bihon.ro Web analytics

Întâlnirea lunară a cititorilor cu revista „Familia”. S-a lansat numărul 5

De Camelia Buşu

Întâlnirea lunară a cititorilor cu revista „Familia”. S-a lansat numărul 5

Lansarea a avut loc din nou pe Corso, în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea.
Scris de Camelia Buşu - Lansarea a avut loc din nou pe Corso, în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea.

Cititorii revistei de cultură „Familia” s-au putut întâlni cu redactorii şi colaboratorii acesteia pe Corso, la terasa Ristretto, în faţa Librăriei Humanitas. Amfitrion a fost, ca şi dăţile trecute, redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan.

Pentru început acesta a prezentat revista, amintind rubricile permanente cu care cititorii deja s-au obişnuit. A pomenit de rubrica lui Ioan Moldovan, „Poeţi în cărţi”, în care scrie despre cea mai recentă carte a lui Traian Ştef, şi apoi de rubrica lui Alexandru Şereş, „Restituiri”, în care acesta scrie despre cartea Marta Petreu, „Domni şi doamne”. Nu lipseşte rubrica lui Alex Moldovan, „Cartea pentru copii”. Despre acesta, Mircea Pricăjan a anunţat că cei mici se vor bucura în curând de o piesă de teatru pusă în scenă de Trupa Arcadia pe un text scris de Alex Moldovan. Regăsim în revistă şi rubrica Ioanei Cistelecan, „Criterion”, cu un text despre Paul Goma.

„La capitolul proză îl avem pe Horia Corcheş. Îl cunoaşteţi ca prozator, a scris mai multe cărţi, are şi o rubrică la Dilema veche. În acest număr ne oferă o proză care va face parte din viitorul lui volum. Avem şi o autoare nedebutată în volum, care se numeşte Ioana Unk”, a precizat redactorul-şef.

În numărul 5 se găseşte şi un interviu realizat de Mircea Pricăjan cu Mihai Iovănel, critic și istoric literar, care a scos de foarte puţin timp prima Istorie a literaturii române contemporane de după Revoluție, acoperind anii 1990-2020. „ Istoria mea este interesată mai curând de explicarea unui sistem, decât de canonizarea unor autori”, spune Mihai Iovănel în interviu. Despre cartea acestuia, Miron Beteg a completat: „Cartea lui Iovănel e importantă nu pentru canonizarea din mers a unor nume, ci prin metodă şi mai ales prin curaj. Chiar dacă nu a dus chiar până la capăt toate analizele teoretice, a încercat să pună o ordine neestetică într-o literatură destul de împrăştiată din ultimii 30 de ani. Ori, pentru asta îţi trebuie tupeu şi acea dublă abordare, una ideologică şi una estetică”.

Pentru prima dată apare în revistă şi rubrica dedicată cărţii străine, lucru care i se datorează lui Mihai Buzea, care scrie despre „Born a Crime” de Trevor Noah. Cel mai recent roman al lui Mihai Buzea, „Paralel”, a apărut la editura Polirom, carte fiind lansată online joi. Un lucru interesant dezvăluit de Mircea Pricăjan este că Mihai Buzea lucrează acum la o biografie romanţată a lui Iosif Vulcan, care va fi publicată anul viitor la editura Polirom. El mai lucrează în paralel şi la o carte despre Oradea.

„Cronica ideilor” a lui Florin Ardelean este mai degrabă, spune redactorul-şef, un eseu despre dedublarea la care socialul forţează chiar şi cele mai luminate minţi.

„La cronicile de carte încercăm să ne facem datoria de interfaţă, punte de legătură între autori şi librărie. De aceea şi facem lansarea la o librărie. Este un exerciţiu interesant să citim aceste cronici şi să vedem ce observă fiecare în parte”, a adăugat Mircea Pricăjan.

Miron Beteg a adus în atenţia celor prezenţi noua cartea a lui Aurel Chiriac.

„Cu ceva vreme în urmă Familia publica un fragment şi ilustraţii, pe atunci dintr-o viitoare carte a lui Aurel Chiriac, redactor coerspondent al revistei Familia. Între timp cartea „Pictura românească de cult în Bihorul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea” a apărut la editura Mega din Cluj. Am ţinut să punctăm această apariţie chiar dacă nu este vorba de o lansare prorpiu-zisă, ci mai degrabă un semnal editorial. Cartea e tipărită excepţional, ea putând deveni un model pentru felul în care trebuie să arate o astfel de carte. Aş atrage atenţia că ea cuprinde pe lângă aplicate studii de caz şi un soi de mini monografii ale unor pictori/zugravi de biserci”, a punctat Miron Beteg.

Invitaţii lansării revistei Familia au fost doi actori, Oana Serena Secară şi Ionuţ Şerban, care au citit fragmente din texte publicate în numărul cinci. Mai întâi au recitat două poeme ale tinerei poete orădene Alice Bratiş, care îşi face cu această ocazie debutul în revistă. Au continuat apoi cu două poeme ale tânărului poet Artur Cojocaru, care cu volumul de debut tipărit în 2019, „un cap pentru un coş de gunoi”, a câştigat premiul „Budila-Express” din cadrul concursului de debut în poezie „Alexandru Mușina” . Partea de proză a fost reprezentată de un fragment dintr-un text al lui Adrian G. Romila, critic literar, eseist, şi prozator.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zãpãlinul says:

  Amu umflaţi dictonul nu-i artã cu betonul.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.