bihon.ro Web analytics

Magia actorului păpuşar, cu Alexandru Pop

De Camelia Buşu

Magia actorului păpuşar, cu Alexandru Pop

Actorul Alexandru Pop| FOTO: Remus Toderici
Reactualizat la:
Teatrul Arcadia îşi prezintă în fiecare săptămână câte un actor din echipă.
Scris de Camelia Buşu - Teatrul Arcadia îşi prezintă în fiecare săptămână câte un actor din echipă.

Teatrul Arcadia îşi continuă activitatea online, menţinând viu interesul celor mici şi familiarizându-i şi mai mult cu actorii trupei. Pe pagina de Facebook a Teatrului Arcadia, actorul Igor și găinușa Anastasia i-au invitat pe copii la o sesiune de plantat semințe magice. „Povestea Piticului Vrăjitor Z”, cu peripeţiile sale, au ascultat-o povestită de actrița Zentania Lupșe, iar Giorgiana Coman și David Constantinescu i-au învăţat pe copii un cântecel vesel.

Primul actor al Teatrului Arcadia care a fost prezentat pe platforma de socializare a fost Alexandru Pop, despre care am aflat că s-a născut într-o zi fruguroasă de 13 noiembrie 1983, „ când iernile erau reci și căldură ioc în casă”. A absolvit Liceul „Aurel Lazăr” din Oradea, secţia fizică-chimie, rămânând în suflet cu multe amintiri, prieteni şi profesori dragi.

„Cu o lună înaintea bacalaureatului, am hotărât să îmi încerc norocul la teatru (erau începuturile Facultății de Teatru din Oradea și nu după mult timp, și sfârșitul) mai ales că, dacă nu intrai, aveai timp să te reorientezi, deoarece examenele eliminatorii erau programate înaintea celorlalte facultăți. Am intrat. Am terminat. Am fost angajat la Teatrul de Păpuși și Tineret Arcadia, acum zece ani. Un moment cheie în perioada facultății a fost participarea, câteva luni, ca voluntar într-un centru de refugiați de lângă Budapesta. A fost un moment ce mi-a rămas profund în amintirea afectivă. Poate și fiindcă amintirile încărcate afectiv sunt foarte detaliate și pot fi prelucrate, stocate și reactualizate parcă mai rapid și mai ușor”, spune Alex, în interviul postat pe pagina de Facebook a teatrului.

Cel mai drag rol al său a fost personajul Moritz din „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind. „Poate și fiindcă am lucrat așa de mult la el cu colegii și profesorii încât am simțit fiorul teatral de care se vorbește, poate prea mult, în mai toate poveștile teatrale. În Teatrul Arcadia am avut norocul să lucrez cu regizorii păpușari, iar aici, lucrul cu marionetele cu cruce verticală a fost o adevărată magie. De aceea marioneta (păpușa cu fire și cruce verticală) «Vrăjitorul» și păpușa bunraku (păpușă din teatrul japonez mânuită de trei păpușari) «Duhul inelului» (amândouă din povestea lui Aladdin) sunt personajele mele preferate. Cu ele, am reușit să simt că dau viață acelor păpuși”, spune actorul.

Ar fi vrut să fie spion sau… zebră

Din perioada copilăriei nu îşi aminteşte nicio năzbâtie, dar ţine minte că visa să fie spion, într-o perioadă în care „devora” filmele. Acum împărtăşeşte pasiunile fiului său: cavalerii, joc de ros şi grădinăritul. Dintre cărţile care l-au marcat, îşi amintește de cărţile scrise de Paul Auster sau Dino Buzzati, din care afli „cât de iluzorie e viața cu tot ce credem că știm, despre fantasmele care ne învăluie și ne călăuzesc existența.”

Dacă ar avea o baghetă magică, Alexandru ar vrea să fie zebră, „deoarece o percepi altfel după ce vezi una în realitate”. Ce ar schimba într-o lume mai bună pentru copii? „Cred că niciun copil nu ar trebui să doarmă flămând. Numai așa putem să începem să lucrăm la educație, artă etc”. Dacă ar putea să dea timpul înapoi, şi-ar dori să aibă din nou 7 ani, pentru a fi din nou la şcoală, alături de colegi şi să se bucure de viaţă. Pentru Alexandru Pop, a fi actor înseamnă a avea o doză mică de curaj, pasiune şi curiozitate. A fi actor înseamnă „deschiderea către cunoaștere, lectură diversă și experimentare”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.