Cunoscut încă de pe vremea Cleopatrei pentru calitățile sale deosebite în folosul sănătății, dar neglijat în ultimii ani, laptele de măgăriță a revenit din nou în atenție. Unii fac afaceri serioase cu acest produs. Alții se bucură din plin de beneficiile sale pentru sănătate.
Doi frați din Mierlău, Cristian și Cosmin Cîmpan, fac bani frumoși dintr-o afacere la care puțini s-ar fi gândit în urmă cu câțiva ani: laptele de măgăriță, unicul lapte complet natural, similar laptelui matern. Laptele de măgăriță este cel mai scump de pe piață, ajungând să se vândă și cu 140 de lei litrul, fiind considerat un adevărat medicament.
„Laptele de măgăriță, încă de pe vreamea lui Hipocrate, era recomandat pentru bolile de piele, chiar și antidot pentru otravă”, povestește Cristian Cîmpan, inițiatorul afacerii.
Cum s-a născut ideea?
Ideea, considerată trăznită de unii la vremea aceea, i-a venit lui Cristian Cîmpan, în urmă cu cinci ani, când și-a terminat studiile în Leadership-ul Afacerilor în Anglia. Întors acasă, tânărul dorea să investească într-o afacere inedită, care să nu aibă concurență pe piață. A încercat prima dată cu o fermă de lipitori, dar, datorită legislației și birocrației s-a lăsat păgubaș.
S-a reorientat repede spre altceva, spre o altă afacere inedită, unde nu avea concurență. Auzind cu cât se vinde laptele de măgăriță, 100 de lei litrul la vremea aceea, n-a stat mult pe gânduri și a căutat informații despre măgărițe, despre cât de mult lapte dau și cum se pot întreține. Ideea care, la început părea o nebunie, cu timpul, s-a dovedit a fi inspirată.
„M-am uitat pe internet și am aflat despre un domn din Huedin care se ocupa cu creșterea măgărițelor. M-am gândit să demarez și eu o astfel de afacere. Am început cu o măgăriță pe care am cumpărat-o cu 200 de euro din Satu Mare. Când m-a văzut cu măgărița în poartă, familia credea că este o nebunie, iar cunoscuții se așteptau să dau faliment”, își amintește Cristian.
Încet, încet a cules tot mai multe informații despre creșterea măgărițelor și despre beneficiile laptelui de măgăriță. A fost și în Italia, unde este cea mai veche piață pentru laptele de măgăriță. Acolo, o fermă are peste 1.000 de măgărițe.
Și-au împărțit sarcinile
Cosmin, fratele-său, era neîncrezător în această afacere în prima fază, dar a mers pe mâna lui Cristian și s-a dovedit că încrederea lui a fost inspirată. În prezent cei doi și-au împărțit sarcinile. Cristian este cel care se ocupă cu managementul afacerii, de promovare, distribuție, și se asigură că laptele ajunge în siguranță la consumatori.
Cosmin se ocupă cu administrarea fermei. Știe cel mai bine cum trebuie întreținute animalele și ce trebuie să mănânce pentru ca laptele să aibă toate proprietățile. După cum spune Cristian, fratele său este foarte priceput, la 14 ani putea să demonteze un tractor și să-l asambleze la loc.
„Eu eram cam neîncrezător și m-a rugat doar să-l ajut să-și aducă o măgăriță. Știam că măgărițele sunt bune doar pentru povară. Dar de fapt, ele sunt o minune”, recunoaște Cosmin.
Costul cu întreținerea măgărițelor este mai mare iarna. O măgăriță dă cel mult un litru de lapte pe zi, de aici rezultând și costul așa de mare al acestuia. „Cel mai bun lapte este cel muls în primele trei luni de lactație, când lizozimul din laptele de măgăriță este dublu, față de cel muls mai târziu”, explică Cosmin Cîmpan.
Laptele de măgăriță rezistă la frigider în stare crudă între 10 și 14 zile. Sterilizat și pasteurizat rezistă luni de zile, dar își mai pierde din proprietăți.
Nu i-a afectat criza Covid – 19
În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități circulației, Cristian și Cosmin Cîmpan au venit în întâmpinarea consumatorilor care doresc să-și întărească imunitatea cu lapte de măgăriță livrat direct la domiciliu.
Și criza nu i-a afectat deloc. „Vindem tot ce producem, 15 – 20 de litri pe zi. Litrul de lapte costă 100 de lei și 140 de lei Premium. Laptele Premium este cel obținut în primele trei luni de lactație și are dublu substanța lizozim (cea mai importantă substanță din laptele de măgăriță) care ajuta foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Este unic în România, deoarece este oferit doar de „Ferma Măgărițelor”.
