bihon.ro Web analytics

Expoziţie de ceramică a sculptorului Árpád Zsombori, în Cetatea Oradea

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Expoziţie de ceramică a sculptorului Árpád Zsombori, în Cetatea Oradea

Ceramistul și sculptorul Árpád Zsombori FOTO: FB
Reactualizat la:
Expoziţia „În atelierul lui Dumnezeu” poate fi vizitată în Muzeul orașului Oradea până la sfârşitul anului.
Scris de Camelia Buşu - Expoziţia „În atelierul lui Dumnezeu” poate fi vizitată în Muzeul orașului Oradea până la sfârşitul anului.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal invită publicul să viziteze, începând cu 14 septembrie, expoziția „În atelierul lui Dumnezeu”, găzduită de secția Muzeul orașului Oradea în Cetate, Corp B, etaj II. Expoziţia vine să marcheze un moment important în viața culturală a oraşului, respectiv împlinirea a 360 de ani de la editarea Bibliei de la Oradea.

Tipărirea monumentalei cărți a început în anul 1657, sub conducerea tipografului Szenczi Kertész Ábrahám, și ar fi trebuit să apară într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Operațiunea a beneficiat de sprijinul financiar al lui Rhédey Ferenc și Acațiu Barcsai, principii Transilvaniei, și a lui Gyulai Ferenc, marele căpitan al Cetății Oradea.

În timpul editării ei a început asediul cetății orădene (iulie 1660) și cucerirea ei (27 august 1660) de către trupele otomane, tipograful fiind nevoit să întrerupă activitatea de tipărire. Tiparnița și exemplarele în curs de editare au fost transportate la Cluj, în siguranță, conform înțelegerii încheiate cu turcii. Biblia orădeană s-a tipărit în 6.000 de exemplare, iar la 1678 ediția aceasta fusese deja epuizată.

„În atelierul lui Dumnezeu”

Expoziția intitulată „În atelierul lui Dumnezeu” prezintă lucrările ceramistului și sculptorului Árpád Zsombori. Acesta s-a născut la 28 septembrie 1958 în Zetea, județul Harghita. Până în 1988, a lucrat în industria construcțiilor. Ulterior s-a stabilit în Ungaria, unde a dobândit o diplomă în ceramică.

Artistul mărturisește că evenimentele, dificultățile și bucuriile vieții i l-au adus alături pe Dumnezeu, pe care a încercat să-l cunoască personal. Astfel a început cu adevărat munca sa cu lutul. Mulţi ani mai târziu a primit un indiciu de la Dumnezeu: „Cineva seamănă sămânța, dar nu tu; apoi tu o seceri, o frămânți, o coci și o dai oamenilor să o mănânce”. Cu acest mesaj, primit în 2001, a început să frământe și să formeze din nou lutul în „atelierul lui Dumnezeu”.

Lucrările de inspirație biblică ale artistului Arpad Zsombori vor putea fi admirate până la finalul anului 2021. Un sprijin important în organizarea acestui eveniment l-a oferit domnul László Bódis, pastor și profesor de istorie. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.