bihon.ro Web analytics

Birta și Bolojan au depus jurământul. Primul mesaj al noului primar de Oradea

De Călin Corpaş
Reactualizat la:

Birta și Bolojan au depus jurământul. Primul mesaj al noului primar de Oradea

Reactualizat la:
E oficial. Florin Birta este noul primar de Oradea. Ilie Bolojan este noul președinte al Consiliului Județean Bihor. Cei doi au depus jurământul luni, 19 octombrie. Au fost constituite celor două foruri, fiind aleși viceprimarii municipali, respectiv vicepreședinții de la Județ.
Scris de Călin Corpaş - E oficial. Florin Birta este noul primar de Oradea. Ilie Bolojan este noul președinte al Consiliului Județean Bihor. Cei doi au depus jurământul luni, 19 octombrie. Au fost constituite celor două foruri, fiind aleși viceprimarii municipali, respectiv vicepreședinții de la Județ.
Ilie Bolojan va conduce județul Bihor în următorii patru ani, iar Florin Birta preia șefia municipalității orădene. Cei doi au jurat, luni, fiindu-le aleși și cei patru “vice”, de la Oradea și de la Consiliul Județean. În campania electorală, tandemul liberal “BB” a promis că va continua dezvoltarea Oradiei și a Zonei Metropolitane, în ritm accelerat. Mai mult, am fost asigurați că și în județ se va vedea mâna edilului-gospodar Ilie Bolojan.

Bolojan, ajutat de Mălan și Gal. Birta face echipă cu Arina Moș și Marcel Dragoș

După trei săptămâni de așteptare, Ilie Bolojan și Florin Birta au depus jurământul. Bolojan, pentru președinția Consiliului Județean, calitate în care ajunge la vârsta de 51 de ani. Birta, ca primar de Oradea, poziție în care accede la vârsta de 37 de ani. După depunerea jurământului, Bolojan a anunțat că va reorganiza Consiliul Județean, în sensul eficientizării și depolitizării. Ilie Bolojan, despre lupta cu pandemia de Covid-19: „Vom face tot ce depinde de noi pentru ca pandemia, în județul nostru, să nu aibă efecte distrugătoare”.

Mircea Mălan și Călin Gal au fost aleși vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor, fiind propuși de PNL. Mălan a obținut 27 de voturi, 1 împotrivă și 5 abțineri, iar Călin Gal 22 de voturi, 6 împotrivă și 5 abțineri.
Propunerea UDMR, Borsi Lorand, a primit doar 5 voturi (cele ale consilierilor UDMR), 23 de voturi împotrivă și 5 abțineri.
Consilierul Bujor Chirilă s-a remarcat prin faptul că a votat pentru alegerea liberalului Mălan ca vicepreședinte al CJ Bihor.

Primarul Florin Birta, încadrat de președintele CJ, Ilie Bolojan și vicepreședintele Mălan

Birta vrea să fie primarul tuturor

După ce primarul Florin Birta și cei 23 de consilieri locali validați au depus jurământul, Birta a luat cuvântul, de față cu Ilie Bolojan, reiterând faptul că va continua strategia de dezvoltare a orașului, bazată pe investiții în sănătate, educație și infrastructură.

În primul său mesaj din calitate de primar, purtând panglica tricoloră specifică primarului, Florin Birta a promis că nu va dezamăgi și a subliniat că îi va reprezenta pe toți orădenii, indiferent de confesiune, etnie și opțiuni politice. Birta: „Situația critică în care suntem ne impune să accelerăm câteva direcții prioritare: sănătatea, educația și infrastructura. Împreună cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, vom lua toate măsurile să trecem cu bine peste această perioadă de pandemie, atât în Oradea cât și în județul Bihor. Tot ceea ce vom face în următorii patru ani are ca scop creșterea calității vieții orădenilor. Toți pilonii pe care se bazează programul meu vor fi activi și vor avea o finalitate în creșterea nivelului orașului Oradea. (…) Îi mulțumesc domnului Ilie Bolojan pentru suportul, sprijinul și pentru tot ce m-a învățat în ultimii ani. Îi mulțumesc, de asemenea, pentru nivelul la care a adus orașul Oradea, pentru toate eforturile depuse și pentru construirea unei administrații funcționale și performante, alături de care voi putea duce mai departe proiectele care ne-au făcut să ieșim în evidență, ca oraș-exemplu pentru toată țara”, a spus Florin Birta.

