bihon.ro Web analytics

Luna mai, luna promovării economiei sociale

De Dan Birta

Luna mai, luna promovării economiei sociale

În județul bihor au fost atestate 37 de întreprinderi sociale şi au fost certificate opt întreprinderi sociale de inserţie.
Scris de Dan Birta - În județul bihor au fost atestate 37 de întreprinderi sociale şi au fost certificate opt întreprinderi sociale de inserţie.

Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate.

Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor private cu caracter economic şi social, servind interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea incluziunii sociale şi/sau furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

Obiectivele economiei sociale sunt: creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale.

Activități

Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

Economia socială acordă prioritate individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului. Economia socială are caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice. Cea mai mare parte a profitului este alocată pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Atestare

Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor prin Compartimentul economie socială.

La nivelul judeţului Bihor în contextul derulării proiectelor finanţate prin Obiectiv Specific (OS) 4.16: Consolidarea capacităţii întreprinderilor de economie socială de a funcţiona într-o manieră auto – sustenabilă în cadrul POCU 2014-2020. Procesul de atestare şi certificare a întreprinderilor sociale a început în anul 2020.

„Până la sfârşitul lunii aprilie 2022, AJOFM Bihor a acordat 37 atestate de întreprindere socială, şi de asemenea, s-au certificat opt întreprinderi sociale de inserţie, peroane juridice de drept privat”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Domeniile de activitate ale acestora sunt: restaurante, activităţi de alimentaţie catering, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor, activităţi generale de curăţenie, spalatorie de textile, fabricarea sucurilor din fructe şi legume, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, alte activităţi referitoare la sănătatea umana-kinetoterapie, activităţi de întreţinere corporală, peisagistică, activităţi fotografice, alte forme de învăţământ, acivităţi auxiliare intermedierilor financiare, alte activităţi de creditare, fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale stomatologice, fabricare mobilă, fabricarea altor articole de îmbrăcăminte.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere
  Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de ploi în județul Bihor - alte 20 de județe sub aceași avertizare
  Meteorologii au emis cod galben de ploi pentru 21 de județe din țară. Avertizarea intră în vigoare miercuri la ora 12 și expiră joi dimineața.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.