bihon.ro Web analytics

Maghiarii ardeleni preferă masiv FIDESZ

Sub 200.000 de persoane au votat în Ardeal pentru alegerile din Ungaria. S-a votat prin corespondenţă.
Scris de erdei - Sub 200.000 de persoane au votat în Ardeal pentru alegerile din Ungaria. S-a votat prin corespondenţă.

Viktor Orban îşi păstrează Puterea în Ungaria, în urma scrutinului de duminica. FIDESZ a obţinut 44,37% din voturi, după ce s-au numărat 98,87% din toate voturile valabil exprimate. Deşi FIDESZ nu are nici 50% din opţiunile maghiarilor, sistemul electoral va face ca FIDESZ să îşi păstreze majoritatea mandatelor din Parlament, fără să recurgă la alianţe. Alianţa socialiştilor a obţinut 25,88%, Jobbik 20,46%, iar LMP (partid ecologist-liberal) 5,24%.

Datele oferite de UDMR şi PPMT privind numărul de voturi exprimate în Ardeal diferă. Potrivit preşedintelui PPMT Bihor, Istvan Csomortanyi, din Ardeal s-au înregistrat aproape 110.000 de voturi, în timp ce preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, spune că au votat circa 160.000 de persoane. Votanţii din Ardeal au uzat de votul prin corespondenţă.

Ardelenii cu cetăţenie maghiară au votat duminică, în proporţie covârşitoare, cu partidul lui Orban Viktor – FIDESZ. Preşeditnele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, ne-a declarat luni că, în urma numărării a 45% din voturi, pentru Ardeal se înregistrau următoarele rezultate: 95% FIDESZ, 2,7% Jobbik, 1,7% alianţa socialiştilor maghiari (MSZP). Deputatul UDMR Szabo Odon a dat acelaşi procent pentru FIDESZ, în Ardeal: 95%. Cetăţenii cu drept de vot au primit acasă plicuri de la statul maghiar. S-a votat prin corespondenţă şi au fost persoane care au dus mai multe voturi la Consulatul maghiar din Cluj. Votul a început în urmă cu două săptămâni. „Modificări faţă de aceste procente nu prea o să mai fie, deoarece asta este direcţia”, credea Csomortanyi, aseară.

Aceste procente vin să confirme datele prezentate, săptămâna trecută, de către preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD) Oradea, Adrian Simon. După ce a primit completate 313 chestionare din Bihor (cu preponderenţă), Satu Mare şi Arad, concluzia era că Viktor Orban este cel mai bine văzut premier post-comunist al Ungariei, iar FIDESZ preferat de 66% dintre repondenţi. Conservator şi populist, FIDESZ e văzut ca un partid „catch all”, adică al tuturor, predominant în rândul femeilor de peste 45 de ani, cu cel puţin o rudă în Ungaria, arată cercetarea Pro Democraţia, club Oradea!

Cifrele UDMR

În privinţa numărului de voturi exprimate în Ardeal, datele oferite de UDMR şi PPMT diferă. Udemeristul Szabo Odon spune că 200.000 de persoane s-au înregistrat pentru a vota, 160.000 de alegători au şi votat efectiv, iar până aseară se cunoştea faptul că 62.000 de voturi au fost prelucrate şi valabil exprimate. „Oamenii au primit acasă plicul cu buletinul de vot de la statul maghiar, prin Poşta Română”, spune Odon. Maghiarii ce au dorit să voteze au cerut ajutorul reprezentanţilor comunităţii, pentru a trimite plicul cu votul unde trebuie. Cu toate că nu a fost o sarcină de partid obligatorie, UDMR s-a implicat în ajutorarea celor care au vrut să voteze, cu completarea datelor necesare şi trimiterea plicurilor prin poştă, către Consultatul de la Cluj. Cu toate acestea, circa 20% dintre voturi au fost nule.

Votul prin corespondenţă a presupus un plic în plic. Explică liderul executiv al UDMR Bihor: „Plicurile trebuiau să fie sigilate. Plicul din interior, cu buletinul de vot şi în plicul mare, cu datele de identificare. Dacă oricare plic era deschis, devenea nul votul sau nu putea fi identificată persoana”.

…şi cele ale PPMT

Pe de altă parte, Csomortanyi spune că partidul pe care-l conduce în Bihor s-a implicat total în scrutinul maghiar. Birourile şi voluntarii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) i-au ajutat pe votanţi să-şi completeze formularul cu datele personale ataşate votului şi au şi preluat voturile de la alegători, trimiţând apoi plicurile la Consulatul din Cluj. Potrivit lui, PPMT ar fi strâns 68.000 de voturi din cele circa 110.000 de voturi exprimate în Transilvania pentru alegerile maghiare. Csomortanyi spune că PPMT a strâns doar din Bihor 6.599 de voturi. „Două treimi din voturi au fost trimise de sistemul nostru. O mare parte din ce a rămas s-a trimis prin poştă sau direct la Consulat. Nu prea au mers peste graniţă, că trebuia să meargă până la Berretyoujfalu. Cel mai simplu a fost prin noi. Şi asta au şi făcut. La Oradea, a fost zi şi cu 1.000 de voturi strânse”, ne-a declarat şeful PPMT Bihor. Acesta spune că şi UDMR s-a implicat „local, dar în mod general, nu”.

De ce Orban?

Pentru Szabo Odon, rezultatul votului nu este unul surprinzător, iar Ungaria va continua pe aceeaşi traiectorie fixată până acum de Viktor Orban. „ Nu cred că se vor schimba multe lucruri. Din perspectiva cetăţeanului, au fost măsuri pozitive, pe care mi le-aş dori implementate şi în România. Au fost ajutaţi cei cu credite în franci elveţieni şi alte valute. Au avut posibilitatea să îşi schimbe creditul în forinţi la un curs fix. Mi-aş dori o asemenea măsură şi în România. Nu se poate ca povara cursului valutar să fie doar pe spatele celui care a luat creditului. Apoi, s-au pus impozite mai mari pe cheltuielile de consum, pe bănci… Pentru ca povara fiscală să fie mutată în altă parte. Au obligat să se ieftinească cheltuielile de întreţinere, apă canal, salubritate. Sunt lucruri care oamenilor le-au plăcut. În schimb, sunt probleme în privinţa mass-media şi alte lucruri negative. Dar se pare că oamenii s-au uitat mai mult la aspectele pozitive”, a concluzionat deputatul Szabo.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 334 de șpăgi
  Anchetatorii o acuză că ar fi luat mită de la 334 de pacienți și au pus sechestru pe 2,4 milioane de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă dezbatere LIVE: „Experiența mea cu COVID-19”
  Campania de informare „COVID-19 și vaccinarea. Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă vineri cu o nouă dezbatere.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 10.12.2021 - PL Sacueni + Alesd + Rural - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci proiecte pentru Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea, estimat la aproximativ 15 milioane euro
  Cinci firme de arhitectură și proiectare au depus proiecte în cadrul concursului de soluții pentru realizarea unui centru cultural multifuncțional în Oradea. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Proiect de 21 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Primăria Oradea a semnat contractul pentru reabilitarea sistemului de termoficare – etapa a III-a, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vitezoman din Arad, prins cu 161 km/h în Bihor
  În minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii bihoreni au aplicat 526 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 236.573 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.