bihon.ro Web analytics

Furtuna "nevăzută" de prognoza meteo relevă deficiențe majore

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Furtuna "nevăzută" de prognoza meteo relevă deficiențe majore

Cristina Chiorean, explicând prefectului Țiplea și subprefectului Fenesi situația dramatică în care se află Serviciul Județean de Meteorologie
Reactualizat la:
Prefectul s-a arătat nemulțumit că prognoza vremii nu a relevat puterea vijeliei ce a devastat Bihorul. Șefa de la Meteo indică probleme majore în sistemul de prognoză meteo. Meteorologii sunt la capătul puterilor.
Scris de Călin Corpaș - Prefectul s-a arătat nemulțumit că prognoza vremii nu a relevat puterea vijeliei ce a devastat Bihorul. Șefa de la Meteo indică probleme majore în sistemul de prognoză meteo. Meteorologii sunt la capătul puterilor.

“O întrebare către doamna de la Meteo: cum, la vânturi de 50 km/h, se întâmplă toate lucrurile astea? Cum ne cad acoperișurile?”. Întrebarea a fost formulată de prefectul Dumitru Țiplea către Cristina Chiorean, șefa Serviciului Județean Meteorologic Oradea. “Estimările noastre arătau rafale de vânt de 55-60 km/h, în zone de șes și 95-100 km/h, la deal și la munte”, a răspuns Chiorean. Aceasta a detaliat ulterior, arătând că județul Bihor nu fusese pus pe listă de cod roșu sau portocaliu, în ciuda furtunii ce a urmat marți și miercuri. “În videoconferința cu dl ministru nu am fost prinși în nicio listă cu cod roșu și portocaliu, și ne-am trezit cu acoperișurile luate”, a spus meteorologul.
“În perioada următoare nu suntem sub atenționare. Prin urmare vom fi pe verde. Dar noi am avut 24 de intervenții și am fost pe galben, iar Timișoara, care furnizează informațiile meteo, a avut peste 20 de intervenții”, a precizat col. Sorin Caba, inspectorul-șef ISU Crișana.
În ciuda faptului că Bihorul urmează să intre “pe verde”, meteorologul Cristina Chiorean a relevat o serie de aspecte ce indică faptul că Oradea nu mai contează pe harta ANM! Bihorul aparține Regionalei Banat – Crișana, cu sediul la Timișoara, care interpretează datele obținute în Bihor și transmite, ulterior, informațiile. “Programul de locație de la Radar Oradea nu mai există de câțiva ani. Suntem subordonați SRPV Timișoara, respectiv ANM București”. Prefectul a intuit că există grave probleme de logistică a stațiilor meteo din județul Bihor și i-a cerut meteorologului care coordonează activitatea județeană să vină să îi prezinte situația. “Ar fi foarte bine să discutăm”, a reacționat Cristina Chiorean, care deplânge atât starea materială a dotărilor, cât și salariile extrem de mici ale meteorologilor.
Sediul stației meteo de la Oradea este situat peste drum de aeroport, pe Calea Aradului nr. 93. Este încălzit cu o centrală pe lemne, ce adeseori inundă clădirea cu un fum înecăcios. Ceea ce transmite meteorologul Chiorean indică o centralizare nedorită a sistemului național de meteorologie, din care decurg lacune grave, în condițiile în care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente. Astfel, nu e de mirare dacă de multe ori, meteorologii locali se folosesc de prognozele vecinilor maghiari.

Centralizare. Așadar, fiasco meteo!

