bihon.ro Web analytics

Expoziţie de ceramică a sculptorului Árpád Zsombori, în Cetatea Oradea

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Expoziţie de ceramică a sculptorului Árpád Zsombori, în Cetatea Oradea

Ceramistul și sculptorul Árpád Zsombori FOTO: FB
Reactualizat la:
Expoziţia „În atelierul lui Dumnezeu” poate fi vizitată în Muzeul orașului Oradea până la sfârşitul anului.
Scris de Camelia Buşu - Expoziţia „În atelierul lui Dumnezeu” poate fi vizitată în Muzeul orașului Oradea până la sfârşitul anului.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal invită publicul să viziteze, începând cu 14 septembrie, expoziția „În atelierul lui Dumnezeu”, găzduită de secția Muzeul orașului Oradea în Cetate, Corp B, etaj II. Expoziţia vine să marcheze un moment important în viața culturală a oraşului, respectiv împlinirea a 360 de ani de la editarea Bibliei de la Oradea.

Tipărirea monumentalei cărți a început în anul 1657, sub conducerea tipografului Szenczi Kertész Ábrahám, și ar fi trebuit să apară într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Operațiunea a beneficiat de sprijinul financiar al lui Rhédey Ferenc și Acațiu Barcsai, principii Transilvaniei, și a lui Gyulai Ferenc, marele căpitan al Cetății Oradea.

În timpul editării ei a început asediul cetății orădene (iulie 1660) și cucerirea ei (27 august 1660) de către trupele otomane, tipograful fiind nevoit să întrerupă activitatea de tipărire. Tiparnița și exemplarele în curs de editare au fost transportate la Cluj, în siguranță, conform înțelegerii încheiate cu turcii. Biblia orădeană s-a tipărit în 6.000 de exemplare, iar la 1678 ediția aceasta fusese deja epuizată.

„În atelierul lui Dumnezeu”

Expoziția intitulată „În atelierul lui Dumnezeu” prezintă lucrările ceramistului și sculptorului Árpád Zsombori. Acesta s-a născut la 28 septembrie 1958 în Zetea, județul Harghita. Până în 1988, a lucrat în industria construcțiilor. Ulterior s-a stabilit în Ungaria, unde a dobândit o diplomă în ceramică.

Artistul mărturisește că evenimentele, dificultățile și bucuriile vieții i l-au adus alături pe Dumnezeu, pe care a încercat să-l cunoască personal. Astfel a început cu adevărat munca sa cu lutul. Mulţi ani mai târziu a primit un indiciu de la Dumnezeu: „Cineva seamănă sămânța, dar nu tu; apoi tu o seceri, o frămânți, o coci și o dai oamenilor să o mănânce”. Cu acest mesaj, primit în 2001, a început să frământe și să formeze din nou lutul în „atelierul lui Dumnezeu”.

Lucrările de inspirație biblică ale artistului Arpad Zsombori vor putea fi admirate până la finalul anului 2021. Un sprijin important în organizarea acestui eveniment l-a oferit domnul László Bódis, pastor și profesor de istorie. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 334 de șpăgi
  Anchetatorii o acuză că ar fi luat mită de la 334 de pacienți și au pus sechestru pe 2,4 milioane de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă dezbatere LIVE: „Experiența mea cu COVID-19”
  Campania de informare „COVID-19 și vaccinarea. Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă vineri cu o nouă dezbatere.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 10.12.2021 - PL Sacueni + Alesd + Rural - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci proiecte pentru Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea, estimat la aproximativ 15 milioane euro
  Cinci firme de arhitectură și proiectare au depus proiecte în cadrul concursului de soluții pentru realizarea unui centru cultural multifuncțional în Oradea. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Proiect de 21 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Primăria Oradea a semnat contractul pentru reabilitarea sistemului de termoficare – etapa a III-a, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vitezoman din Arad, prins cu 161 km/h în Bihor
  În minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii bihoreni au aplicat 526 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 236.573 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.