Stilul Soltănel, la CJ

După ce Ilie Bolojan a depus jurământul și și-a anunțat intențiile la cârma județului, Mircea Mălan și Călin Gal au fost aleși vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor, fiind propuși de PNL.

Buletinul de vot de la CJ Bihor vs buletinul de vot de la CL OradeaÎn schimb, secretarul general al Județului, Carmen Soltănel, s-a remarcat prin modul în care a conceput un buletin de vot care a trebuit supra-explicat aleșilor, în contrast cu modul simplu în care a fost conceput buletinul de vot la Consiliul Local Oradea, de către secretarul municipal, Ionel Vila. Președintele Ilie Bolojan a trebuit să intervină, pentru ca situația să nu se complice inutil.

O altă diferență a constat în faptul că tot la cererea lui Soltănel, consilierii județeni au fost convocați în două ședințe de îndată, care au urmat ceremoniei depunerii jurământului. Soltănel a considerat că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Municipiu, pentru alegerea vicepreședinților este nevoie de o ședință separată de cea privind alegerea comisiilor de specialitate.
La Consiliul Local, comisiile de specialitate și alegerea viceprimarilor au fost adoptate în aceeași ședință convocată de îndată, după depunerea jurământului de către primarul Florin Birta și cei 23 de consilieri locali validați.

Szabo Jozsef, în timpul jurământului, cu încă o Biblie, adusă de colega sa, Peto Dalma Csilla

UDMR-iștii, cu Biblia lor. Arina Moș și Marcel Dragoș, aleși viceprimari

Dacă la Consiliul Local Oradea, cei trei consilieri locali UDMR validați au venit și au jurat pe propria lor Biblie, scrisă în limba maghiară, ce a fost așezată atât peste Constituția României, cât și peste Biblia de limbă română, la Consiliul Județean nu a apărut o asemenea situație… inedită. La rându-i, consilierul local Ioan Tau a omis să pună mâna pe Constituție și pe Biblie. Astfel, Tau a citit jurământul ținând documentul cu ambele mâini.
Într-o ședință ulterioară ceremoniei de constituire, convocată de îndată, au fost alese cele cinci comisii de specialitate ale Consiliului Local. După care, în cabina de vot din sala Consiliului, au fost aleși viceprimarii. Arina Moș și Marcel Dragoș au devenit viceprimari ai Oradiei, chiar dacă UDMR l-a propus pe Szabó József, fostul manager de la Consiliul Județean.

Noii viceprimari de Oradea, Marcel Dragoș și Arina Moș

Arina Moș a primit 23 de voturi din 23 posibile, votând-o inclusiv cei trei consilieri UDMR, precum și Emilian Pavel, singurul consilier local PSD validat până acum. Marcel Dragoș a fost votat de cei 19 consilieri validați ai PNL, pesedistul Pavel preferând să îl voteze pe udemeristul Szabó József, pesedistul alăturându-se, astfel, voturilor UDMR.
La intervenția avocatului Florin Marinău, consilier local PNL, acesta a fost mutat din comisia juridică în comisia socială, pentru a fi respectate prevederile legale invocate de el, privind obligativitatea numărului impar pentru comisiile de specialitate, având în vedere faptul că aleșii supleanți nu au fost încă validați. Comisia buget – prezidată de Ioan Lezeu; juridică – Arina Moș; urbanism – Camelia Dulca; învățământ – Daniel Negrean; social – dr. Dușe.
La finalul primei ședințe a noului Consiliu Local, primarul Florin Birta a anunțat că în următoarea ședință ordinară vor depune jurământul și cei patru consilieri locali supleanți (1 PNL, 1 UDMR și 2 PSD), care nu au fost încă validați de Judecătoria Oradea.

