promis nu era gratuit, așa că bărbatul ar fi cerut bani pentru a-i da acelui „prieten de la SRI” și pentru a se deplasa la București. Femeia a fost de acord, iar timp de trei luni a transferat din contul ei în cel al partenerului său nu mai puțin de 14.000 de lei, prin ordine de plată. Menționa la rubrica „detalii” că ar fi fost vorba despre un împrumut, dar banii erau destinați pentru presupusul prieten din SRI, a susținut victima. „Persoana vătămată a precizat că inculpatul i-a creat impresia că el chiar cunoștea acea persoană de la SRI, întrucât în prezenţa ei vorbea la telefon cu un bărbat pe care l-a întrebat dacă a rezolvat problema, acesta din urmă răspunzând că persoana vătămată urmează să primească suma de 72.000 de dolari (…), lucru care însă nu s-a mai întâmplat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Bani ceruți pentru tratamente și taxe
Pe lângă sumele în lei, femeia a declarat că i-a mai dat bărbatului 10.700 de euro, pe care i-a scos periodic din bancă. Ar fi făcut asta pentru că individul i-ar fi cerut bani în continuu, spunând că atât el, cât și fiul său au probleme medicale. Mai mult, i-ar fi explicat că este bolnav de cancer și are nevoie de tratament, dar când victima i-a cerut acte medicale care să îi dovedească spusele, i-a replicat că acestea au rămas la spital. Reclamanta le-a relatat anchetatorilor că, timp de mai multe luni, individul a susținut că era internat în Ungaria, dar ar fi trecut periodic pe la ea, ca să-i ceară bani pentru „spitalizare, medici şi medicamente”. O parte din sume a fost împrumutată de femeie de la rude sau cunoștințe, cărora le-a spus că bărbatul avea nevoie de o operație dificilă. Solicitările nu s-au oprit aici. Potrivit femeii, bărbatul i-a spus că deține un teren pe care a fost construit ilegal un imobil, iar executantul lucrării urma să-l despăgubească cu 800.000 de euro. Însă pentru a primi acei bani, trebuia să plătească mai multe taxe, motiv pentru care i-a mai cerut persoanei vătămate 5.000 de euro.
Accidentul care n-a fost
Minciunile au ieșit la iveală cu ocazia unei întâmplări ce părea banală. În aprilie 2022, bărbatul a susținut că a fost implicat într-un accident, în urma căruia mașina sa a fost grav avariată și nu o mai putea folosi. Doar că o rudă a femeii a observat un anunț postat online, prin care autoturismul respectiv era oferit spre vânzare, neavând nicio urmă a vreunui impact, și a anunțat partea vătămată. Nu a fost singura dată când femeia a fost atenționată că ceva nu este în regulă. O prietenă al cărei soț murise din cauza cancerului i-a explicat că boala invocată de bărbat are efecte foarte grave, ceea ce nu se observa în cazul acestuia din urmă. Persoana vătămată a înțeles în cele din urmă că ar fi fost victima unei înșelăciuni atent țesute, astfel că a anunțat Poliția, cerând ca individul care a „vrăjit-o” să-i restituie toți banii. Cu ocazia investigațiilor, printre altele, s-a stabilit că, din cele 500 de convorbiri telefonice pe care victima și bărbatul le-au avut de-a lungul a mai puțin de un an, peste 400 au fost inițiate de inculpat.
Acuzatul a recunoscut că a primit o parte din bani
De cealaltă parte, bărbatul acuzat de înșelăciune a negat că i-ar fi spus victimei că are o cunoștință la SRI ori că trebuie să plătească taxe pentru a primi o despăgubire de 800.000 de euro. El a susținut că a locuit o perioadă în casa femeii și că aceasta s-ar fi oferit să-l ajute cu bani pentru a-și rezolva problemele de sănătate, specificând totuși că nu era vorba de boli incurabile. Astfel, în timpul relației ar fi primit în total în jur de 13.000 de lei.
În fața polițiștilor, inculpatul a susținut că nu a returnat nimic din această sumă, pentru că nu a avut posibilitatea. În plus, fosta parteneră i-ar fi spus să îi restituie banii când poate și i-ar fi dat 100 de euro pentru fiul său. Cât despre relația de concubinaj, bărbatul a dezvăluit că aceasta s-a terminat din cauza unor neînțelegeri, fără a avea legătură cu banii primiți. El a fost de acord să fie supus testării cu detectorul de minciuni, dar, din cauza unui tratament medicamentos pe care îl urma, testarea nu a putut fi realizată. Dosarul în care inculpatul este acuzat de înșelăciune a fost trimis instanței, care a decis începerea judecății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!