“Din 2009 nu se mai fac prognoze no-casting. Avem un radar american în curte. Jucăria există, am jucăria, dar se joacă alții cu ea (meteorologii de la Timișoara – n.red.). Pe Dealul Vântului există un radar Gematronik nemțesc, dar acesta este în conservare pentru că consumă prea mult, iar cel din curte este folosit pentru Centrul Regional Transilvania Nord. Însă o prognoză fără stațiile meteo orare este foarte greu de realizat. Cea mai sigură prognoză se dă pe 3 zile, maximum 7 zile. Restul este fiasco. Oamenii sunt foarte supărați, stau pe salariul minim pe economie. Stau la stații 24 de ore, dar sunt pontați 10-15 ore. În plus, transmit și starea culturilor. Facem inclusiv umezeala solului. De umblat, umblu cu mașina mea, deoarece nu avem mașini”, s-a plâns prefectului meteorologul Cristina Chiorean, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Pe lângă lipsa jenantă a mașinilor de serviciu, spre deosebire de mulți alți bugetari, meteorologii nu au măcar un spor de antenă, în ciuda importanței acestei profesii. Totul în condițiile în care, după ce ies la pensie, se întâmplă frecvent ca meteorologii să se îmbolnăvească de cancer, aflăm de la aceeași doamnă Chiorean, îngrijorată atât pentru viitorul său, cât și pentru acuratețea prognozelor meteo.
În loc să existe progres, iată cum, pe fondul iresponsabilității factorilor de decizie de la nivelul ANM, dar și de la nivelul Guvernului, se înregistrează regrese într-o țară ale cărei guverne se laudă grosier cu creșteri economice spectaculoase. Dar și cu deficite găunoase.

Daunele codului galben: Panoul de la intrarea din Jumbo doborât de vânt, acoperiș căzut peste un autoturism

Zi plină pentru pompierii bihoreni: 54 de misiuni în 24 de ore

Prefectul Țiplea, deranjat că medicii DSP nu i-au consultat pe chinezii localnici!

 

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ada says:

  uni n-au masini iar unii directorasi fac naveta cu masinile de serviciu.

 2. Dan says:

  Doamnă Director ANM, Domnilor Directori CMR, Domnule Președinte de Sindicat Meteo România, Stimată Conducere ANM

  Astăzi a venit clipa să auziți vocea noastră, a meteorologilor și a tehnicienilor din stațiile meteorologice din intreaga țară.
  Ajunge!!! Ne-ați tot ignorat, ne-ați tot amăgit, ne-ati tot tratat cu nepăsare, de atâția ani, așa incât…ajunge! Cine suntem noi? Suntem săracii din “familia ANM”? Până când o sa vă mai bateți joc de noi? Drepturile noastre unde sunt? Legile nu ne vizeaza și pe noi? Noi, cei care nu avem sâmbete,duminici,sărbători legale și noi cei care, de atâția ani, am adunat multe nopți pierdute, care cu siguranță ne-au șubrezit mult sănătatea…

 3. Dan says:

  Întotdeauna ni s-a spus că la stație e ușor. Ei nu mai spuneți! Cei care afirmați asta, știți oare cum e să fii la tură pe vreme de vijelie, viscol, ploi torențiale, însoțite de tot “spectacolul de tunete, fulgere, grindină, trăsnete” sau cum e să “înoți” prin zăpadă pentru a face toate observațiile cu simțul răspunderii căci, dacă Doamne ferește, greșim, imediat trebuie să dăm cu subsemnatul în note explicative. Stiți dumneavoastră oare ce sentiment ne încearcă în zilele de mari sărbatori când tot românul sărbătorește iar noi ne facem datoria singuri și izolați ca și când am fi pedepsiți.
  Nu-i vorba, mai sunt si alții, din alte domenii, care sunt nevoiți să facă asta dar…(ce sa vezi?) ei au sporuri de sărbători, care cu siguranță îi motivează. Și au sporuri, căci există lege pentru asta și “unde-i lege nu-i tocmeală”! Vă întrebăm: pentru noi nu există lege??? Noi nu merităm?

