Frații Micula și Biserica, proprietari pe drumul județean. Sunt așteptați să-l predea

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:
Reactualizat la:
Conform primarului de Budureasa, Adrian Magda, operațiunea ar urma să aibă loc în această săptămână.
Scris de Veronica Bursașiu - Conform primarului de Budureasa, Adrian Magda, operațiunea ar urma să aibă loc în această săptămână.

Blocaj de la Stână până la Dealul Mare FOTO: Sorina Laza / Teodora Morar

Primăria Budureasa e legată la mâini atunci când se vorbește despre dezvoltarea și accesul în stațiunea Stâna de Vale.

Motivul ține de proprietate.

„Noi, Primăria Budureasa, nu avem niciun centimetru de pâmânt în Stâna de Vale. Tot terenul aparține Bisericii greco-catolice și fraților Micula. Sperăm ca în această săptămână să predea drumul județean de la intrarea în stațiune către Consiliul Județean”, e singura măsură plauzibilă a fi luată în comuna Budureasa, din perspectiva primarului Adrian Magda, pe tema proprietății terenurilor.

Lucrurile se mișcă însă de greu în acest sens. În octombrie 2019, răspunzând unui atac la adresa conducerii de atunci a Consiliului Județean Bihor, vicepreședintele Ioan Mang explica faptul că CJ Bihor nu are alte atribuții în Stâna de Vale, cu excepția celor ce țin de Drumul Județean.

„Chiar și pe drumul județean, am fost nevoiți să cerem celor întăbulați pe o parte din el să facă act de donație, ca să putem interveni și să-l punem la punct”, explica atunci Ioan Mang. La aproape un an și jumătate distanță, problema proprietarilor drumului județean e la fel de actuală, din moment ce șeful Primăriei Budureasa spune că speră că drumul va fi predat către CJ Bihor în această săptămână.

Iar în ceea ce privește investițiile în stațiune, Primăria Budureasa poate fi doar spectatoare.

„Ar trebui să existe o deschidere printre proprietari, dar ei nu vând. Cine să investească în Stâna de Vale, dacă nu avem teren? ”, se întreabă retoric primarul Magda. Ca urmare, primarul spune că Stâna de Vale nu poate depăși statutul de „stațiune de o oră”, în sensul că „turiștii nu au ce face aici nici măcar o zi, stau o oră la plată, schiază o oră și pleacă. Sincer, până ajungem noi la normalitate, să avem amenajată o parcare auto, să coboare turiștii, să urce în autobus…”

Cozile pe kilometri întregi, create în acest weekend pe drumul Stânii de Vale, a nemulțumiti bihorenii, care au pierdut mai mult timp pe drum decât s-au bucurat de zăpadă. Activist și candidat USR PLUS pentru Consiliul Local Budureasa, Cristian Leon Dan, un împătimit al schiului, reacționează la situația creată în trafic.

„Bine ar fi să se întâmple cât mai des asta! Poate atunci, în sfârșit, vor vedea și auzi cei cărora le tot spun de 20 de ani că Stâna de Vale este un «loc îngust» și că oportunitățile turistice ale munților locali trebuie privite prin prisma accesului de pe Valea Buduresei. Nu puțini au zâmbit superior când le-am vorbit de parcări în Budureasa, de transport în comun spre statiune și pe cablu (gondolă, telecabină), ori tren cremalier spre pârtiile de schi din zona Vf. Bohodei, Vf. Poieni, Poiana Galbena. Spre deosebire de Stâna de Vale, în Budureasa sunt terenuri private, care prin vânzare – cumpărare, pot deveni primul pas către o infrastructură de cazare. Sunt multe alte avantaje, dar cine să mă audă ? Nu am cedat încă și în cursul lunii ianuarie, am în vedere o întâlnire, la fața locului, cu noul ministru al Dezvoltării, cu președintele Consiliului Judetean Bihor, care în campania electorală se lăuda că va privi atent către zona montană. Voi face lobby și pe lânga toți parlamentarii bihoreni, indiferent de apartenența politică. Sincer să fiu, nu îmi fac mari iluzii”, spune activistul Cristian Leon Dan.

Concluzia sa e aceeași cu a primarului Adrian Magda, care recunoaște că nu mai are așteptări de la oamenii politici aflați la decizie, mai cu seamă că sunt de altă culoare politică decât a sa. Blocajul de la Stâna de Vale, din stațiune, până mai jos de Dealul Mare, a fost generat, conform participanților la trafic, „de foarte multe mașini, multe parcate neregulamentar. Era un rând de kilometri întregi de mașini în coloană pe sensul de urcare”, descrie o bihoreancă dornică să se bucure de zăpadă în Stâna de Vale.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. adi says:

  Cei mai mari cacati oameni de afaceri din oras , judet si tara. Cum naiba au pus mana pe aceste proprietati si terenuri. Plus ca pe tot ce au pus mana nu au investit nimic sa le dezvolte sa le intretina. Doar dau statul in judecata si primesc bani. Plus ca toata politia Bhor e pe numele lor, plus cata putere au , ca noah falmanzi care sa primeasca bani de la ei se gasesc destui in tara asta.

