bihon.ro Web analytics

Joi, concertul simfonic „The Whistling Waltz”

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Joi, concertul simfonic „The Whistling Waltz”

Reactualizat la:
Invitatul Filarmonicii de Stat Oradea este Ion Bogdan Ştefănescu şi flautul său de aur.
Scris de Camelia Bușu - Invitatul Filarmonicii de Stat Oradea este Ion Bogdan Ştefănescu şi flautul său de aur.

Filarmonica de Stat Oradea vă invită joi, 13 ianuarie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok, pentru a audia concertul simfonic intitulat „The Whistling Waltz”. Din programul serii fac parte Concertul pentru flaut și orchestră de Carmen Petra Basacopol, The Whistling Waltz de Romeo Rîmbu, Fantezia Carmen pentru flaut și orchestră de François Borne și Suita Furtuna de Iarnă a lui Georgy Sviridov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea. Solistul invitat este flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Creatoare a unei muzici de factură neoimpresionistă, abordând modalul folcloric, Carmen Petra Basacopol este cunoscută publicului în special pentru lucrările vocale. Concertul pentru flaut a fost scris în 1994, fiind dedicat artistului Ion Bogdan Ştefănescu. Concertul are o alcătuire tradiţională în trei mişcări: Quasi Adagio. Molto rubato. Allegro giusto – Andante malincolico – Allegro risoluto.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început cariera la 14 ani, în 1983, ca solist pe scena Ateneului Român. În prezent este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Și-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea unor mari flautişti precum Galway (Reggio Emilia – Italia, 2003 şi Weggis – Elveţia, 1995), Wolfgang Schultz (München – Germania, 1992), Alain Marion (Nissa, Franţa – 1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt – Germania, 1990). A participat la multe festivaluri naţionale şi internaţionale. Este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fodatorul „Barock Orchestra” și ”Flaut Power”.

Este membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A primit de-a lungul anilor numeroase distincții, inclusiv, Medalia “Meritul Cultural” conferită de Preşedintele României în 2007. A realizat un număr impresionant de înregistrări, peste 45 CD-uri publicate în România și în străinătate. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România iar până în prezent a publicat peste 10 cărți. Cântă la un flaut Muramatsu 18K.

Programul serii va continua cu compoziţia maestrului Romeo Rîmbu, The Whistling Waltz, după care va urma Fantezia Carmen pentru flaut și orchestră de François Borne, inspirată de capodopera lui Georges Bizet. Fantezia Carmen este considerată o compoziţie romantică de mare virtuozitate solistică, prin utilizarea tuturor disponibilităţilor timbrale ale flautului. Compusă în anul 1900, este singura lucrare aparţinând compozitorului francez care se interpretează frecvent şi astăzi.

Programul se va încheia cu Suita Furtuna de Iarnă a lui Georgy Sviridov. Compozitorul rus a venerat toată viaţa poezia și proza lui Puşkin. Sviridov a creat mai multe compoziţii ca o ilustrare muzicală a lucrărilor marelui poet, aşa cum a fost şi Furtuna de iarnă.

Concertele din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Explozie de cazuri COVID în Bihor: Peste 800 noi infectări. Unul din patru teste au fost pozitive!
  Numărul cazurilor de COVID înregistrate în ultimele 24 de ore în Bihor s-a dublat, potrivit datelor furnizate de către DSP Bihor.

  Mapamond

  Încă un aditiv alimentar interzis de Comisia Europeană
  Statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C.Data 19.01.2022 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Premierul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ciucă: Am inițiat solicitarea de verificare a tezei mele de doctorat de Comisia de Etică a UNAp

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se circulă pe toate drumurile din județ. Autoritățile le cer șoferilor atenție sporită
  Companiile responsabile cu deszăpezirea au acționat, în noaptea de luni spre marți, cu 48 de utilaje pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a intervenit pe drumurile naționale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.