  • Mahai says:

   Puteti sa faceti conversia profesionala catre sofer de tir.Mult mai banoasa.Sa se descurce guvernul cu prognoze de pe Weather.com

   • Unoarecare says:

    Mahai, de unde crezi tu că cei de la weather.com iau date pentru modelele lor de prognoza?
    Daca ești habarnist și nu știi cu ce se mănâncă meteorologia , mai bine taci…

 4. Da says:

  Noi nu merităm?
  Ce-ați zice dacă am întreba pe la ITM dacă e normal așa ceva? Dar de orele suplimentare ce ziceți? Oare ei ce-ar zice?…Ne obligați să le ascundem sub preș. De ce? Credeți că nu pot ieși la iveala???
  Ce ziceți domnule lider de sindicat care ați fost ales de…nu știm cine, căci de noi nu, (ba mai dețineți și o funcție de conducere) parcă e ilegal…se numește conflict de interese. Ce ziceți de un proces în masă? Ne credeți prea puțini, prea lași sau prea proști? Poate că am fost prea cu bun simț și mult prea răbdători dar…ajunge!!! Ne-a ajuns cuțitul la os!!! Ne-am săturat să avem doar obligații! Dați-ne și drepturile! Să nu credeți că suntem puțini…În curând veți primi o noua petiție, semnată, poate nu de toți, căci printre noi mai sunt și fricoși și de asemenea și câțiva favorizați care se declară mulțumiți. Apropo, pe ce bază faceți diferențe între salariații care au aceleași funcții , având aceeași calificare și aceleași studii? Aveți simpatii? E legal oare? Poate vom afla și asta…Unde este grila noastră de salarizare?

 5. Dan says:

  Bine că stiți să ne umiliți, dându-ne testări până ieșim la pensie…Pe dumneavoastră cine vă testează?
  Nu de puține ori ne este dat să constatăm că primim note comunicative pline de greșeli de ortografie. E jenat pentru unii dintre dumneavoastră care vă și credeți mult superiori noua…
  Această petiție va ajunge atât la dumneavoastră cât și la fiecare stație în parte, așa încât, așteptăm raspuns la fiecare stație meteorologică.”Vocea” este unanimă.
  Nu vă mai bateți joc de noi! Vreți oare să ajungem să ne spânzurăm și în incinta stațiilor, din disperare?
  Am ajuns să ne fie jenă să spunem ce salarii avem, iar dumneavostră stați toată ziua la televiziuni și faceți previziuni și pe baza observațiilor făcute de noi. Salariile dumneavostră, care deja sunt foarte mari față de ale noastre (plebea ANM-ului), probabil se completează substanțial și din aceste contracte cu televiziunile. O să ajungă și acolo adevărul spus de noi, poate așa, vă veți pleca și dumneavoastră capetele de rușine…

 6. Dan says:

  Veți spune că nu e vina dumneavoastră, că asta e țara în care trăim…da, se poate să fie și așa dar alții, care știu să se lupte și să-și ceară drepturile prin liderii de sindicat (care au un adevărat lider de sindicat), cum reușesc? Un adevărat lider de sindicat și comitet sindical știe să facă vocea mulțimii auzită și mai știe să și răzbeasca chiar într-o țară ca a noastră, nu să facă doar promisiuni de genul “o să…”. Am ajuns să fim plătiți mai prost decât cea mai joasă pătura socială. Nu ne mai umiliți!!! (de ani de zile ne dati doar firimituri)
  Ce-ați zice dacă am întrerupe transmisiile când veniți cu paleta de coduri: galben, portocaliu sau chiar roșu?…Ce-o să faceți? Ne dați pe toți afară? Desființați stații? Începeți cu intimidările? Nu aveți decât!…Rămâneți cu stațiile voastre automate care vă lasă când e vremea mai rea, iar nouă…mai rău de atât nu ne poate fi.
  Să vă fie jenă când vă priviți în oglindă! Ați reușit să dezamăgiți mulți oameni! Degeaba ne iubim meseria căci…”dragostea trece prin stomac”.
  Dacă sunteți drepți și mai aveți puțină constiință, gândiți-vă și la noi, până nu e prea târziu, până nu distribuim această petiție pe Facebook să fie share-uită, la televiziuni și in presă!

 7. Dan says:

  Sa speram ca Doamna Chiorean nu va avea de suferit după ce a spus adevarul

 8. Dan says:

  Aceasta petiție a fost scrisa în urma cu 2 ani. Nu s.a schimbat nimic doar ca acea persoana a fost cumva constrâns sa își dea demisia.

