BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Impactul crizei economice asupra șomajului în Bihor în 2024: Măsurile AJOFM pentru combaterea șomajului și integrarea profesională

Impactul crizei economice asupra șomajului în Bihor în 2024: Măsurile AJOFM pentru combaterea șomajului și integrarea profesională

De Ramona Pașcu
la 13 February 2025 11:12 Reactualizat la: 13 February 2025 11:24

Impactul crizei economice asupra șomajului în Bihor în 2024: Măsurile AJOFM pentru combaterea șomajului și integrarea profesională

Foto: Alexandru Nițescu
13 February 2025 11:12 Reactualizat la: 13 February 2025 11:24
La finalul anului 2024, județul Bihor a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de șomeri, comparativ cu anul anterior.
Scris de Ramona Pașcu - La finalul anului 2024, județul Bihor a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de șomeri, comparativ cu anul anterior.

Trimite articolul

X

Astfel, numărul total al șomerilor înregistrați a ajuns la 5.626 persoane, în creștere cu 2.388 față de decembrie 2023, când erau 3.238 de șomeri. Această schimbare reflectă tendințele pieței muncii din județ și impactul mai multor factori economici și sociali.

O analiză mai detaliată a șomerilor din județul Bihor relevă faptul că din totalul șomerilor înregistrați, 2.039 persoane beneficiază de indemnizație de șomaj, în creștere cu 512 persoane față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sursa: AJOFM Bihor

De asemenea, ponderea șomerilor neindemnizați a fost de 64%, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu beneficiază de sprijin financiar din partea statului. Comparativ cu anul 2023, numărul acestora a crescut cu 11%.

Peste 500 de concedieri colective în 2024

În anul 2024, 10 angajatori din județul Bihor au notificat concedieri colective, afectând un total de 514 persoane. Printre domeniile de activitate cele mai afectate se numără fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea și finisarea pieilor, precum și producția de mobilier și produse electronice. Aceste concedieri colective au contribuit la creșterea numărului de șomeri și la fluctuațiile pieței muncii.

În ceea ce privește tinerii absolvenți ai promoției 2024, se observă o creștere a numărului acestora înregistrat ca șomeri beneficiari de indemnizație de șomaj față de anul anterior. La sfârșitul anului 2024, au fost înregistrate 174 de persoane, dintre care 69% aveau studii liceale și postliceale, 13% aveau studii profesionale, iar 18% aveau studii universitare. Aceasta reflectă o problemă importantă pe piața muncii: mulți tineri nu reușesc să își găsească un loc de muncă imediat după absolvire, ceea ce poate duce la creșterea șomajului în rândul acestora.

Sursa: AJOFM Bihor

Astfel, la finele lui 2024, rata șomajului în județul Bihor a fost de 2,38%, o valoare mai mare cu 1 punct procentual față de aceeași perioadă a anului 2023, dar similară cu nivelul din 2017. Aceasta se datorează nu doar numărului de șomeri înregistrați, ci și dinamicii populației active din județ.

Pe categorii de vârstă, cea mai mare pondere de șomeri o reprezintă persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, care constituie 39% din totalul șomerilor, în scădere față de anul anterior cu 6%. De asemenea, șomerii din categoria de vârstă 40-49 de ani reprezintă 25%, iar cei sub 25 de ani 10%. Structura șomajului după nivelul de educație arată că 42% dintre șomerii din județ au nivel de studii primar, ceea ce reprezintă o creștere cu 10% față de anul 2023. Această categorie include și un număr semnificativ de persoane beneficiare ale venitului minim de incluziune.

Legea veniturilor minime de incluziune și impactul asupra șomerilor

Începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare Legea nr. 196/2016, privind venitul minim de incluziune (VMI), care a avut un impact direct asupra numărului de persoane înregistrate la AJOFM Bihor. Astfel, dintre cei 5.593 de șomeri neindemnizați, 64% au fost beneficiari ai venitului minim de incluziune, iar 22% dintre aceștia nu aveau studii, iar 78% aveau doar studii generale incomplete. Acest fapt reprezintă un obstacol major în găsirea unui loc de muncă sau în înscrierea la un program de formare profesională.

Pentru combaterea șomajului și stimularea ocupării forței de muncă, AJOFM Bihor a implementat mai multe măsuri. Astfel, 9.501 persoane au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională, iar 361 de persoane au fost incluse în programe de formare profesională. De asemenea, 3.386 de persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 3.123 cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și 263 cu contracte pe perioadă determinată.

