bihon.ro Web analytics

Florin Birta, singurul liberal bihorean în „echipa câștigătoare". Bolojan, fără funcție la centru

De Georgiana Anghel

Florin Birta, singurul liberal bihorean în „echipa câștigătoare". Bolojan, fără funcție la centru

Congresul PNL s-a încheiat cu victoria lui Florin Cîțu, iar liderul PNL Bihor nu se regăsește în noua echipă de conducere de la centru, deși filiala pe care o cârmuiește a avut cele mai bune rezultate la alegerile locale și cei mai mulți delegați la congres.
Scris de Georgiana Anghel - Congresul PNL s-a încheiat cu victoria lui Florin Cîțu, iar liderul PNL Bihor nu se regăsește în noua echipă de conducere de la centru, deși filiala pe care o cârmuiește a avut cele mai bune rezultate la alegerile locale și cei mai mulți delegați la congres.

Județul Bihor a avut cei mai mulți delegați la Congresul PNL – 191 de membri, din care 176 delegați aleși și 15 delegați de drept. Cu toate astea, liderul filialei județene, Ilie Bolojan, nu se află în echipa noului președinte al PNL. Singurul liberal din Bihor propus pentru o funcție în „echipa câștigătoare” este primarul Oradei, Florin Birta, acesta fiind pe lista vicepreședinților politici. De altfel, în mai multe rânduri, Ilie Bolojan a declarat că nu dorește o funcție la nivel central, pentru a se putea concentra pe proiectele locale și pe mandatul de președinte al Consiliului Județean Bihor. De asemenea, liderul PNL Bihor a refuzat, pe parcursul întregii campanii duse de Orban și Cîțu, să se poziționeze public în favoarea unuia dintre candidați, cu toate că nu s-a ferit, rar și subtil, să îi critice pe ambii.

Ilie Bolojan, liderul filialei județene cu cel mai bun scor la alegerile locale și cu cei mai mulți delegați la Congresul PNL, nu se află în echipa de conducere de la nivel central.

O declarație făcută de Dan Motreanu, liderul filialei Giurgiu a PNL, arată că un motiv pentru ca Bolojan ar fi rămas neimplicat în politica centrală ar fi nemulțumirea față de modul în care se iau deciziile în partid.

„Nu candidez pentru nicio funcție la acest congres al PNL, deși organizația pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obținut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 – 47%, aproape dublul mediei naționale. Este și cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternică organizație PNL și este un model pentru administrația publică românească. Performanța, rezultatele, leadershipul nu sunt confirmate de funcții, ci funcțiile ar trebui să le aibă la bază și să vină firesc ca urmare a îndeplinirii acestora. Bunul simț ne cere asta. Asta este regula în orice organizație, nu doar în politică”, a scris Motreanu pe Facebook, înainte de congres.

„Deși nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 județe PNL a ieșit pe primul loc. Cu siguranță am fi obținut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeași pasiune, așa cum au făcut-o în lupta pentru funcții în partid. Nu este normal să avem în conducerea națională a PNL oameni care nu au fost confirmați de votul cetățenilor în propriile județe. Cum nu este normal ca vicepreședintele regional să nu provină din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizații, altul decât al eșecului și al «combinațiilor»?! Ce înseamnă «echipa câștigătoare» atunci? Pe cine au învins?”, a mai scris liderul PNL Giurgiu, care și-a criticat colegii care așteaptă funcții de la conducerea partidului și faptul că congresul nu a pus în discuție reforma internă și identificarea de soluții de guvernare. Ilie Bolojan și Dan Motreanu au fost fotografiați împreună la Congresul PNL și multe voci vorbesc despre Ilie Bolojan – Dan Motreanu ca fiind „a treia cale în PNL”.

Indiferent pe cine au susținut, liberalii își doresc și speră ca scandalurile din partid să înceteze.

Birta în echipa lui Cîțu

Primarul Oradei a refuzat să spună cu cine a votat la congres, însă a fost propus de noul președinte PNL pentru a face parte din echipa de conducere. „A fost un congres puțin tensionat în anumite momente. Este normal să se întâmple așa, atunci când este o competiție internă între doi lideri ai partidului. M-am bucurat să văd azi (duminică – n.r.), când s-au votat membrii Biroului Executiv, că lucrurile încep să intre într-o normalitate. Această competiție s-a încheiat, de mâine partidul trebuie să fie unit și să guverneze România, așa cum a făcut-o până acum. Aștept de la noua conducere să facă ceea ce trebuie pentru ca România să se dezvolte, nivelul de trai să crească și lucrurile să se întâmple așa cum trebuie într-o țară europeană”, ne-a declarat ieri Birta. Acesta a adăugat că guvernarea trebuie să se concentreze pe implementarea PNRR si pe proiecte de investiții. „Prezența mea acolo reprezintă garanția că Oradea și Bihor vor avea un cuvânt de spus în conducerea PNL și nu voi avea eu personal un avantaj din această funcție”, a subliniat Birta, care a afirmat că la prima ședință a Biroului Executiv Central, format în urma acestor alegeri, vrea să ridice problema prețului la gaze, care îi afectează și pe orădeni.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a refuzat inițial să spună cu cine a votat, recunoscând în final că a optat pentru Ludovic Orban. „Am votat cu Partidul Național Liberal”, a declarat Mălan. Doresc ca noua conducere să își sume responsabilitatea care i-a fost încredințată de electorat, asa trebuie să facă un partid de la guvernare. Să rezolve problema crizei cât mai urgent posibil și să se guverneze așa cum s-a promis în campania electorală”, a spus Mircea Mălan.

