bihon.ro Web analytics

Expun cele mai valoroase bunuri patrimoniale

De Camelia Bușu

Expun cele mai valoroase bunuri patrimoniale

Reactualizat la:
Muzeul Ţării Crişurilor prezintă cele mai valoroase bunuri achiziţionate în ultimii cinci ani.
Scris de Camelia Bușu - Muzeul Ţării Crişurilor prezintă cele mai valoroase bunuri achiziţionate în ultimii cinci ani.

În fiecare an, Muzeul Ţării Crişurilor urmăreşte dezvoltarea şi completarea colecțiilor tuturor secțiilor proprii, de la Ştiințele naturii, Arheologie, Istorie, la Artă (românească și universală) şi Etnografie. Bunurile patrimoniale cumpărate în ultimii cinci ani au fost achiziţionate din banii încasaţi de Muzeu prin activităţile proprii, după cum anunţă conducerea instituţiei.

În scopul prezentării acestori bunuri patrimoniale, miercuri, 12 februarie, Muzeul Ţării Crişurilor vernisează expoziţia avcuând titlul „Obiecte recuperate. Achizițiile Muzeului Țării Crișurilor din Oradea între 2014 și 2019”. O parte dintre aceste obiecte vor face parte din noile expoziții permanente ale muzeului. De asemenea, vor fi expuse, pentru prima dată în noul sediu din strada Armatei Române nr. 1/A., cele opt tapiserii cu titlul „Anotimpurile”, datorate artistei plastice Maria Blendea. Tapiseriile au fost restaurate pentru a fi incluse în actualul proiect de expoziție permanentă al muzeului. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, de la ora 17:00.

„Prin politica de achiziții, și nu numai, promovată de instituţia muzeală, Muzeul Țării Crișurilor a ajuns astăzi să dețină 477.746 piese de patrimoniu, care fac parte din categoriile Tezaur și Fond. De altfel, constituirea, dezvoltarea și păstrarea colecțiilor muzeale este un scop în sine pentru toate muzeele din România (conform Legii muzeelor și colecțiilor publice, nr. 311/2003), acestea fiind funcțiile principale ale unei instituții care își are menirea de a tezauriza pentru totdeauna mărturii de cultură materială din arealul geografic de interes”, subliniază dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Completarea colecțiilor celor cinci secții, Științele Naturii, Arheologie, Istorie, Artă românească și universală și Etnografie, a fluctuat de-a lungul anilor. Deși creşterea colecţiilor prin achiziții, donații, cercetări de teren a fost permanentă, au existat momente când acestea s-au mărit exponențial. Astfel, cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, când muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale.

Oricum, Muzeul Ţării Crişurilor îşi doreşte salvarea de la dispariție a patrimoniului muzeal mobil din regiune, în condițiile în care acestea sunt mărturii materiale proprii civilizației maturizate peste veacuri în acest areal geopolitic al Europei Centrale și de Sud-Est. Expoziția va putea fi vizitată până în 12 martie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorenii cu cariere solide în Regatul Unit bulversați de Brexit
  Tamio Vesa Nakajima e student la Oxford și nu unul oarecare. El are numeroase medalii cu lotul național al României de Informațică și a încheiat primul său an de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni. „Încă nu s-a schimbat nimic, și nu stiu ce se va întampla”, spune Tamio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avertizare meteo cod portocaliu în Bihor: rafale de vânt de până la 130 km/h
  Până luni, 24 februarie, la ora 18:00, județul Bihor se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul promovat la Târgul de Turism al României
  Unul din cele mai importante evenimente turistice s-a desfășurat de joi și până duminică la București.

  România

  Cum se mai apără românii de gripă: clanțe înfășurate în tifon cu spirt la ușile unei primării
  Angajații unei primării din Balș, județul Olt au ales o metodă mai neobișnuită pentru a se apăra de gripă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O ogradă cu lavandă, chiar sub nasul Oradiei
  De cinci ani, o bihoreancă cu prenume de floare se dedica cultivării de lavandă și producerii de derivate din aceasta.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi restricții de circulație pe Calea Aradului și pe Centura Oradea
  De luni, 24 februarie, pe Calea Aradului și pe Centura Oradea vor intra în vigoare noi restricții de circulație.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.