bihon.ro Web analytics

Foame de angajați în HoReCa. Aproape 1.000 locuri de muncă în Bihor. Vezi lista job-urilor vacante

De Dan Birta
Reactualizat la:

Foame de angajați în HoReCa. Aproape 1.000 locuri de muncă în Bihor. Vezi lista job-urilor vacante

Reactualizat la:
Mulți dintre foștii angajați din HoReCa s-au reprofilat și de frica unui nou val pandemic ezită să se reangajeze în domeniu.
Scris de Dan Birta - Mulți dintre foștii angajați din HoReCa s-au reprofilat și de frica unui nou val pandemic ezită să se reangajeze în domeniu.

Hotelierii și patronii de baruri și restaurante își găsesc din ce în ce mai greu personal calificat și necalificat pentru a-și putea desfășura activitatea. Peste 60 de oferte de angajare pentru domeniul HoReCa se găsesc în prezent în baza de date a AJOFM Bihor.

Astfel, la o simplă trecere în revistă a anunțurilor de angajare găsim: ajutor de ospătar, ajutor de bucătar, barman, bucătar, cameristă, ospătar, femeie de serviciu, lucrător în bucătărie, spălător de vase, îngrijitor clădiri, îngrijitor spații verzi, etc.

„Foarte greu găsim personal, deși le oferim pachet salarial atractiv și alte facilități. Vin, se uită și pleacă. Mulți și-au schimbat profilul din cauza pandemiei”,, ne-a declarat Marius Pente, inspector resurse umane la o societate de turism din Băile 1 Mai.

Urmările pandemiei

Directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, este de părere că scăderea interesului angajaților pentru domeniul HoReCa se datorează pendemiei.

„Suntem la aproape 18 luni de când a început pandemia și mulți angajați din acest sector au trăit doar din șomaj. Este personalul cel mai afectat. Cei care au avut curajul și-au schimbat meseria, reorientându-se spre alte domenii. Altă sursă de muncă în acest domeniu nu prea există. Angajatorii au trebuit să supraliciteze la salarii. Astfel, un pizzer nu mai vine sub 3.000 – 4.000 de lei salariu net. Pe de altă parte, nimeni nu le poate garanta că peste câteva luni nu va mai veni un nou val pandemic”, ne-a declarat Békési Csaba.

Acesta crese că salvarea stă în stabilirea unor reguli de salarizare și în domeniul HoReCa precum în construcții, unde salariul minim este de 3.000 de lei. Plus facilități pentru angajatori: contribuția la sănătate 0% și reducerea contribuției la pensie la 15% de la 25%. „Dacă nu vor fi ajutați, angajatorii își vor găsi foarte greu mână de lucru. Bihorul este clasat în topul turistic și al serviciilor conexe și se riscă blocarea activității în acest domeniu”, subliniază șeful AJOFM Bihor.

„Acordarea unor facilități precum în domeniul construcțiilor ne-ar ajuta foarte mult. Ne-ar oferi și o siguranță nouă și angajaților”, a declarat Marius Pente.

Aproape 1.000 de locuri de muncă

Ultimele informații primite de la AJOFM Bihor evidențiază faptul că în județ sunt disponibile 978 de oferte de angajare.

Dintre acestea, 866 sunt în Oradea. 85 de oferte se adresează persoanelor cu studii superioare, 508 persoanelor cu studii medii sau școală profesională, 273 muncitorilor necalificați și restul în județ: 18 la Aleșd, 12 la Beiuș, 10 la Marghita și 62 la Slonta.

 

Directorul executiv al AJOFM Bihor susține că numărul locurilor de muncă vacanțe în județ ar fi de trei ori mai mare în realitate.

„Județul Bihor ar putea absobi în prezent circa 3.000 de angajați, dacă luăm în considerare și ultimul loc de muncă oferit de un ABC. Potrivit legii, firmele trebuie să anunțe la AJOFM locurile vacantate în cel mult cinci zile de la vacantarea lor. Dar de multe ori nu o fac. Sunt situații în care azi îi pleacă un angajat și mâine angajează altă persoană. Această persoană are nevoie de repartție de la noi doar dacă este șomer înregistrat în baza noastră de date ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Nu putem fi absurzi să-i amendăm”, a precizat Békési Csaba.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Străinezul says:

  Entschuldigung, aber wir leben und arbeiten im Ausland !
  Sorry, we are living and working in another country !

  PS. Căutați-ne când veți avea salarii comparabile cu cele din vest (că prețurile meniurilor din Ro sunt identice cu prețurile din restaurantele din vest,materia primă la fel ,are cam aceleaşi prețuri).

  Până atunci, baftă la recrutare!🤭

 2. Garfield says:

  Stresat cu timpul Cioabi, sau un cras merge pe Ro și celălalt
  pe HU?

 3. Muncesc Undeva In Europa Pe Salar Decent says:

  Ne oferiti pachet salarial atractiv pentru ce ? Pentru Romania ? NU MULTUMESC ! Oferiti-ne salarii macar 60-70% ca afara si o sa apara doritori. Voi vreti si sclavi si pe salarii mici! Apai asa sa va manance falimentul! Noi nu ne ferim de munca, dovada e ca mergem afara si muncim chiar mai mult dar si pe un salar mult mai mare. Muncesc Undeva In Europa Pe Salar Decent !

 4. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.