Laptele de măgăriță este livrat crud în județele: Arad, Cluj, Satu-Mare, dar și în toate zonele din țară de unde există solicitări.
Ferma Măgărițelor are în prezent parteneriate cu ferme din Italia și Serbia, dar și cu ferme de peste ocean, din America.
De la una la 250 de măgărițe
Prima măgăriță cumpărată de Cristian de la Satu Mare în urmă cu cinci ani cu 200 de euro, Roxi, mai este și astăzi la ferma din Mierlău, fiind decanul de vârstă al stavei, ajungând bunică. Rozica, mânza provenită de la ea, a născut anul acesta un mânz.
În prezent Ferma Măgărițelor de la Mierlău are circa 250 de capete.
Afacerea inedită a celor doi frați se poate spune că, pe undeva, este o tradiție de familie. Tatăl celor doi a înființat, imediat după revoluție, cea mai mare fabrică de lapte din zonă, Cîmpăneii SRL. Criza din 2008 a băgat fabrica în insolvență. „După ceea ce s-a întâmplat cu fabrica lui taică-meu, nu credeam că mă voi mai apuca de afaceri cu lapte”, se destăinuie Cristian. Dar, potrivit proverbului: „Niciodată să nu spui nicodată”, iată că s-a întâmplat și „Ferma Măgărițelor” este o afacere de succes.
Planuri de viitor
Pentru viitor, cei doi frați se gândesc să producă și brânză din lapte de măgăriță, dar pentru aceasta trebuie să-și crească numărul de animale. Brânza din lapte de măgăriță se vinde cu 1.000 de euro kilogramul și pentru obținerea ei sunt necesari peste 25 de litri de lapte.
O astfel de afacere are tenismenul sârb Novak Djokovic, care are o fermă de măgărițe în Serbia, brânza de măgăriță produsă aici putând fi consumată în lanțul hotelier al acestuia.
O altă idee, mai realistă, al celor doi frați este fabricarea de produse cosmetice din lapte de măgăriță, fiind în prezent în discuții cu un laborator pentru a scoate o gamă proprie de produse cosmetice.
Un alt vis al celor doi este achiziția și a altor animale și păsări, într-o fermă care să poată fi vizitată. „De asemenea, vrem să aplicăm pentru un proiect prin care să înființăm o pensiune agroturistică. Peisajul în zonă este foarte fain și sunt sigur că nu vom duce lipsă de solicitări”, este de părere Cristian Cîmpan.
Beneficiile laptelui de măgăriță
Cei care sunt mai în vârstă își aduc aminte că bunicii le dădeau lapte de măgăriță pentru a le trece tusea. Medicii susțin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 și 6, nutrienți care se găsesc și în uleiul de pește, și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
În plus, laptele de măgăriță conține cantități importante de acizi grași esențiali, ce lipsesc din dieta copiilor afectați de alergia la proteina din lapte de vacă. Acești copii dezvoltă o deficiență a PUFA n-3 (acizi grași polinesaturați) esențiali în dezvoltarea neurologică și cardiovasculară a bebelușilor.
Laptele de măgăriță conține și de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de patru ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Mai mult, laptele de măgăriță are multă lactoză 7,4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutând la fixarea calciului în oase. Din acest motiv, el este recomandat și pentru femeile aflate la menopauză.
Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea.
Laptele de măgăriță face adevărate minuni asupra siluetei și ar putea fi o soluție eficientă pentru a avea o stare bună de sănătate, potrivit cercetătorilor italieni.
Este recomandat tuturor persoanelor care s-au săturat să bea lapte degresat sau acelora ale căror stomac nu suportă laptele de soia.
Advertorial! CH: 10752
Trimite articolul
XMult prea scump si de fițe! Aiurea. Asa de bine le merge, ca trebuie sa faca advertorial pe Bihon? Ne lasati cu dumele asinesti. Le merge cum merg multe alte afaceri private mici: Dezastruos! Recuperarea investitiilor nu se vad la orizont!
Nus prosti ei ca cer 140 de lei pe 1 l de lapte ci cei care dau is foarte prosti,ori dau ca nu au ce face cu banii clar…
oameni gospodari, bravo lor ! cand vor fi cat mai multi tineri harnici ca ei, tara asta se va indrepta spre o directie buna.
Tineri cu inițiativă. Bravo lor !
Diversificati puțin oferta să fie accesibile produsele pentru mai multe categorii de clienți și va fi bine.
Mult succes!