 

Florin Birta: Îi voi reprezenta pe toți orădenii

Iată și primul mesaj transmis de noul primar:

„Azi, am depus jurământul pentru învestirea mea în funcția de Primar al municipiului Oradea.
Doresc să vă mulțumesc pentru încrederea acordată prin votul dumneavoastră! Nu vă voi dezamăgi!
Îi mulțumesc domnului Ilie Bolojan pentru suportul, sprijinul și pentru tot ce m-a învățat în ultimii ani. Îi mulțumesc de asemenea pentru nivelul la care a adus orașul Oradea, pentru toate eforturile depuse și pentru construirea unei administrații funcționale și performanțe alături de care voi putea duce mai departe proiectele care ne-au făcut să ieșim în evidență, ca oraș exemplu pentru toată țara.
Mulțumesc echipei mele care a fost implicată în această reușită și alături de care vom continua să muncim, zi de zi, în următorii ani, pentru Oradea.
Doresc să transmit respectul meu pentru întreaga clasă politică și îmi manifest speranța că, împreună, vom conlucra proactiv pentru binele orădenilor și pentru atingerea unor puncte de performanță superioară a municipiului Oradea.
Eu, Florin Birta, voi fi, la fel ca înaintașul meu, un primar pentru toți orădenii, indiferent de etnie, religie sau preferințe politice. Buna înțelegere și respectul reciproc ne caracterizează și e parte din reușita noastră ca oraș. Suntem și vom rămâne un oraș multicultural în care dorința de a face lucrurile bine, indiferent din ce direcție vine această dorință, ne poate propulsa și mai sus.
În calitate de Primar voi continua strategia de dezvoltare a orașului Oradea bazându-mă pe programul și pe cei 10 piloni care stau la baza proiectului prezentat în campania electorală.
Situația critică în care suntem ne impune să accelerăm câteva direcții prioritare: sănătatea, educația și infrastructura. Împreună cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, vom lua toate măsurile să trecem cu bine peste această perioadă de pandemie, atât în Oradea cât și în județul Bihor.
Tot ceea ce vom face în următorii 4 ani au ca scop creșterea calității vieții orădenilor. Toți pilonii pe care se bazează programul meu vor fi activi și vor avea o finalitate în creșterea nivelului orașului Oradea.
Avem mult de lucru, avem multe de făcut. Avem de construit un oraș și de crescut generații de valoare. Nu avem timp de pierdut!
Vom reuși împreună, dragi orădeni!
Dumnezeu să aibă în pază orașul și județul nostru!

Luni 19 septembrie, de la ora 10 prefectul a convocat ședința de constituire a Consiliului Local Oradea. În cadrul ceremoniei de constituire, vor depune jurământul primarul Florin Birta și cei 23 de consilieri locali validați. Patru consilieri locali supleanți vor depune jurământul într-o ședință ulterioară. După constituirea Consiliului Local, prefectul constată legalitatea constituirii printr-un Ordin, ce poate fi emis imediat. Apoi, prin intermediul secretarului general, noul primar poate convoca ședința de îndată a Consiliului, în cadrul căreia vor fi aleși viceprimarii și comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Florin Birta i-a nominalizat deja pe Arina Moș și Marcel Dragoș ca viceprimari, aceștia urmând să fie validați, prin vot secret, de către consilierii locali.

Apoi, de la ora 13 este programată ședința de constituire a Consiliului Județean, în cadrul căruia va depune jurământul președintele ales, Ilie Bolojan și alți 32 de consilieri județeni deja validați. Și aici, cei doi supleanți vor depune jurământul într-o ședință ulterioară. După depunerea jurământului, va fi convocată ședința de îndată a Consiliului Județean, pentru alegerea vicepreședinților și a comisiilor de specialitate. Ilie Bolojan i-a nominalizat vicepreședinți pe Mircea Mălan și Călin Gal, aceștia urmând să fie supuși votului plenului.

Constituiri în regim video

Tot azi, se vor constitui consiliile locale la Nojorid și Lăzăreni, începând cu ora 9. Prefectul Dumitru Țiplea i-a delegat pe cei doi subprefecți, Horia Carțiș și Tibor Fenesi, pentru a participa la investirea celor două CL. De altfel, prefectul își dorește să finalizeze investirea celor 101 consilii locale din Bihor în decurs de două săptămâni, dorind o medie de 10 – 15 constituiri într-o zi. În acest sens, Țiplea vrea să se folosească de sistemul de videoconferință care este disponibil la Prefectură și în consiliile locale, pentru ca prefectul să poată lua parte la aceste constituiri de la disntanță, pentru mai multă operativitate, în paralel cu delegarea unor echipe din Prefectură care să participe la constituiri, la fața locului.

 

 

 

 

 

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Performutanţa turboîncet în jur și împrejur says:

  Comandantul Necula opri ceva strãzi din Oradea să mai ia din turbocet, în schimb cei excluşi musai vor lua gaz de la distribuitor. Dacă s-o dat branşarea gratuită dar… plătită în rate prin facturi, atunci toatã ZMO vor lua gaz de la?

