bihon.ro Web analytics

Federația Păriniților solicită revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar

Reactualizat la:

Federația Păriniților solicită revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar

Reactualizat la:
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) solicită autorităților revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului Evaluării Naționale, hotărâre care ar fi fost luată fără consultarea partenerilor de dialog social.
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) solicită autorităților revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului Evaluării Naționale, hotărâre care ar fi fost luată fără consultarea partenerilor de dialog social.

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale. Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online”, se arată într-un comunicat, remis miercuri presei, de FNAP.

Conform acestuia, această decizie luată „pe genunchi” arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație.

Vacanța de primăvară se prelungește cu trei săptămâni. Elevii vor avea aproape o lună de vacanță!

„Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principului transparenței prevăzut in art. 3 lit. m) din LEN. Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până in acest moment”, mai susțin reprezentanții părinților.

Aceștia arată că o vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.

Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor, susțin părinții.

„Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor. De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat. Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?”, se mai arată în comunicat.

FNAP solicită autorităților să revină asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale. „În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor”, au mai transmis reprezentanții părinților.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți modificarea structurii anului școlar.

„Pentru ca perturbările să fie minime am propus o serie de modificări în structura anului școlar. (…) Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității. Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai”, anunță ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

(sursa: Mediafax)

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cineva says:

  Parintii nu au cum a stie ce e mai bine pentru ca copii lor sa invete mai bine. Guvernul stie tot. Pina la urma copiii vor fi ai guvernului nu a parintilor. Copii nu vor mai sti cine e mama si tata decit parinte 1, parinte 2, parinte 1 bis, parinte 2 bis etc Vom fi cyborgi.

  • Grigore says:

   Așa este.
   A înnebunit lumea.
   E un proiect de lege, sau chiar lege la Bruxelles cu treaba asta, parinte 1 și 2, apoi încă o chestie tâmpită e în acea lege, anume că, copii își pot schimba sexul.
   Dacă ar învia bunicii noștrii, cred câ s-ar întoarce înapoi din lumea asta întoarsă pe dos.

 2. Parinte says:

  Oare unde putem sa ne aratam si noi sustinerea?
  Daca se face online scoala , oare nu ar fi mai eficient? Asa au copiii activitate, altfel vor iesi si se vor intalni in grupuri private, deci tot mobilitate dar incontrolabila. In plus cu atata vacanta vor uita si ce au facut pana acum, cum se vor pregati pt examene, facand mai mult ore in privat?

 3. anonim says:

  bataie de joc la adresa copiilor, ani pierduti din copilarie. asta e efectul acestor masuri luate de niste indivizi care nu gandesc doar iau masuri pripite !

 4. bkn says:

  Sunt parinte si sunt deacord cu modificarile. lafel si copilul de bucura. Nu vorbiti in numele tuturor. E o miscare strategica din cauza ratei de infectare. Daca parintii retardati ar purta masca si ar sta la distanta cand isi asteapta odraslele in fata scolii si si-ar educat si copiii sa se comporte lafel nu am avea nevoie de astfel de modificari.

  Vorbiti de bataie de joc, dar defapt voi vi-ati batut joc de scoala cand ati umblat si se vede asta pe nivelul vostru de cultura si civilizatie.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.