  • victor says:

   nu e prost cine cere , prost e cine le da.

   • Anonim says:

    Ce stana de vale va trebuie? Vreți sa umpleți milionarii cu milioane? E privata? Lăsați-o mami focului fie pana s-a trezi cineva sa întrebe cum a ajuns privata. Pana atunci, este Arieseni. Tot articolul e de fapt un teatru prin care sa se poată asfalta stana privata pe banii statului. Suntem o tara de prosti,atat e bine ca măcar stana e a unor romani asa cum e, ca în rest suntem vânduți. Au murit strămoșii noștri pentru un petec de pământ pe care noi nu dam 2 bani. Suntem o nație de adormiți(de aia începe imnul cu Deșteaptă-te romane)

    • Viorel Muncaciu ( Mare fan AUR și alte metale prețioase) says:

     Nație de adormiți? Cu siguranță. Doar atunci cand romanul trebuie să dovedească că are spirit de inițiativă, că luptă să-și depășească condiția inițială.
     Dar când vine vorba de invidie, râcă, ranchiună, deloc nu mai e rumânașu adormit ! E ,din păcate ,prea treaz!

 2. scortosul says:

  Drum judetean privat??? Noaptea mintii! CINE a intabulat un drum judetean unei persoane fizice? PUSCARIE!!!!!! Aia de la cadastru nu’s bugetari? ca asa inteleg!

  • gica says:

   Cine? Dute si te uita in acte si la multr firme ai sa vezi hotarare de ministru sau guvern in anii 90 si in spate stau domnii de la sri si fosta si actuala clasa politica. Cine poate sa ii traga la raspundere? A fost un jaf destramarea comunismului si impartirea averii la cine a cerut. Toti au fost de acord deoarece unii si-au platiT ratele la banca din un salar, rate de mai trebuiau date inca 20 de ani. Deci a fost un jaf comun marea privatizare si multi au beneficiat dupa el. Cine are tarirea sa inceapa ce nu trebuia inceput vreodata? Au fost deodata nevoie de bani si s-a vandut pe bucati tot. acum tot cei care au vandut vor sa confiste ce nu mai e a lor. Acest lucru era posibil de se inchiria nu intabula si retroceda ce a apartinut poporului roman. Gresala se plateste iar hotararile au fost mai mult sau mai putin influientate. Acum a inceput atacul la proprietatea privata. Este o noua nationalizare. Nu se mai termina cu abuzurile statului bananier politienist. Nu va mai bateti joc de ai vostrii. Ce te intereseaza ce fac eu cu proprietatea de stau la tara sau in oras? E proprietstea mea si daca nu imi dai bani sa o modific cum doresti indiferent cine esti primar guvernant sau chiar vecin nu ai dreptul sa te legi de ce nu te priveste. Proprietatea privata este o bataie de joc in tara romaneasca.

  • deal says:

   Adica de la intrare in Stana (poarta de lemn sculptata) e drum judetean privat care se intersecteaza cu un alt drum judetean ,cel de pe Valea Iadului – Remeti frumos baieti privatizati si aerul.

 3. Gheorghe says:

  No , da amu-i Bolojan la judet asta le are cu expropriatul sau in cazul lor codita intre picioare ???

 4. Iapul Ankur says:

  Cei mai mari hoti din tara asta. Micula si BOR-ul si toti care sunt asociati cu ei… mai rar asa jeguri

  • Dudu says:

   Iapul Ankur bai analfabet functional ce estie, la Stana de Vale este vorba de Biserica Greco Catolica, nu de BOR! Scrie si in articol, dar tu esti handicapat si ai citit doar titlul. De la Iadolina pana la cealalta iesire din statiune totul este al Bisericii Greco Catolice. Chiar si dealul unde au fost doboraturile de la furtuna din 2017 este al lor si au plantat niste conifere dupa ce au curatat terenul. Este acolo si o tabla in care scrie cine a facut lucrarea si cine este beneficiarul.

  • doru says:

   Nu este BOR ,ci Biserica Unita cu Roma (greco catolica )

 5. opris says:

  Mai fratilor, acum unde sunt muschii lui Bolojan ,atot puternic presedinte de consiliu judetean,? Si-ar putea demonstra forta acum in fata fratilor bananieri de miliarde,iesind cu o hotarare de expropriere a portiunii de drum judetean(ca doar e de interes national si judetean) de la Budureasa pana la Stana De Vale si le-ar oferi drept recompensa exact suma pe care ei au dat-o pe ea cand dobitocii (indiferent cine,minister judet aiurea)au intabulat acesta pe numele lor.Dar vai, cred ca pe Bolojan il depaseste situatia si in fata acestor saltimbaci chiar si el sta in pozitia de drepti si le da raportul indiferent de zi sau noapte.Ca doar unii sunt mai “egali in fata legii” ca altii.Aici la noi atot puternicul sef de judet ii pizdos numai de fata cu “populatia copulativa”cu care poate face ori ce ca la alegeri tot el iese adulat de prostime.

