Într-o postare pe rețelele de socializare, reprezentanții Pro Infrastructura au scris că lucrările „înaintează pe alocuri bine în teren și pe alte… alocuri, deloc”. Aceștia susțin că deși se intenționa reluarea circulației pe primele două tronsoane dinspre Cluj în prima parte a anului 2026, „inițial pe tracțiune diesel, pe celelalte două doar putem visa la trafic pe ambele fire la final de 2026”.

foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Circulația trenurilor pe ruta Aleșd – Oradea va fi funcțională pe un fir pe toată perioada șantierului pentru ca activitatea industriei locale din Aleșd să nu fie blocată. Începând de luni, 10 martie, a fost închisă linia dintre Episcopia Bihor și graniță.

foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
„Conform raportului oficial oferit de CFR luna trecută pentru sfârșit de ianuarie 2025, stadiul fizic este 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu), 32% pe Aghireșu-Poieni, doar 4,5% pe Poieni-Aleșd (include defileul, zona cea mai dificilă de pe traseu), respectiv 10% pe Aleșd-Frontieră Ungaria. Nu ne așteptăm ca avansul din februarie să ne dea pe spate, mai ales că vorbim de o lună de iarnă.
Teoretic, jalonul PNRR cere ca lucrările să fie gata în august 2026 ca să și fie decontate de la Bruxelles. În condițiile cifrelor de progres amintite în paragraful anterior și a diverselor blocaje, mai ales pe lotul 3 unde încă se proiectează și nu avem autorizație de construire emisă peste tot, este practic o garanție că România va pierde bani europeni (și) de pe acest coridor feroviar. Întrebarea este câți”, se mai arată în postarea Asociației Pro Infrastructura.
Pentru ca pierderea financiară din PNRR să fie ocolită, este necesară finalizarea proiectării Poieni – Aleșd, precum și emiterea autorizației de construire în următoarele 3-4 luni. În aceste condiții, constructorii de pe toate loturile trebuie să se autodepășească pentru ca aceștia să finalizeze lucrările la timp. Constructorul primelor două tronsoane dinspre Cluj-Napoca este Alstom-Arcada, FCC-Gülermak este constructorul celui mai dificil sector, iar WeBuild-Pizzarotti pe capătul vestic.

foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
„Cele patru secțiuni au termene contractuale de execuție de 36 de luni fiecare, iar autorizațiile de construire au fost emise în 2024 pe diverse bucăți, însă nu peste tot. Faceți voi calculul matematic, chiar în condițiile unei mobilizări exemplare a constructorilor care ar putea teoretic, pe ici pe colo, să mai recupereze din întârzieri, într-un scenariu (foarte) optimist”, se mai arată în postare.
Trimite articolul
XPana acum au facut cam 7% din lucrari..in aprox 2 ani. Si ei cred ca in un am vor face 93%, ha ha ha. Nici podurile in Oradea nu le termina in 3 ani
Asa merge treaba, se fac licitatii, castiga unul, ceilalti fac contestatie. Se reface licitatia si tot asa. Dupa 5 ani primeste in final unul lucrarea. Si lucreaza cand poate si are chef.
Cand e lucrare sa monteze o conducta se incepe lucrarea, se sparge soseaua si se inchide drumul. Dupa 2 ani se pune conducta. Dupa inca 2 ani se reface drumul. Si apoi se descopera ca e sparta conducta si se sparge iar tot.
-
De ce nu mergi tu sa lucrezi sa dai o mana, fii patriot
Sunt zone unde nu se lucrează de luni de zile! Întrebarea e! Ce face d-l Grindeanu? Cine ii verifică pe intrprenori acestea? Cum e posibil atâtea luni fără să învârtă o lopată în tot acest lot! Domnilor parlamentari de Bihor, anunțați-l pe Grindeanu să iasă afară din bârlog ca, a venit primăvara!