 2. Retragerea cu forţe says:

  Sã se tragă salve de tun.

 3. stpdppl says:

  De marti sa va asteptati la scumpiri.

  • A says:

   Deja de duminica 18 oct s-a scumpit parcarea in centru la 4 lei ora si unele supraimpozitari. Au dus orasul asta in sant.

   In Primarie nu merge caldura, nici aerul conditionat nu merge.

   • xxxxxxx says:

    Bre numa ofuscati pe aici. Scumpiri sunt nu de marti ci de ani buni si nu doar in romania ci peste tot in caz ca nu ati observat.4 lei e o bere. in centru vii, iti lasi masina, rezolvi treaba si pleci. daca vrei sa lasi masina mai mult, fa-ti abonament. Ti s-a spus ca ideea e sa scoatem cat mai mult din masini din centru. nu merge aerul conditionat… pana mea, cate grade aveti acolo? daca sunt sub 21-20 spune administratiei iar daca nu au motiv pertinent apoi zi-ne si noua sa va ajutam. iar apoi cere-le daune ca lucrezi in conditii improprii. pai de aia am murit noi la revolutie?

 4. Parcaverinã says:

  Lacrimã uşoarã.

 5. Odarea says:

  Cu mâini bune.

 6. Susces says:

  Talentul este pavimentul.

 7. juramantul says:

  doar nu-i doare gura…

 8. Douã picãturi de sapã says:

  Are efecte distrugãtoare din cauzã de medicinã politicã.

 9. mitu says:

  slaba echipa la primarie.

 10. Ionel says:

  Dacă ei au jurat ,hai să-i injuram si noi pentru scumpirea impozitelor ,parcarilor etc. Sa va futa calul lui ali baba in gura de mincinoși corupți infractori ,piroman ,betonosti muisti si multe altele!!!!

 11. cosmin says:

  Incepand de azi Birta nu mai ai voie sa gandesti, sa iei o decizie de capul tau, trebuie urmat pas cu pas ce instructiuni ai primit, ca un robotel marioneta. Doar tu ai spus ca stii ce gandeste stapanul meu.

 12. drop says:

  Cel mai bun primar din tara, muriti de ciuda sclavilor, mri oradeni, noi viniturile facem orasul cum trebuie, v-ati nascut degeaba aici, inca va mai plateste Mang si acum dupa alegeri?

  • Selfi says:

   Ați venit aici să fugiți de muncă. Trebuia să faceți locul ăla cum trebuie, de unde ați venit. Ați diluat tot în Oradea, inclusiv inteligența. Ceaușescu o fost cel mai bun primar pt tine, vinitură ce te dai, că de ești vinitură, el i-o adus pe părinții tăi la oraș și v-o băgat în bloc, iar pe “vinituri”, în casele evreilor. Și, când n-ați mai avut loc, o-nceput să demoleze.

 13. BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea merge din victorie în victorie
  Declicul produs în deplasarea de la Șomcuta Mare a dat roade. De atunci, echipa antrenată de Florin Farcaș a contabilizat doar victorii, una dintre ele fiind la „masa verde”.

  BIHON Sport local

  Luceafărul a condus de două ori, dar s-a întors fără niciun punct
  La echipa bihoreană și-a făcut debutul un internațional de juniori în vârstă de 15 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  33 de agenții loto din Bihor sunt închise
  Conform anunțului făcut de Loteria Română, agențiile loto din localitățile aflate în scenariul roșu sunt închise temporar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O mamă din Oradea a așteptat 27 de ore Ambulanța solicitată pentru fiica ei. Operatoarea 112 i-a închis telefonul în nas
  Caz revoltător la Oradea. O mamă a fost nevoită să aștepte 27 de ore pentru ca un echipaj al Ambulanței Bihor să se deplaseze pentru a-i testa fiica de coronavirus, femeia fiind în imposibilitatea de a se deplasa deoarece se afla în izolare. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbat prins în flagrant în timp ce fura o bicicletă din curtea unei case din Oradea
  Polițiștii orădeni au prins în flagrant delict un bărbat de 43 de ani din Mureș, în timp ce fura o biclicletă din curtea unei case din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Art-Eco”, un mesaj colectiv prin limbaj vizual, în apărarea planetei
  La Galerii de Arta -Reperaj. Cetate s-a deschis expoziţia „Art Eco” a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.