  • adi says:

   Bolojan se caca pe el in fata lui Micula. Nicaieri in oras unde au vrut sa faca ceva Micula , Bolo nu a avut curaj nici macar sa deschida gura, doar cu cladirea Transilvania au facut ce au vrut , Bolo a intors capul si nu a vazut nimic.

 6. Impozitul 500 la horã says:

  Au tuns iarba?

 7. vasile m says:

  Dupa revolutie,apropiatii potentatilor de atunci au cumparat mai tot ce se vindea pe mai nimic de la stat.Asa au cumparat si aceste statiuni unde apoi au folosit doar subterfugii de a lua bani de la stat fara a investi nimic in proprietatile cumparate.Asa au ajuns doar niste ruine care nu mai atrag pe nimeni.In perioada alegerilor am auzit de la un apropiat al psd buzau ca in buzunarul conducerii psd-iste ar fi o lista cu 35 de statiuni care ar trebui reabilitate dar toate sunt ca si aceasta,private.Deci se doreste reabilitarea pe banii statului a unor afaceri private si totul pentru a aduce in cercul tichetelor de vacanta a acestor smecheri care s-au vazut exclusi de la ciolaniada asta a tichetelor de vacanta

 8. Penal suedez says:

  Poate voi, bihon , încercați sa aflați cum au ajuns proprietari fratii Micula !!!!!Cereti de la primaria Budureasa arhivele cu schimburile de terenuri pe care primaria Budureasa le-a făcut cu persoane fizice sau juridice….Va veți minuna sa vedeți ce iz penal capătă povestea!!!!Si mai intrebati-l pe candidatul USR LEON DAN CÂT ÎȘI PRIMEȘTE PE SUSTACHE CA SA DEA PREȚ MIC LA CONCESIONAREA TERENURILOR ASOCIAȚIEI Poiana BUDUREASA CĂTRE AMEROCAP!!!!!

 9. Dan says:

  Asa au furat Stînga de Vale cum au furat hotelurile din Oradea,din Felix si hotelurile de pe malul mării ……

 10. hodut says:

  de ce il afisati pe idiotul de victoras care acum a devenit fugarul micula pentru voi o fi vreo vedeta de paie , toti infractorii cu bani fug in tari straine sa scape de puscarie iar statul nu face nimic pentru aducerea lor in tara si trimiterea lr unde le este locul.

 11. Oregano says:

  Prim gest fair-pay ar trebui să îl facă biserica pentru cã i-am renovat palatul

 12. adi says:

  Micula jr , viitorul primar , sau parlamentar, poate ministru de interne.

 13. Nicu says:

  Mă întreb și eu aici de ce nu se poate face expropriere pentru ca este interes de stațiune, in Oradea sau demolat case .Nemernicii de frații Micula trebuie expropriati cu ordonanta daca e nevoie.si pusi la plata de taxe .

 14. ursita says:

  Peștera Urşilor nu este drum este arc natural.

 15. Jurnal Bihorean

  Peste 20.000 de oameni ar putea fi vaccinați la Beiuș. Centrul din Primărie, închis
  Țara Beiușului se vaccinează la Beiuș, care este centru zonal de vaccinare.

  Bihon CSM Oradea

  Victorie facilă pentru „Leii roșii"
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 81-61 meciul cu CSM VSKC Miercurea Ciuc, din cadrul turneului 5 al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Echipa noastră a controlat jocul în permanență și a obținut o victorie indiscutabilă, cea de-a 7-a din actualul sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4000 de bihoreni au fost imunizați anti-COVID! Șase centre de vaccinare, disponibile în județ
  În primele 10 zile (5 - 15 ianuarie) de la debutul campaniei naționale anti-Covid, au fost vaccinați peste 4000 de bihoreni. 2

  România

  Bulai: Dacă Eminescu ar fi trăit ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”
  Mihai Eminescu, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”, ar fi reformat TVR, SRR și CNA și ar fi eliminat pensiile speciale, afirmă președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR PLUS). 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Informare meteo de ger: Temperaturile scad până la -20 de grade
  ANM a emis o informare meteo valabilă începând de sâmbătă dimineață de la ora 02:00 și până pe 20 ianuarie, ora 10:00.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  9 localități din Bihor se află în scenariul roșu. Rata de infectare în Oradea, 2.97‰
  CJSU a actualizat vineri, 15 ianuarie, lista localităților din Bihor pentru care se impun anumite restricții în domeniul Horeca, cultural sau social, pentru prevenirea și combaterea coronavirus. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.