bihon.ro Web analytics

Interviu cu Adelina Coste - noul subprefect de Bihor

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Noul subprefect de Bihor este, în premieră, o femeie. Ambiţioasa Adelina Coste a răspuns întrebărilor JB si Bihon.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Noul subprefect de Bihor este, în premieră, o femeie. Ambiţioasa Adelina Coste a răspuns întrebărilor JB si Bihon.

JB & Bihon: Sunteţi un membru de vază al PDL Bihor. Cum vă simţiţi ca reprezentant al Guvernului, în această perioadă în care românii primesc destule veşti proaste dinspre Guvern?

Adelina Coste: De ce sunt proaste?

 JB: Spre exemplu, tăierea subvenţiei la gigacalorie…

A.C.: Să ştiţi că am avut reacţii din teritoriu care au apreciat această tăiere. Pentru că membri de partid de-ai noştri sunt vecini cu oameni care beneficiau de subvenţii, dar care nu aveau nevoie de ele. Şi chiar sunt oameni care apreciază anumite măsuri pe care le ia Guvernul. Consider că sunt măsuri care trebuiau luate şi sunt măsuri corecte. Sunt nişte drepturi care vor fi acordate corect unor oameni care au nevoie de acestea.

 JB: Sunteţi prima femeie care ajunge în conducerea Prefecturii Bihor. De ce credeți că alte femei nu au reuşit să acest lucru înaintea dumneavoastră? Ce credeţi că le-a împiedicat?

A.C.: Nu ştiu. Dar chiar sunt mândră că istoria începe cu mine. Chiar sunt mândră că intru în istoria Instituţiei Prefectului Bihor. Poate pentru mine a fost la momentul potrivit, când a fost necesară această schimbare. Am fost omul potrivit, pentru că eram deja de doi ani în Prefectură, şi am experienţa necesară pentru acest lucru.

 JB: Din 2009 încoace, aţi îndeplinit funcţia de director al Cancelariei prefectului. Acum veţi fi subprefect. Cum se va schimba munca dumneavoastră în Prefectura Bihor?

A.C.: Eu consider că voi fructifica ce am făcut în cei doi ani, pentru că voi avea şi o putere decizională, într-o oarecare măsură, pe aria decizională pe care îmi voi desfăşura activitatea. Ca şi director al Cancelariei Prefectului eram un om de execuţie. Cred că acum îmi voi valorifica experienţa.

 JB: Ariile de competenţă s-au stabilit?

A.C.: Nu, nu s-au stabilit. Ariile de competenţă pentru subprefect sunt stabilite prin lege, dar prefectul decide care parte din atribuţii îi revine subprefectului, pentru că ştim că până acum în instituţie existau doi subprefecţi, iar legea nu s-a modificat ca să definească clar care atribuţii rămân subprefectului. Rămâne la latitudinea prefectului să hotărască ce îi revine subprefectului şi ce exercită prefectul din atribuţiile celui de-al doilea subprefect – funcţie care nu mai există.

 JB: Ce vă propuneți, ca subprefect?

A.C.: Să particip la propunerile legislative privind noul cod administrativ. Vreau ca Instituţia Prefectului să vină cu anumite propuneri. De asemenea, îmi doresc – pentru că anul 2012 e termenul-limită – să ajungem să finalizăm toate drepturile de proprietate.

 JB: Cum l-ați caracteriza pe prefectul Ghilea, într-o frază?

A.C.: Un om de încredere.

 JB: S-a mediatizat intens conflictul dintre prefectul Ghilea şi predecesorul tău, Cristian Bitea. Ce aţi învăţat dumneavoastră din acest conflict?

A.C.: Că atunci când eşti tânăr, poate ar trebui să înveţi din experienţa celorlalţi.

 JB: O dată cu accesul în funcţia de subprefect, va trebui să renunţaţi la calitatea de membru al PDL, cel puţin la modul scriptic. Totuşi, în practică, cum credeţi că veţi reuşi să vă păstraţi relaţia cu partidul din care proveniţi?

A.C.: Eu sper că locul pe care l-am câştigat în PDL să nu-l pierd, chiar dacă am ieşit. Într-adevăr, de ieri (joi – n.r.) mi-am depus demisia, pentru că în activitatea pe care am avut-o şi pe care o s-o am voi fi un om drept. Dar voi fi un om drept faţă de toţi primarii, nu doar faţă de primarii PDL, pentru că legătura o voi ţine numai chiar cu unităţile administrativ-teritoriale. Cât despre legătura cu partidul, cred că numai pe partea de Guvern, fiind reprezentantul Guvenului în teritoriu. Oricum, uşa mea, la fel cum este şi uşa domnului prefect, va fi deschisă pentru toţi, inclusiv pentru membrii Partidului Democrat Liberal.

 JB: Unde va fi biroul dumneavoastră de subprefect?

A.C.: Unde ar fi trebuit să fie în mod normal şi a fost întotdeauna biroul subprefectului: adică lângă biroul prefectului.

 JB: Vă propuneţi cumva să ajungeţi şi prefect al Bihorului?

A.C.: Nu e un scop pentru mine. Sunt, mai degrabă, atrasă de un loc în Parlamentul României. Mi-aş dori să ajung deputat. Eu sunt jurist şi consider că în Parlament e nevoie de profesionişti în elaborarea legilor.

CARTE DE VIZITĂ ADELINA COSTE

Data şi locul naşterii:
31.11.1965, Oradea

Starea civilă:
căsătorită, un copil – Horaţiu

Studii:
–    Universitatea Dimitrie Cantemir Bucureşti, Facultatea de Drept.
–    Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice.
–    absolventa cursului pentru înalţi funcţionari publici, organizat de ANFP.

Cariera profesională:
–    şef birou juridic-administrativ şi resurse umane la Meda SA Oradea.
–    Din 2004 până în prezent, administrator la firma proprie, Act Legis Consult, ce se ocupă cu accesarea de fonduri.
–    2008 – 2010 Consilier local în Oradea.
–    2009 – 2011, director al Cancelariei prefectului.

Cariera politică:
–    în 2007 intră în PLD. Devine vicepreşedinte al PLD Bihor.
–    În decembrie 2007 PLD fuzionează cu PDL şi devine secretar general adjunct al PDL Bihor.
–    În decembrie 2011 este aleasă secretar general adjunct al PDL Bihor.
–    În mai 2011 este aleasă preşedinte a Organizaţiei de Femei a PDL Bihor.

Calin Corpas

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.