Sursa: AJOFM Bihor

În anul 2024, angajatorii din județul Bihor au declarat 11.222 de locuri de muncă vacante în platforma S.E.M.M. Cea mai mare parte dintre aceste locuri de muncă au fost pentru nivelul de studii primar și gimnazial (56%), urmate de cele pentru nivelul liceal și profesional (35%). Printre cele mai solicitate meserii s-au numărat manipulant marfă, muncitor necalificat în construcții și confecții, sudor, mecanic auto, și vânzător.

Formare profesională și măsuri de integrare pe piața muncii

În 2024, AJOFM Bihor a organizat 23 de programe de formare profesională pentru 347 de persoane, dintre care 247 erau femei și 14 deținuți la Penitenciarul Oradea, în meseria de ajutor bucătar. Din aceste programe, 1 a fost de inițiere, 11 de recalificare, 9 de specializare și 2 de competențe transversale. Participanții au fost în mare parte șomeri indemnizați (61%) și persoane din mediul rural (53%). De asemenea, 55 de absolvenți au fost angajați după finalizarea cursurilor, iar 163 sunt încă monitorizați.

În scopul reducerii șomajului de lungă durată, AJOFM Bihor a susținut 766 de șomeri cu indemnizații pentru a se încadra înainte de expirarea perioadei de șomaj, majoritatea fiind persoane de peste 45 de ani. Au fost acordate diverse prime pentru stimularea angajării, precum prime de inserție, activare și relocare. În plus, ajutoarele financiare au sprijinit angajatorii care angajează persoane din grupuri vulnerabile (persoane cu dizabilități, tineri NEET, șomeri de lungă durată).

Sursa: AJOFM Bihor

În 2024, au fost încheiate convenții pentru subvenționarea angajării a 119 tineri absolvenți, dintre care 116 aveau sub 30 de ani. Peste 1.900 de locuri de muncă au fost create prin aceste măsuri, beneficiind de subvenții financiare 1.080 angajatori.

AJOFM Bihor a continuat să sprijine persoanele cu dizabilități, oferindu-le servicii de informare și mediere, iar 9 dintre acestea au fost angajate cu contracte nedeterminate. De asemenea, instituția a implementat proiectul european CultHeRit pentru a atrage tineri profesioniști în domeniul protecției patrimoniului cultural, având ca scop optimizarea pieței forței de muncă în acest sector.

În concluzie, AJOFM Bihor a contribuit semnificativ la reducerea șomajului și la integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, prin măsuri financiare și proiecte europene, susținând totodată formarea continuă a acestora.

Trimite articolul

X
Taguri:
ajofm bihor ,
bihor ,
loucuri de munca ,
piata muncii ,
raport de activitate ,
rata somajului
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    30 de cișmele cu apă potabilă vor fi montate în mai multe zone din Oradea
    Primăria Oradea, prin intermediul Companiei de Apă Oradea, a demarat o campanie de instalare a cișmelelor publice cu apă potabilă în mai multe zone ale orașului.

    România

    Fum alb de la Cotroceni! Nicușor Dan l-a numit oficial pe Bolojan premier
    Președintele Nicușor Dan a susținut vineri, 20 iunie, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

    BIHON Sport local

    Colaborare încheiată între Club Atletic Oradea și antrenorul Andrei Haș. „Este o decizie personală”
    La capătului unui sezon în care a câștigat faza județeană a Cupei României și s-a clasat pe locul 2 în Liga 4 Bihor, Club Atletic Oradea și antrenorul principal Andrei Haș au încheiat de comun acord colaborarea avută.

    BIHON CAO

    Compania de Apă Oradea angajează!

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Proiectul noului stadionului din Oradea stă pe loc în așteptarea unui semnal politic
    Deși aprobat și inclus pe lista investițiilor naționale, proiectul noului stadion din Oradea rămâne, pentru moment, în stand-by.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Cămin de secol XXI pentru studenții din Oradea cu 795 de locuri, sisteme inteligente și confort termic
    Universitatea din Oradea face un pas important spre modernizarea infrastructurii universitare, prin construirea unuia dintre cele mai mari și moderne cămine studențești din România.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Media cea mai mare din Bihor a fost obținută de o elevă de la CN Mihai Eminescu
    În județul Bihor, sesiunea iunie 2025 a examenului de Bacalaureat s-a desfășurat cu o rată de participare de 97,83%.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.