2024 a fost un an extraordinar pentru primul film artistic dedicat compozitorului George Enescu, realizat exclusiv din fonduri private. 2024 a fost un an plin de emoții, recunoaștere și succes pentru filmul regizat cu măiestrie de Toma Enache. „Enescu – Jupuit de viu” a fost văzut în peste 52 de premiere de gală în toată țara, la care au participat peste 25.000 de spectatori.
De curând, „Enescu – Jupuit de viu” a câștigat al 40-lea premiu internațional la Festivalul Internațional de Film de la Palma de Mallorca.
„Mă simt profund recunoscător pentru toată susținerea și pentru fiecare moment petrecut alături de o echipă minunată. Este o mare bucurie să vedem cum «Enescu – Jupuit de viu» continuă să fie apreciat pe plan internațional, obținând 40 de premii și 10 nominalizări. Astfel, povestea de viață geniului nostru devine cunoscută și în SUA, Australia, Anglia, Italia, Venezuela, Franța, Spania, Argentina, Grecia, Cipru etc. Aș vrea, de asemenea, să menționez că «Enescu – Jupuit de viu» este singurul film românesc premiat în toate aceste categorii: regie, muzică originală, costume, imagine, scenariu, actorii principali și secundari, dar și pentru producție, o realizare completă ce reflectă munca și dedicarea întregii echipe”, a punctat regizorul Toma Enache.
Miercuri, 5 martie, de la ora 18:00, filmul va fi proiectat la Filarmonica de Stat Oradea. Este a doua şansă pentru orădeni de a vedea filmul care poate fi vizionat doar la premierele de gală din întreaga țară. Biletele se găsesc pe ticketstore.ro
„Enescu – Jupuit de viu” este o poveste tulburătoare despre creație și iubire, despre sacrificiile pe care Enescu le-a făcut pentru a-și împlini destinul artistic, dar şi despre iubirea lui pentru prințesa Maria Cantacuzino, „Maruca”.
Toma Enache a mărturisit la finalul proiecţiei din noiembrie, prima de la Oradea, că s-au făcut eforturi uriașe pentru a realiza acest film. Doar costurile pentru muzică, pentru compoziţiile lui George Enescu, au costat peste 100.000 de euro, reprezentând drepturi de autor.
„A fost un român extraordinar, şi-a iubit ţara, iar Moldova a pomenit-o până în ultimele clipe ale vieţii”, spune Toma Enache despre Enescu.
Costumele din film au fost create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar. Au fost folosite la filmări poşete, bijuterii şi lenjerii de epocă din colecţia Iuliei Gorneanu, care apare în film întruchipând-o pe Cella Delavrancea.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, dar și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!