bihon.ro Web analytics

Expun cele mai valoroase bunuri patrimoniale

De Camelia Bușu

Expun cele mai valoroase bunuri patrimoniale

Reactualizat la:
Muzeul Ţării Crişurilor prezintă cele mai valoroase bunuri achiziţionate în ultimii cinci ani.
Scris de Camelia Bușu - Muzeul Ţării Crişurilor prezintă cele mai valoroase bunuri achiziţionate în ultimii cinci ani.

În fiecare an, Muzeul Ţării Crişurilor urmăreşte dezvoltarea şi completarea colecțiilor tuturor secțiilor proprii, de la Ştiințele naturii, Arheologie, Istorie, la Artă (românească și universală) şi Etnografie. Bunurile patrimoniale cumpărate în ultimii cinci ani au fost achiziţionate din banii încasaţi de Muzeu prin activităţile proprii, după cum anunţă conducerea instituţiei.

În scopul prezentării acestori bunuri patrimoniale, miercuri, 12 februarie, Muzeul Ţării Crişurilor vernisează expoziţia avcuând titlul „Obiecte recuperate. Achizițiile Muzeului Țării Crișurilor din Oradea între 2014 și 2019”. O parte dintre aceste obiecte vor face parte din noile expoziții permanente ale muzeului. De asemenea, vor fi expuse, pentru prima dată în noul sediu din strada Armatei Române nr. 1/A., cele opt tapiserii cu titlul „Anotimpurile”, datorate artistei plastice Maria Blendea. Tapiseriile au fost restaurate pentru a fi incluse în actualul proiect de expoziție permanentă al muzeului. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, de la ora 17:00.

„Prin politica de achiziții, și nu numai, promovată de instituţia muzeală, Muzeul Țării Crișurilor a ajuns astăzi să dețină 477.746 piese de patrimoniu, care fac parte din categoriile Tezaur și Fond. De altfel, constituirea, dezvoltarea și păstrarea colecțiilor muzeale este un scop în sine pentru toate muzeele din România (conform Legii muzeelor și colecțiilor publice, nr. 311/2003), acestea fiind funcțiile principale ale unei instituții care își are menirea de a tezauriza pentru totdeauna mărturii de cultură materială din arealul geografic de interes”, subliniază dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Completarea colecțiilor celor cinci secții, Științele Naturii, Arheologie, Istorie, Artă românească și universală și Etnografie, a fluctuat de-a lungul anilor. Deși creşterea colecţiilor prin achiziții, donații, cercetări de teren a fost permanentă, au existat momente când acestea s-au mărit exponențial. Astfel, cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, când muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale.

Oricum, Muzeul Ţării Crişurilor îşi doreşte salvarea de la dispariție a patrimoniului muzeal mobil din regiune, în condițiile în care acestea sunt mărturii materiale proprii civilizației maturizate peste veacuri în acest areal geopolitic al Europei Centrale și de Sud-Est. Expoziția va putea fi vizitată până în 12 martie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Notarul Laurenţiu Tomulescu, condamnat pentru fals intelectual
  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care notarul orădean a fost judecat pentru fals intelectual şi l-a condamnat la închisoare cu suspendare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șapte focare de pestă porcină în județul Bihor
  Ca urmare a stingerii focarelor din două localităţi, au fost ridicate restricțiile sanitare veterinare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nemţii dau drumul la concerte. Bryan Adams va cânta în faţa a 12.000 de fani
  Bryan Adams a anunţat pe Instagram că va concerta în septembrie pe un stadion din Dusseldorf:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Colectarea pe trei fracții devine regulă în Oradea
  Introdusă experimental anii trecuți, cu scopul de a reduce „amenda” plătită de oraș pentru cantitățile prea mari de deșeuri depuse pe haldă, colectarea pe trei fracții devine obligatorie cu încheierea noului contract de salubritate multianual. 3

  BIHON Sport local

  Promovarea lui CAO 1910 Oradea, la mâna FRF
  Formația orădeană nu se regăsește între primele șapte echipe de pe locurile 2.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă două decese în Bihor de la Covid, dar pe fond de comorbidități
  Alți doi oameni s-au stins din viața la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Curteanu. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.