Lucrează și cu Cîțu

Înainte de congres, puțini au fost cei din PNL Bihor care au ales să spună public pe cine susțin. Deputatul Ioan Cupșa a fost însă un susținător vocal al fostului lider Ludovic Orban. La fel ca alți liberali, parlamentarul speră că odată cu încheierea alegerilor, PNL să se concentreze pe guvernare.

„A fost un congres agitat, o luptă la baionetă. Sper că vom trece peste acest moment și vom reface unitatea PNL. E mult prea important pentru noi și pentru români ca acest partid să performeze. Eu sunt unul dintre cei care l-au susținut pe președintele Ludovic Orban, la vedere și foarte consistent, absolut rațional. Cei care au făcut echipă cu președintele Ludovic Orban și au pierdut alegerile vor lucra împreună cu echipa domnului Cîțu. Este obligatoriu și este foarte important pentru România, PNL fiind singurul partid de dreapta și avem nevoie ca acest partid să funcționeze”, a declarat Ioan Cupșa.

Fostul lider al PNL Bihor, Cornel Popa, își dorește ca noua conducere să facă la nivel central măcar atât cât a făcut PNL în Bihor. „Îmi doresc să se consolideze construcția PNL, un partid de la care foarte multă lume are așteptări, mai ales acum, după un relaș nepermis de lung, să intre în brazdă și să își facă datoria. Sper să nu mai vorbim de azi încolo de două tabere, ci de partidul care ne reprezintă și pe noi și pe români”, a subliniat Popa, spunând că speră că nu se exacerbeze construcțiile pe o singură persoană, în acest caz pe Florin Cîțu.

Ilie Bolojan și Dan Motreanu la Congresul PNL FOTO: FAN

Birta a fost propus pentru o funcție de vicepreședinte FOTO: FAN

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. EU says:

  VA VENI VREMEA CAND BOLOJAN VA PRELUA CONDUCEREA PNL SI IMPLICIT CONDUCEREA TARII. INCA NU E MOMENTUL.

 2. deal says:

  Bolojan fara functie la centru ,doar Birta.Hai Zau?

 3. anonim says:

  PNL varza, zero, un alt fel de PSD, rezultate la un an de zile aproape zero, rusine sa va fie.
  USR-Plus singurul partid care are program clar de reforme, politicieni noi, fosti Ministrii care au facut lucrurui bune in acest un an … Citu si PNL au trait viata de politician, se lupta pentru ciolan si PNDL3 si intre timp nu fac practic nici o reforma importanta, sa mituim primarii fara control, sa luam contractele publice groase si in 2024 o fi ce o fi, politica clasica romaneasca.
  Respect omului Ilie Bolojan, dar rusine PNL ca formatiune, vrem sa vedem fete noi, oameni noi, cu educatie si experienta, fara trecut in politica, avem nevoie de 3 partide tip USR-Plus, sa dispara PSD-PNL ca in 30 de ani nu au facut nimic, poporul nu vede ca voteaza acelasi politicieni corupti si neputinciosi … sa lasam sansa altora care au programe punctuale, verificabile, nu doar guvernam fara rezultate concrete … vrem autostrazi, spitale, servicii medicale decente, scoli, locuri de munca mai bine platite, protectia padurilor, fara pensii speciale si regandirea sistemului de pensii publice, parlament unicameral … tampit sau idiot trebuie sa fii daca nu doresti aceste reforme urgente, dar se pare ca asa este romanul, pentru 100 lei la pensie sau ajutor social isi vinde viitorul sau si al copiilor sai, prea multi analfabeti si fara minte.

  • lili says:

   USR-Plus are program clar dar inexistent.

  • Alin Lucian says:

   Acești neomarxiști și ioghini de care vorbești nu au cum să facă bine acestui popor nici dacă ar vrea, pt că au direcțiile bine stabilite de alții.
   Aceștia sunt ghimpe pt acest popor, iar când ai un ghimpe încerci din răsputeri să te scapi de el, asta va face acest popor cu acești lingușitori.

 4. Ranger says:

  Nu uitati: Birta este catelusul lui Bolojan. Maestrul va ramane in umbra. Asta a si vrut.

 5. Gigi says:

  Da cine poate citi aberatia de articol direct la poza . Sprucati is 🤣🤣🤣🤣🤣

 6. Acelasi says:

  Bravo taranule, in sfarsit ai invatat ca nu se incheie nasturele de jos de la sacou. Ai vazut ca se poate?

 7. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.