 9. Dan says:

  Un strigat de ajutor către dumneavoastră. În ANM totul se musamalizeaza. Ei taie și spânzur. Trebuie sa ajungă în televiziuni și sa explice condițiile foarte grele a celor de la stațiile de munte și salarizarea foarte proasta din teritoriu.

 10. Anonimul says:

  Domnilor ?!
  Poate n-ar fi rau sa “urcati” aceasta stire. Romanul Tibi Useriu a terminat cursa Yukon Arctic Ultra.
  Aceasta cursa este greu s-o si parcurgi, s-o termini, daramite s-o castigi, a iesit pe locul doi.

  • wowomg says:

   Si cam cui foloseste ca ala a parcurs cursa aia? A ars a tona de combustibil ca sa mearga pana acolo, impreuna cu toti ceilalti imbecili care au participat, si o alta tona de combustibil ca sa vina acasa. Uraa, felicitari. E timpul sa terminam cu tampeniile si sa protejam planeta, cat a mai ramas din ea.

 11. seth says:

  Superb. Alta categorie de bugetari care vin cu mana intinsa. Mai sunteti multi? Ca imprimam bani pentru toti, nu e problema.

 12. Tudor Nicolae says:

  Stimate domnule Dan
  Trebuie să aveți curaj să vă faceți cunoscuta identitatea.
  Nu ne reprezentați, va rugam sa nu mai vorbiți in numele tuturor meteorologilor.

  • Unoarecare says:

   Tudor Nicolae, de unde reiese că Dan vorbește în numele tuturor meteorologilor? Omul își face cunoscută opinia…
   Este îmbucurător faptul că vă numărați printre mulțumiții breslei….înseamnă că va meritați soarta😉.

 13. Tudor Nicolae says:

  Domnule Dan este corect sa vă faceți cunoscuta identitatea.
  Nu ne reprezentați va rugam sa nu mai comentați in numele tuturor meteorologilor.

 14. maia says:

  multi dintre directorii deconcentratelor fac naveta cu masinile de serviciu consumand sute de litri de benzina din bani publici, ei cred a daca sunt directori pot circula cu masinile institutiilor de stat in interesul lor personal, iar altii n-au masini pentru interes de serviciu.

 15. Grigore says:

  Postacul NICOLAE TUDOR își face datoria și aici. Ce spor ai la salariu pentru pupincuris sau urmează sa îl primești și tu și nevastă-ta. Ce a spus D. na Chiorean este purul adevăr. Majoritatea câștiga în jur de 1700 sau chiar mai puțin. De ce nu se recunoaste de conducere situația jalnica a salariaților. Pentru ca lor la Anm le este bine.

 16. nostradamus says:

  Duminica seara va fi iarasi vant, si stiu cu doua zile inainte.

 17. Tudor Nicolae says:

  Domnule sau doamna ” Unoarecare” va rog să citiți cu atenție ce a scris domnul Dan.
  Pe mine nu mă reprezintă un om care nu are curaj decât atunci când se află în spatele unui paravan.

 18. Tudor Nicolae says:

  Domnule Grigore
  Din ce spuneți riese că nu doriți un dialog ,recurgeți la jigniri chiar daca și dumneavoastră postați(sânteti postac).
  Eu nu slujesc pe nimeni ,consider că dialogul (nu amenințarea)poate duce la un rezultat bun.
  Au fost și alte bresle care au folosit amenințarea și forța iar acum aproape că au dispărut. Daca se va continua așa rezultatul va fi unul dezastruos .

 19. diana says:

  pefectul ar trebui sa verifice modul cum se folosesc masinile institutiilor de stat cu naveta directorilor de decconcentrate de la domiciliul lor la sediu ceea ce este un abuz din partea acestor parveniti pusi politic de catre politrucii parveniti, care cheltuie mii de lei pentru transportul lor personal.

 20. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.