Viitorul muzeu de istorie bihoreană, habitat, tradiții și obiceiuri autentice românești, gândit și construit de mai mulți salontani inimoși mobilizați de familia Sala Ioan și Rodica, a găzduit duminică, 7 septembrie, cea de-a VI-a ediție a consacratului „Festival al Sarmalelor”.
Câteva sute de români, maghiari, slovaci și rromi au răspuns invitației gazdelor – a senatorului Valeriu Boeriu, consilierului județean Ioan Sala și a consilierilor locali Ramona Buz și Răzvan Sala și, alături de partenerii evenimentului – Consiliul județean Bihor reprezentat de președintele Cornel Popa și Primăria municipiului Salonta reprezentată de primarul Török László, s-au bucurat de atmosfera câmpenească a tradiționalului Festival al Sarmalelor.
Cei care și-au făcut „oleacă de vreme” și au venit să vadă „mândrele noastre obiceiuri, să asculte hidedea cu goarnă, dar mai ales să-și stâmpere setea cu un strop de pălincă de prune şi foamea cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă” au avut plăcuta surpriză să constate că, pe lângă interpreții de muzică populară și muzică ușoară anunțați în invitația-program a festivalului, pe scenă au urcat mai multe tinere talente din Salonta Mare care au îmbogățit repertoriul zonei.
„Particip constant la acest festival anual al românilor cu inimă mare din orașul Salonta. Această sărbătoare reprezintă pentru familia Ioan și Rodica Sala, cei care sunt sufletul și sudoarea evenimentului, o modalitate generoasă și emoționantă de a spune tuturor celor care vor să audă: «Vă iubim, vă răspectăm și vă mulțumim că sunteți alături de Salonta și de toți românii adevărați din această zonă a Bihorului!» Mulțumesc tuturor celor care astăzi, prezenți la Festivalul Sarmalelor 2014 nu au uitat că sunt cetățeni români”, a declarat Cornel Popa, președintele Consiliului județean Bihor. „Tradiția acestui festival are o rădăcină puternică care-și trage seva din spiritul autentic românesc și un singur scop – unitatea în bucurie, vorbă, port, cântec, la o masă tradițională binecuvântată, unde cu toții mulțumim lui Dumnezeu că ne-am născut în România. Cât vom avea viață pe acest pământ, noi, familia Sala, alături de toți cei care simt românește și trăiesc în fapte această realitate, vom duce mai departe tradiția strămoșească pe acest colțișor din frontiera de vest a României Mari”, ne-a spus consilierul județean Ioan Sala.
Tradiționalul concurs de gătit sarmale și-a dovedit excelența prin experiența și ingeniozitatea gastronomică exersate în ultimii șase ani. Bucătarii și bucătăresele din Salonta, Avram Iancu, Cefa, Mădăras, Tulca, Ghiorac, Micherechi (Ungaria), precum şi maeștrii restaurantelor „Millenium” şi „Slavia” au dus la extrem curcubeul de arome și savoare din tradiționalele sărmăluțe românești asortate din belșug cu slănină, cârnați tradiționali, șunculiță țărănească, legume de sezon și pâine din celebrele brutării Salonta și Mădăras. Toți participanții au fost premiați cu diplome și cu un tradițional „tulnic de Bihor”, iar rodul creației culinare – sărmăluțe în foi de varză murată – a fost împărțit gratuit tuturor celor prezenți, spre bucuria și desfătarea gurmanzilor. Tombola organizată în cadrul concursului de gătit sarmale a avut un scop umanitar, fondurile strânse fiind direcționate spre două cazuri sociale deosebite aflate în supravegherea organizației de femei și de tineret a PNL Salonta.
Festivalul salontan a continuat cu mai multe concerte de muzică populară în interpretarea ansamblurilor „Mărţişorul” din Avram Iancu, „Cununiţa” din Mădăras, „Ardeleanca” din Tulca, „Zestrea Buduresei” și „Nuntaşii Bihorului”. Pe scenă au mai urcat solistul de muzică populară Ciprian Zopota și finalista concursului X-Factor, Natalia Selegean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!